Cifoza - curbura anormala a coloanei vertebrale
Dr. Popescu Svetlana
Medic Specialist Recuperare Medicala, Medic Primar Reumatologie
Clinica: Recuperare Medicala - HIPOCRAT
Ce este cifoza
SusPostura este unul dintre primele lucruri pe care cei din jur le observa atunci cand ne privesc, aceasta fiind un indicator al sanatatii noastre.
Coloana vertebrala prezinta curburi fiziologice, atunci cand este privita din lateral. Aceste curburi contribuie la absorbtia presiunii rezultata de greutatea unei persoane asupra coloanei vertebrale iar un eventual dezechilibru, poate duce la dureri de spate, rigiditate sau mers incorect.
Cifoza reprezinta o afectiune care determina o curbura anormala a coloanei vertebrale, o rotunjire exagerata, frontala, a spatelui superior si o curbare exagerata a portiunii antero-posterioare. Aceasta postura se manifesta, in special, in regiunea dintre omoplati, rotunjind spatele si proiectand gatul in fata.
Cuprins articol
Cand apare cifoza
SusIn cazul persoanelor inaintate in varsta, cifoza se apare frecvent ca urmare a slabiciunii segmentelor osoase ale coloanei vertebrale ce le determina sa se comprime sau fisureze. Persoanele in varsta cu osteoporoza sau osteomalacie si raclarea anterioara a discurilor intervertebrale prin hipotonia paravertebralilor, prezinta, de asemenea, la nivelul coloanei dorsale, o cifoza, relativ accentuata, localizata in mod frecvent cervico-dorsal in cazul barbatilor si dorso-lombar in cazul femeilor.
Spondilita anchilozanta este una o cauza frecventa a cifozelor cervico-dorsale, in cazul persoanelor adulte. In cazurile in care curbura se redreseaza in pozitia culcat cu fata-n jos, sau se hipercorecteaza la contractia voluntara a muschiului spatelui, vorbim despre o atitudine cifotica, ce nu trebuie confundata cu cu cifoza fixa sau rigida, caz in care postura nu se corecteaza in acest mod.
De asemenea, sugarii sau adolescentii pot dezvolta acest tip de afectiune din cauza malformatiei coloanei vertebrale sau a incordarii oaselor coloanei odata cu trecerea timpului.
Cifoza copiilor apare adesea ca o consecinta a dezvoltarii incorecte intrauterine a coloanei vertebrale si, astfel, poate fi prezenta inca de la nastere sau poate sa apara ca o consecinta a unei alte cauze declansatoare si sa progreseze odata cu cresterea in varsta si dezvoltarea organismului.
Avand in vedere procesul accelerat de crestere, cifoza unui copil (in special adolescent) poate progresa mult mai rapid decat cea a unui adult, astfel ca are nevoie de o monitorizare periodica si atenta, cu scopul prevenirii unei posibile evolutii negative.
Cauze si tipuri
SusCifozele au cauze multiple, unele cauze predispozante ar fi:
- insuficienta musculara, cum este cazul adolescentilor care au crescut repede in inaltime, fara a avea un tonus muscular si ligamente suficient;
- jena fetelor ajunse la pubertate, care isi ascund sanii, ducand umerii inainte;
- pozitia gresita in banca sau la locul de munca, precum si miopia.
Cifozele pot fi de mai multe tipuri dupa localizare:
1. Cifoza dorsala (toracala);
2. Cifoza toracica;
3. Cifoza cervicala.
O alta clasificare distinge doua tipuri de cifoza:
1. Nestructurala (atitudine cifotica/ cifoza posturala)
2. Structurala.
Formele cele mai frecvente
Sus1. Cifoza congenitala – este cifoza genetica, care apare inainte de nastere, dar prezinta simptome in adolescenta.
Acest tip de cifoza intra in categoria malformatiilor congenitale, se dezvolta in timpul sarcinii, iar bebelusii se nasc cu coloana deja deformata. Uneori simptomele sunt vizibile inca din copilarie, insa ele isi pot face aparitia si mai tarziu. Aceasta forma necesita cel mai adesea interventia chirurgicala (la o varsta frageda) pentru a realinia coloana vertebrala si a preveni progresia deformarii.
Cifoza congenitala nu este obisnuita, dar poate fi devastatoare pentru coloana vertebrala daca este lasata netratata. Fara tratament, deformarea se poate agrava si poate duce la pierderea miscarii si a senzatiei in partea inferioara a corpului.
2. Cifoza posturala – apare din cauza posturilor incorecte pe care le adoptam zilnic, posturi care incurajeaza oasele si muschii sa se obisnuiasca cu aceasta noua postura gresita.
Acest tip de cifoza nu este neaparat o deformare permanenta si iremediabila, ci poate fi redresata odata cu corectarea pozitiei si prin cresterea tonusului muscular. Un tonus muscular scazut nu poate mentine pozitia corecta a corpului.
Atitudinea cifotica este cauzata de viciile de postura si de mentinerea timp indelungat si repetitiv a unei pozitii de aplecat inainte, (munca indelungata la calculator, munca de birou, condusul de autoturisme/autovehicule).
3. Cifoza lui Scheuermann – in acest caz, vertebrele capata o forma de pana, provocand curbura spatelui. In acest tip de afectiune ce mai poarta si denumirea de hipercifoza juvenila, vertebrele au un aspect triunghiular cu hernii de disc intraspongioase. Aceasta se dezvolta in timpul copilariei, predominant la varsta adolescentei.
4. Cifoza secundara – aceasta apare in urma unor afectiuni precum: accidente si traume la nivelul coloanei; scolioza – curbura anormala a coloanei in plan coronar – spre stanga sau spre dreapta, adeseori in forma de S; traumatisme vertebrale vindecate incorect; osteoporoza – pierderea densitatii minerale osoase cu fracturi secundare; patologii reumatologice (ex: spondilita anchilozanta, spondiloza); carenta de vitamina D; lipsa activitatii fizice pe perioade prelungite de timp, in cursul cresterii; cresterea rapida in inaltime, cand aparatul ligamentar vertebral nu se dezvolta in acelasi ritm cu structura osoasa; tulburari musculare: (ex: distrofii, poliomielita); infectii osoase – TBC osos (morb Pott); iatrogene – corticoterapie prelungita; defecte congenitale (ex: spina bifida); tumori in apropierea coloanei-Tumori (fie ca se dezvolta la nivelul vertebrelor, fie ca se extind la aceasta din alte zone ale corpului); boli ale tesuturilor conjunctive (ex: Ehlers-Danlos, Marfan); boala Paget (o afectiune in care dezvoltarea de noi celule osoase este intrerupta, ceea ce duce la slabirea oaselor); anumite boli endocrine.
Alti factori de risc ce pot duce la aparitia cifozei: Inaintarea in varsta, postura incorecta; idiopatice (necunoscute).
Cifoza poate fi clasificata in severitate dupa unghiul Cobb sau se poate masura aliniamentul in plan sagital. Calcularea aliniamentului in plan sagital se face luand in considerare distanta orizontala dintre centrul vertebrei C7 si marginea superioara posterioara a platoului vertebral S1 pe o radiografie laterala de coloana.
Simptomele/complicatiile cifozei: postura anormala; formarea cocoasei; dureri de spate; dureri de umeri, tensiuni musculare la nivel cervical, dureri de cap sau musculare intre omoplati; deformari ale discurilor intervetebrale si presiune asupra nervilor; durerea la nivelul segmentului toracal al coloanei vertebrale in repaus si la incercarea de a indrepta spatele; rigiditate musculara si senzatie de tensiune, de contractura a musculaturii spatelui; coborarea si aducerea in fata a umerilor si a capului; scaderea mobilitatii trunchiului; senzatia de oboseala; Ingreunarea respiratiei; scaderea sensibilitatii tactile; alterarea starii psihice – apare ca urmare a modificarii aspectului fizic si a izolarii sociale ulterioare; tulburari digestive- dificultati la inghitire, reflux gastro-esofagian; probleme de echilibru.
Compresia maduvei spinarii si declansarea unor simptome neurologice, inclusiv slabiciune, pierderea senzatiilor sau pierderea controlului eliminarii continutului intestinului si al vezicii urinare, reprezinta cazuri foarte rare si cu o evolutie negativa.
Diagnostic
SusDiagnosticul de cifoza se stabileste cu ajutorul anamnezei si examenul clinic al pacientului.
Investigatiile recomandate suplimentar:
• Radiografie;
• CT sau RMN;
• Alte teste – testarea sensibilitatii nervoase, testarea calitatii structurii oaselor (cu scopul decelarii unei eventuale osteoporoze).
Tratamentul cifozei
SusTratamentul cifozei depinde de tipul de cifoza si de gradul acesteia si are ca scop incetinirea si stoparea evolutiva a cifozei, precum si corectarea posturii. Corectarea posturilor si aliniamentului corpului pe tot parcursul recuperarii, a atitudinilor deficitare ale centurii scapulohumeral, cresterea si refacerea mobilitatii articulare si musculare treptat, mentinerea si pastrarea tonusului muscular reprezinta obiective generale specifice tratamentului de cifoza.
Masurile terapeutice aplicate pentru tratarea cifozei urmeaza directii specifice bolii:
• tratamentul simptomatic se bazeaza pe analgezice si antiinflamatoare pentru diminuarea durerilor;
• tratamentul etiologic medicamentos urmareste stoparea proceselor osteoporotice de la nivelul coloanei vertebrale prin administrarea preparatelor medicamentoase care ajuta la intarirea oaselor;
• Kinetoterapia si fizioterapia sunt utilizate pentru tonifierea musculaturii coloanei vertebrale si imbunatatirea posturii;
• Metodele de contentie externa reprezentate de corsetele toracice sunt utilizate in cazul cifozelor structurale (cifoza Scheuermann) si al fracturilor de coloana vertebrala; purtarea corecta, continua a corsetului poate ajuta pacientul sa evite interventia chirurgicala de corectie a cifozei;
• Ortezele moderne pentru tratamentul unei cifozei toracice Corsetul Milwaukee este adesea folosit pentru a trata cifoza toracala. Corsetele CAD/CAM moderne sunt, de asemenea, utilizate pentru a trata diferite tipuri de cifoze. Deoarece exista diferite tipuri de curbura (toracala, toraco-lombara) si diverse grade de curbura, exista diferite tipuri de corsete, cu diferite avantaje si dezavantaje. Fizioterapia Fizioterapia include kinetoterapie, electrotrapie, masaj, balneoclimatologie, hidrotermoterapie, precum si ergoterapie.
In anumite cazuri de cifoza, se recomanda interventia chirurgicala. Aceste cazuri, mai exact, sunt reprezentate de persoanele care au cifoza congenitala; persoanele cu dureri severe de spate, care nu se amelioreaza prin administrarea de medicamente.
Recuperarea medicala sau terapia fizica este recomandata inclusiv la persoanele care poarta orteze pentru coloana vertebrala deoarece purtarea corsetului timp indelungat duce la atrofierea (slabirea) musculaturii.
Dintre procedeele recomandate, amintim:
• Hidro-termoterapia - se foloseste ca procedura de relaxare musculara si crestere a metabolismului tisular local prin vasodilatatia cutanata si musculara pe care o produce.
• Baile de abur complete (sauna) - se executa intr-o camera supraincalzita de vapori, la diverse temperaturi.
• Baile de lumina - utilizeaza razele infrarosii, in spatii inchise si sunt proceduri de sudatiei-transpiratie.
• Electroterapia - foloseste in scop profilactic si curativ curentul electric. Principalele roluri ale sale sunt acelea de a reduce retractiile si contracturile musculare, prin incalzirea profunda a regiunii, de a mobiliza musculatura si ligamentele retractate si sclerozate si de a limita efectele dureroase sau anchilozele din artrozele secundare.
• Ionizarile - reprezinta procedeele prin care se introduc in organism diferite substante medicamentoase cu ajutorul curentului electric, care le transporta prin tegument si mucoase.
Kinetoterapie
Tratamentul standard atat pentru boala Scheuermann, cat si pentru cifoza lombara este metoda Schroth, un sistem de kinetoterapie pentru scolioza si deformari spinale asociate.
Metoda Schroth implica folosirea tehnicilor de stretching, a exercitiilor de tonifiere si tehnici de respiratie speciale folosindu-se de reflexele posturale, avand ca scop schimbarea la nivelul cortexului motor si antrenamentul din punct de vedere senzitivo-motor.
Exista o varietate de exercitii ce nu implica folosirea unui echipament special sau a unui aparat, pe care le puteti realiza zilnic, la domiciliu, usor, fara sa va suprasolicitati si respirand normal.
Recomandari
SusIn primul rand, salteaua folosita pentru dormit este foarte importanta, recomandarea fiind ca aceasta sa aiba o duritate mai mare.
E important, de asemenea, sa evitati posturile vicioase, sa evitati statul prelungit in pozitia sezand sau miscarile repetitive sau in exces care necesita indoirea inainte a trunchiului.
Cand stati la birou sau la masa, tineti cont de reglarea inaltimii scaunului, in asa fel incat genunchii sa fie indoiti la 90 de grade si talpile sa fie in intregime pe podea, aveti in vedere controlul pozitiei pe scaun, cu posteriorul inapoi, lipit de spatar, iar partea inferioara a spatelui sa fie arcuita, cel mai bine cu ajutorul unui suport special sau a unei pernute daca scaunul nu are aceasta forma.
Sportul in mod regulat ajuta pentru a intari muschii spatelui si pe cei ai abdomenului.
Mai multe sfaturi si ajutor puteti primi de la medicul specialist in cadrul unui consult de specialitate recuperare medicala.
Bibliografie:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kyphosis/symptoms-causes/syc-
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/kyphosis/diagnosis-treatment/drc-20374209
https://www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/kyphosis
https://orthoinfo.aaos.org/en/diseases–conditions/kyphosis-roundback-of-the-spine/
https://www.childrenshospital.org/conditions-and-treatments/conditions/k/kyphosis
https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=kyphosis-in-children-90-P02239
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Recuperare medicala
- Dr. Eugenia Anca - Institutul national de geriatrie si gerontologie ANA ASLAN - BUCURESTI
- Dr. Delia Cinteza - Institutul national de recuperare, medicina fizica si balneoclimatologie
- Dr. Cristian Anghel - Spitalul clinic prof. dr. CONSTANTIN ANGELESCU (fost Interdepartamental Al. Sahia - sub jurisdictia Ministerului Justitiei)
- Dr. Mariana Racu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Ileana Ganea - Centrul de Boli Reumatismale DR ION STOIA
Articole recomandate
- Lombosciatica – cauze, tratament si preventie
- Osteoporoza juvenila
- Durerile de spate si oase la copii si adolescenti: de ce apar si cand trebui ...
- Tratamentul chirurgical al distrofiei musculare
- Complicatiile osteoporozei: fracturile vertebrale
- Durerile de spate - sfaturi pentru protectia coloanei
- Sindromul Prader-Willi
- Sindromul Schwartz–Jampel
- Sindromul Marfan
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- Ratele de succes FIV – Efectele varstei asupra fertilitatii
- Conferinta One Health International Student Conference USAMV Bucuresti 2025 – abordari interdisciplinare pentru provocarile globale in materie de mediu si sanatate
- Medicii sau nutritionistii pot acum sa castige un venit pasiv din recomandarile de suplimente