Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cauze ale aparitiei scoliozei

Actualizat la data de: 06 Octombrie 2017

Generalitati

Sus
Cauze ale aparitiei scoliozei

Scolioza este o afectiune evolutiva si care se caracterizeaza prin una sau mai multe curburi laterale ale coloanei vertebrale, vizibile in plan frontal, insotita de rotatia vertebrelor. Concret, privita din spate, coloana este perfect rectilinie.

Atunci cand privim o persoana cu coloana vertebrala normala observam ca spatele acesteia este drept. In cazul persoanelor afectate de scolioza, spatele apare curbat.

Un pacient diagnosticat cu scolioza poate sa se confrunte cu dureri ale coloanei vertebrale la efectuarea unor activitati prelungite, care implica statul asezat sau in picioare. Scoliozele severe pot duce si la probleme respiratorii.

Un important factor de risc este marimea curburii: cu cat aceasta este mai mare, cu atat creste si gravitatea afectiunii.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Care sunt cauzele scoliozei
  3. Diagnostic
  4. In ce consta tratamentul
  5. Citeste pe aceeasi tema

Care sunt cauzele scoliozei

Sus

Exista mai multe tipuri de scolioza:

Scolioza congenitala - este cauzata de o anomalie a oaselor, prezenta la nastere.

Scolioza neuromusculara – este un rezultat al muschilor si nervilor anormali. De obicei, este prezenta la oamenii cu spina bifida sau paralizie cerebrala.

Scolioza idiopatica – este cel mai frecvent tip de scolioza, acest tip neavand o cauza specifica.

Fetele sunt mult mai afectate de scolioza. De cele mai multe ori boala apare la pubertate, peste 90% dintre cazuri (scolioze idiopatice). Restul de 10% au cauze precum: congenitale, distrofii musculare, maladia Marfan, paralizii cerebrale.

Diagnostic

Sus

Examenul clinic este indicat sa aiba loc inca de la nasterea unui copil tocmai pentru a putea fi depistate, de exemplu, anumite forme congenitale, cu deformari vertebrale. Ulterior copilul va fi examinat de medicul pediatru la inceperea gradinitei sau a scolii.

De asemenea, extrem de importanta este examinarea copilului de catre parinti, cei care pot depista cel mai usor orice deformare care apare la nivelul coloanei vertebrale si al toracelui.

Primele semne ca un copil are scolioza sunt umerii inegali, talia inegala sau inclinarea spre o parte a corpului. Daca este suspectata scolioza, este recomandata efectuarea unei radiografii toracice, pentru confirmare.

Cu ajutorul acesteia, medicul va putea evalua severitatea scoliozei si eventualele riscuri ce se pot agrava. Dupa aceste investigatii, medicul va recomanda tratamentul cel mai indicat.

In ce consta tratamentul

Sus

• Majoritatea adolescentilor care au un tip de scolioza nu foarte grava pot primi indicatie de utilizare a unui corset. Acesta este tratamentul standard pentru adolescentii care au o curbura spinala intre 25 si 40 de grade, scopul fiind corectarea temporara.

• Pacientii care au insa curba coloanei vertebrale de 50 de grade sau peste este posibil sa fie supusi unei interventii chirurgicale. Operatia pentru scolioza implica unirea vertebrelor, proces numit fuziune spinala.

Kinetoterapia este foarte importanta pentru intarirea musculaturii si poate fi de real ajutor pacientilor cu scolioza. Totodata, inotul si, mai ales, hidrokinetoterapia sunt foarte des utilizate in recuperarea scoliozelor. Exercitiile in bazin sunt eficiente pentru orice varsta si orice tip de scolioza.


Medici specialisti Ortopedie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate