Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cifoza

Actualizat la data de: 01 Noiembrie 2011

Generalitati

Sus
Cifoza

Cifoza reprezinta o curbare antero-posterioara a coloanei vertebrale toracale. Un anumit grad de cifoza este normal, dar termenul de "cifoza" se refera in general la o curbare exagerata, cu mai mult de 50 de grade. Aceasta deformatie poarta si numele de cocoasa. Coloana persoanelor care sufera de cifoza poate arata normal sau poate prezenta o umflatura.

Cifoza apare ca rezultat al unor probleme de dezvoltare, unei boli degenerative, cum ar fi artrita coloanei vertebrale, unei osteoporoze cu fractura de compresie a vertebrelor sau unui traumatism al coloanei vertebrale. Poate sa apara la orice varsta. Cifoza usoara implica putine probleme medicale. Dar in cazurile severe pot fi afectati plamanii, nervii si alte tesuturi sau organe determinand durere sau alte probleme medicale. Tratamentul cifozei depinde de varsta pacientului, de cauzele ei si de complicatiile pe care le produce.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Simptome
  3. Consultul medical
  4. Cauze
  5. Tipuri de cifoza la copii si adolescenti.
  6. Cauzele la adulti
  7. Factori de risc
  8. Complicatii
  9. Teste si diagnostic
  10. Tratament
  11. Cazurile usoare
  12. Cazurile mai severe
  13. Folosirea corsetului
  14. Cand este necesara interventia chirurgicala
  15. Alte proceduri
  16. Sprijinul
  17. Citeste pe aceeasi tema

Simptome

Sus

Simptomele cifozei pot include:
- o postura aplecata inainte sau prezenta cocoasei
- dureri usoare de spate
- rigiditate a coloanei sau sensibilitate
- oboseala

In cazuile usoare, cifoza poate sa nu presupuna prezenta vreunor semne si simptome.

Consultul medical

Sus

Intrucat cifoza poate sa nu provoace semne si simptome la debut, aceasta poate trece neobservata la o examinare medicala de rutina sau la examenele scolare pentru screeningul scoliozei. Dar pacientii pot prezenta dureri, rotunjirea spatelui sau chiar prezenta cocoasei. Se recomanda ca parintii sa-si duca copiii la un control medical daca prezinta orice semn sau simptom al cifozei.

De asemenea, orice pacient care prezinta semne sau simptome ale cifozei este bine sa fie examinat de catre medic care va determina daca este necesara o evaluare mai aprofundata. Desi rar, cifoza poate declansa probleme medicale serioase, cum ar fi deformatia fizica, dificultati respiratorii sau leziuni ale organelor interne care sunt afectate de modificarile posturii.

Cauze

Sus

Coloana vertebrala este formata din vertebre, care sunt tinute impreuna prin ligamente fibroase puternice. Coloana vertebrala este alcatuita din sapte vertebre cervicale, 12 toracale si 5 lombare. Vertebrele lombare sunt cele mai mari si sustin intreaga greutate a corpului.

Osul sacrum, continand cinci vertebre fuzionate se gaseste sub vertebra lombara. Ultimele trei vertebre sunt cele mai mici si poarta numele de coccis. Cifoza este o curbare exagerata spre inainte a vertebrelor coloanei toracale. Vertebrele ce formeaza coloana toracala prezinta conexiuni cu coastele.

Tipuri de cifoza la copii si adolescenti.

Sus

In cazul copiilor si adolescentilor cele mai frecvente tipuri de cifoza includ:

- cifoza posturala. Acest tip apare mai ales la adolescenta. Evolutia cifozei posturale este in general treptata. Apare mai frecvent la fete. Postura defectuoasa poate determina intinderea ligemantelor si o dezvoltare anormala a vertebrelor. Cifoza posturala este deseori insotita de o curbare exagerata in sens invers a coloanei lombare, care poarta numele de hiperlordoza. Hiperlordoza este modul de compensare pentru curbura exagerata a coloanei superioare.

- cifoza Scheuermann. Ca si in cazul cifozei posturale, cifoza Scheuermann apare de obicei la adolescenta, cel mai frecvent intre 10 si 15 ani, o perioada in care vertebrele sunt inca in crestere. Boala Scheuermann apare cu o frecventa putin mai mare la baieti. Aceasta afectiune poate deforma vertebrele care au forma unei pene la radiografie si nu o forma rectangulara asa cum arata ele in mod normal. De asemenea, se pot observa si nodulii Schmorl pe vertebrele afectate. Acesti nodului sunt rezultatul presiunii exercitate de discul vertebral asupra acestora. Cauzele cifozei Sceuermann nu sunt cunoscute, dar exista o tendinta de a apare la mai multi membrii ai aceleiasi familii. Unele persoane cu acest tip de cifoza prezinta si scolioza, o deformatie spinala care cauzeaza curburi laterale. Adultii care dezvolta cifoza Scheuermann in timpul copilariei pot prezenta dureri pe masura ce inainteaza in varsta.
- cifoza congenitala. O malfomatie a coloanei vertebrale in timpul dezvoltarii fetale poate determina cifoza la unii sugari. Unele vertebre pot fuziona intre ele sau oasele pot sa nu se formeze corect. Acest tip de cifoza poate sa se agraveze pe masura ce copilul creste. In unele cazuri, cifoza congenitala poate determina paralizia partii inferioare a corpului (paraplegie)

Cauzele la adulti

Sus

Afectiunile care pot detemina deformarea coloanei vertebrale la adulti includ:
- Osteoporoza, o afectiune ce determina subtierea oaselor care se asociaza cu fracturi ale vertebrelor, ducand la compresia coloanei si aparitia cifozei.
- Artrita degenerative a coloanei vertebrale, care poate determina deteriorarea oaselor si a discurilor intervertebrale.
- Spondilita anchilopoetica, o artrita inflamatorie care afecteaza coloana vertebrala in regiunile articulare.
- Afectiuni ale tesutului conjunctiv, cum este sindromul Marfan, care poate afecta abilitatea tesutului conjunctiv de a mentine articulatiile in pozitie corecta.
- Tuberculoza si alte infectii ale coloanei vertebrale care pot determina o distructie a articulatiilor.
- Cancerul sau tumorile benigne care pot determina o pozitionare anormala a vertebrelor
- Spina bifida, un defect de nastere in care o parte a coloanei nu se formeaza complet si care determina defecte ale maduvei si ale vertebrelor.
- Afectiuni care pot determina paralizia, cum sunt encefalopatia infantila sau poliomielita care determina o rigidizare a oaselor coloanei.

Factori de risc

Sus

Anumite grupe populationale au un risc mai mare de a dezvolta cifoza:
- fetele la adolescenta care au o postura precara au un risc mai mare pentru cifoza posturala
- baietii cu varsta intre 10 si 15 ani au un risc mai mare pentru cifoza Scheuermann
- adultii in varsta cu osteoporoza au un risc mai mare de fracturi spinale care pot contribui la aparitia cifozei
- persoanele care au afectiuni ale tesutului conjunctiv, cum ar fi sindromul Marfan.

Complicatii

Sus

Cifoza poate determina urmatoarele complicatii:
- Probleme de imagine corporala. Adolescentii in special, pot prezenta perturbari ale imaginii de sine datorita prezentei cifozei sau a purtarii corsetului pentru corectarea afectiunii.
- Deformarea. Rotunjirea spatelui poate deveni proeminenta in timp
- Durerile de spate. In unele cazuri, alinierea incorecta a vertebrelor poate determina durere, care poate deveni severa sau debilitanta.
- Dificultati de respiratie. In cazurile severe, curbura poate determina cutia toacica sa comprime plamanii, micsorand capacintatea respiratorie.
- Semne si simptome neurologice. Desi rare, acestea pot include slabiciune sau paralizie, ca rezultat al presiunii spinale.

Teste si diagnostic

Sus

La consult medicul va realiza o anamneza si un examen fizic. Testele pot include:

- Testul aplecarii. Medicul va cere pacientului sa se aplece de la mijloc in timp ce el observa coloana dintr-o parte. In cazul cifozei deformatia este mai evidenta in aceasta pozitie. In cazul cifozei posturale acestea se corecteaza cand pacientul sta intins pe spate.

- Teste functionale neurologice. Desi modificarile neurologice ce insotesc cifoza snt rare, medicul poate cauta semne ale slabiciunii, modificari ale sensibilitatii sau paralizie.

- Teste imagistice. Medicul poate face radiografii ale coloanei pentru a confirma cifoza, determina gradul acesteia si a detecta orice deformatie vertebrala, care ajuta la determinarea tipului de cifoza. La adultii in varsta radiografia poate arata modificari artritice ale coloanei, care pot contribui la o agravare a durerii. Daca medicul suspicioneaza prezenta unei tumori sau a unei infectii, el poate solicita un IRM al coloanei. - Teste de functionare pulmonara. Medicul poate face si un test respirator pentru a evalua eventualele dificultati respiratorii determinate de cifoza.

Tratament

Sus

Tratamentul cifozei depinde de cauza afectiunii si de semnele si simptomele prezente.

Cazurile usoare

Sus

In unele cazuri este potrivit un tratament mai putin agresiv:

Cifoza posturala. Acest tip de cifoza nu progreseaza si poate sa se amelioreze de la sine. Exercitiile de tonifiere a musculaturii spatelui, antrenamentul folositii unei posture corecte si dormitul pe un pat tare pot fi de folos. Analgezicele pot ajuta la ameliorarea durerii determinate de exercitiile fizice si de fizioterapie.

Cifoza structurala. Pentru cifoza determinata de anomaliile coloanei, tratamentul in general depinde de varsta si sex, de severitatea simptomelor si cat de rigida este curbura coloanei. In cifoza Scheuermann monitorizarea progresiei curburii poate fi singurul lucru recomandat daca pacientul nu prezinta simptome. Medicatia antiinflamatorie poate ajuta la ameliorarea durerii. Exercitiile fizice si fizioterapia pot, sa amelioreze simtomele.

Cifoza determinata de osteoporoza. Multiplele fracture prin compresiune la persoanele cu densitate osoasa scazuta pot determina o curbare anormala a coloanei. Daca nu sunt prezente dureri sau alte complicatii, tratamentul cifozei nu este necesar. Medicul poate recomanda tratarea osteoporozei pentru a preveni fracturi viitoare si agravarea cifozei.

Cazurile mai severe

Sus

Cazurile mai severe necesita un tratament mai agresiv. Abordarea primara implica corectarea cu ajutorul unui corset, iar, ca ultima optiune, interventia chirurgicala. La copii si adolescenti, cu cat tratamentul este mai precoce cu atat este mai eficient in corectarea deformarii.

Folosirea corsetului

Sus

Daca adolescentul este inca in crestere si cifoza este moderat-severa, medicul poate recomanda corsetul. Purtarea acestuia poate incetini sau preveni progresita deformarii si poate chiar oferi corectie. Exista mai multe tipuri de corset pentru copiii care au cifoza. Medicul poate ajuta la alegerea unuia dintre ele care sa fie cel mai eficient pentru copil.

Copiii care poarta corset, de obicei, au putin restrictii si pot participa la majoritatea activitatilor. Desi corsetul poate fi inconfortabil la inceput, el trebuie purtat pentru a fi eficient. Odata ce oasele au incetat din crestere, copilul poate renunta la purtarea corsetului in functie de recomandarile medicale. Exista tipuri diferite de corset pentru tratarea cifozei la adult, variind de la aparate de antrenament postural pana la jachete rigide. Scopul purtarii corsetului la adult este controlul durerii.

Cand este necesara interventia chirurgicala

Sus

Interventia chirurgicala implica multe riscuri, astfel ca medicul va recomanda aceasta optiune doar atunci cand copilul se incadreaza intr-una din urmatoarele situatii:
- curbura severa a coloanei care nu raspunde la alte tipuri de tratament
- cifoza continua sa se agraveze
- durere debilitanta care nu raspunde la medicatie
- aparitia problemelor neurologice, cum ar fi paralizia
- cifoza determinata de infectii sau tumori.

Interventia chirurgicala poate fi recomandata si sugarilor cu cifoza congenitala pentru indreptarea coloanei. Scopul chirurgiei este reducerea gradului de curbare. Aceasta este de obicei realizata prin fuzionarea sau unirea vertebrelor afectate. In mod tipic, medicul realizeaza o incizie la spate, sub anestezie generala. Fuzionarea vertebrelor implica conectarea a doua sau mai multe din ele cu bucati de os luate de la nivelul pelvisului.

Astfel, vertebrele fuzioneaza cu ajutorul bucatilor de os pentru a preveni progresia ulterioara a curburii. Medicul poate atasa tije, suruburi, carlige sau sarme la coloana pentru a mentine vertebrele in pozitie normala in timp ce se produce fuzionarea oaselor, care poate dura cateva luni. Medicii lasa aceste metale in organism pentru a sprijini regiunea unirii oaselor.

Regiunea fuzionata nu va presupune acelasi nivel de dezvoltare, la fel ca ariile nefuzionate. Inaltimea finala a copilului nu este pana al urma mult afectata deoarece oasele picioarelor si portiunea neafectata a coloanei continua sa creasca normal. Rata complicatiilor in cazul chirurgiei vertebrale este destul de mare. Complicatiile includ sangerari, infectii, durere, afectare nervoasa, artrita sau degenerare a discurilor. Daca interventia chirurgicala nu reuseste sa rezolve problema, o a doua intervenite poate sa fie necesara.

Alte proceduri

Sus

Procedurile numite vertebroplastie sau cifoplastie au fost dezvoltate recent pentru tratamentul fracturilor vertebrale. Aceste tehnici implica injectarea unui tip de ciment inert in vertebra afectata si pot fi eficiente in controlul durerii asociate fracturilor prin compresie.

Sprijinul

Sus

Adolescenta este o periaoada in care tinerii se lupta cu modificari fizice si emotionale. Prezenta unei diformitati spinale observabile sau purtarea unui corset face aceasta perioada si mai dificila. Este bine ca parintii sa se asigure ca adolescentul are persoane la care sa apeleze, incluzand o familie suportiva si prieteni sau chiar un consilier psihologic, daca acest lucru este necesar.


Medici specialisti Ortopedie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate