Proceduri comune pentru durerile din artrita gatului
Despre artrita gatului
SusDurerea de gat poate fi cauzata de multe lucruri, dar este cel mai frecvent legata de inaintarea in varsta. La fel ca si restul corpului, articulatiile de la nivelul gatului se degenereaza cu timpul. Atunci cand artrita gatului (cervicala) se instaleaza, poate cauza inflamatia articulara si intepenire specifice.
Cuprins articol
Anatomie
SusColoana vertebrala este compusa din 24 de oase mici numite vertebre, ce sunt puse una deasupra celeilalte, intr-un sir. Coloana vertebrala protejeaza maduva spinarii si incepe prin portiunea cervicala (gat posterior), terminandu-se cu portiunea lombo-sacrata.
Coloana cervicala este compusa din 7 vertebre, conectate intre ele prin cartilaj, vertebre ce vor fi afectate in artrita gatului.
Tipuri de artrita cervicala
Sus• Osteoartrita cervicala implica degenerarea cartilajului din articulatiile gatului, datorita uzurii in timp a articulatiilor.
• Artrita reumatoida este o boala autoimuna ce poate cauza degradarea articulatiilor. Atunci cand artrita reumatoida apare in regiunea cervicala, localizarile cele mai comune sunt partea superioara a gatului si baza craniului, in partea posterioara.
• Spondilita anchilozanta. Aceasta este un tip de artrita ce aduce inflamatia ligamentelor si tendoanelor de la nivelul partii afectate. Chiar daca spondilita afecteaza cel mai adesea articulatiile soldului si spatelui inferior, aceasta poate avansa inspre superior, ajungand la nivel cervical.
Cauze - cum apare artrita gatului
SusIn primul rand, trebuie sa cunoastem anatomia gatului. Perechi de oase mici, articulare merg de-a lungul gatului posterior, continuandu-se cu restul coloanei vertebrale. Intre aceste oase exista cartilaj inconjurat de o capsula, iar capsula este umpluta cu lichid sinovial. Lichidul sinovial are rol de lubrifiere a oaselor din articulatie, iar astfel, impreuna cu cartilajul aferent favorizeaza miscarile intre oase, fara ca acestea sa sufere frictionare sau distrugere.
Osteoartrita se dezvolta atunci cand cartilajul incepe sa degenereze sau chiar sa fie distrus brusc. Pe masura ce cartilajul se subtiaza si devine mai fragil, apare fenomenul de frictionare la nivelul articulatiei: oasele se misca in contact direct unul cu celalalt, lucru anormal si daunator. Prin frictionare apare inflamatia si alte anormalitati osoase.
Simptome
SusDurerea cervicala din artrita incepe gradual si progresiv, in timp. Pacientii resimt de cele mai multe ori o senzatie de intepenire si durere dimineata, la trezire, simptome ce se amelioreaza semnificativ pe timpul zilei.
Cateva dintre simptomele comune ale artritei cervicale sunt:
• Durere cu un caracter de strangere, ascutita sau ca o arsura
• Durere ce iradiaza catre cap sau catre spatele superior
• Gat intepenit sau mobilitate mult scazuta
• Limitarea semnificativa a miscarilor stanga-dreapta/sus-jos
• Rigiditatea gatului la atingere
• Afectarea mersului, pierderea echilibrului sau senzatie de slabiciune in membrele superioare sau inferioare
• Spasme musculare la nivelul gatului, spatelui si umerilor
Factori de risc
SusVarsta inaintata este cel mai comun factor de risc pentru artrita cervicala. Afectiunea este deci foarte des intalnita la adultii de varsta mijlocie sau inaintata. Alti factori ce pot creste riscul de a dezvolta osteoartrita cervicala sunt:
• Factorii genetici-un istoric familial de spondiloza sau alte tipuri de artrita
• Fumatul-demonstrat clar ca influenteaza durerea gatului
• Ocupatia-profesiile ce implica miscari repetate ale gatului, activitate fizica solicitanta
• Depresie sau anxietate
• Trauma anterioara a gatului, alte leziuni la acel nivel
Metode de diagnostic
SusIn cadrul consultului la medic, acesta va incepe cu anamneza, ce consta intr-o sesiune de intrebari adresate de catre medic. Dupa acest dialog, in care veti discuta istoricul dumneavoastra medical, dar si date despre starea generala de sanatate si stilul de viata, urmeaza un examen fizic.
Medicul va incepe examinarea atenta a zonelor de interes: gat, umeri, spate, uneori membre superioare si inferioare. Examinarea se va face prin palpare la inceput, dupa care medicul va va cere sa executati anumite miscari.
Prin efectuarea miscarilor, pacientul ajuta medicul pentru a descoperi anumite eventuale probleme ale articulatiilor si muschilor. Astfel, caracterele investigate sunt:
• Forta musculara
• Sensibilitatea la atingere
• Reflexele
• Fluxul sangvin de la acel nivel
• Mobilitatea
• Felul in care mergeti
Medicul dumneavoastra ar putea, de asemenea, sa va apese usor pe gat si umeri, in cautarea unor puncte mai rigide sau inflamatii specifice. Pe tot parcursul examinarii, veti fi intrebat in legatura cu simptomele ce pot aparea – durere, rigiditate, dificultati de miscare.
Optiuni de tratament
SusOsteoartrita cervicala poate fi, de cele mai multe ori, tratata fara interventie chirurgicala. Tratamentele frecvente includ:
• Odihna sau schimbari in activitatea zilnica. Fiti gentili cu musculatura si oasele gatului pentru o perioada, acest lucru va diminua durerea.
• Fizioterapie. Un fizioterapeut este un profesionist ce va poate da un program personalizat de exercitii, pentru a creste forta musculara si flexibilitatea.Nu uitati sa cititi cu atentie prospectul inainte de utilizarea medicamentelor, pentru a evita complicatii potential grave.
• Terapie prin caldura si/sau gheata. Prin aplicarea de gheata pe zona afectata, se va reduce inflamatia si durerea. in cazul altor oameni, caldura functioneaza mai bine, crescand fluxul sangvin si relaxand musculatura la acel nivel. Atunci cand aplicati comprese reci sau calde, asigurati-va ca le mentineti 15 minute si pastrati 2 ore intre aplicari.
• Miorelaxante. Miorelaxantele sunt medicamente ce relaxeaza musculatura, precum ciclobenzaprina sau carisoprodolul. Acestea reduc semnificativ durerea.
O alta optiune de tratament, uneori folosita, o constituie injectiile cu steroizi. Multi pacienti beneficiaza de reducerea pe termen scurt a durerii in urma acestor injectii.
Cele mai comune proceduri pentru durerile din artrita gatului sunt:
• Blocul epidural cervical. In aceasta procedura, medicamentele steroidiene si anestezicele sunt injectate in spatiul imediat vecin maduvei spinarii, pentru a diminua durerea.
• Ablatia prin radiofrecventa este o alta procedura, folosita de regula in cazul durerii cronice (care dureaza mai mult de 6 luni).
Cand este nevoie de operatie?
SusArtrita cervicala tinde sa devina o afectiune cronica (pe termen lung), dar de cele mai multe ori nu este progresiva. Astfel, chirurgia este necesara doar in cazuri rare. Scopul chirurgiei este de a indeparta sursa de presiune de la nivelul maduvei spinarii si nervilor spinali. Operatia poate include si implanturi sau fuzionari de vertebre, in functie de gravitatea cazului.
Este de retinut ca interventia chirurgicala in cazul artritei cervicale va fi necesara doar in cazuri rare, cand exista o pierdere functionala semnificativa. De exemplu, orice presiune aplicata la nivelul maduvei spinarii va leza functia maduvei si a nervilor spinali, fiind o situatie grava ce ar beneficia in urma operatiei.
Concluzie
SusArtrita gatului, artrita cervicala sau osteoartrita cervicala sunt termenii cel mai des folositi pentru a descrie aceasta afectiune articulara a gatului, a coloanei vertebrale cervicale. Artrita gatului este o afectiune usor de controlat, ce nu necesita operatie decat in cazuri foarte rare. Pentru orice simptom specific, nu ezitati sa contactati medicul si sa faceti investigatiile necesare.
Bibliografie:
Cervical Osteoarthritis (Spondylosis): Symptoms, Treatments, & More webmd.com
What You Need to Know about Neck Arthritis: spine-health.com
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Reumatologie
- Dr. Bojinca Mihai - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Mihaela Milicescu - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Florina Gabriela Udrea - Spitalul clinic dr. IOAN CANTACUZINO
- Dr. Violeta Bojinca - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
- Dr. Denisa Predeteanu - Spitalul clinic Sf. MARIA (Spitalul clinic GRIVITA)
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente