Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

10 mituri despre durerile de spate

Actualizat la data de: 22 Ianuarie 2014

Generalitati

Sus
10 mituri despre durerile de spate

Numeroasele mituri despre durerile de spate nu sunt deloc de ajutor in gestionarea acestei probleme frecvente si persistente, care implica de multe ori tratamente complexe, cu diverse riscuri si complicatii.

Ideile preconcepute despre cauze, diagnosticare si tratament pot fi factori agravanti in continuitatea simptomelor, asa cum informarea completa si corecta ajuta la tratarea mai usoara a durerilor de spate.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Mituri si adevaruri despre durerile de spate
  3. Citeste pe aceeasi tema

Mituri si adevaruri despre durerile de spate

Sus

Statisticile medicale arata ca 8 din 10 oameni vor experimenta dureri de spate la un anumit moment al vietii. In SUA, aceasta problema medicala este

- Cauza principala a dizabilitatilor persoanelor de peste 45 de ani;
- Al doilea motiv frecvent de vizitare a medicului generalist;
- A treia cauza frecventa a procedurilor chirurgicale;
- A cincea cauza frecventa a spitalizarii;

Asadar, majoritatea oamenilor ajung sa experimenteze, la un moment in viata, dureri de spate suparatoare. Modul in care ele sunt tinute sub control poate fi afectat de numeroase mituri transmise in generatie in generatie despre aceasta problema medicala extrem de raspandita. Pe unele dintre cele mai importante le aflati mai jos.

1. Odihna ajuta la ameliorarea durerilor de spate

Odinioara, medicii recomandau persoanelor cu dureri de spate cronice (care persista minimum 6 saptamani) sa se odihneasca mai mult. In prezent, specialistii au descoperit ca repausul prelungit (peste 1-2 zile) ajuta rareori la ameliorarea simptomelor. Studiile recente au descoperit ca odihna la pat poate chiar sa agraveze durerile de spate, pe cand miscarea fizica poate sa aiba efectul contrar.

In cele mai multe cazuri, exercitiile de intindere musculara (stretching), inotul sau mersul pe jos contribuie la inlaturarea disconfortului si la o mai buna stare fiziologica.

2. Eliminarea excesului ponderal previne durerile de spate

Persoanele cu surplus ponderal pot avea un risc mai mare de a dezvolta dureri de spate, insa exista totodata numerosi pacienti cu aceasta conditie medicala care sunt normoponderali si chiar subponderali.

Durerile de spate apar la femei si barbati in mod egal, de regula intre 30 si 50 de ani. Printre factorii care predispun la aceasta problema se numara inaintarea in varsta, traumele, sedentarismul, postura corporala incorecta, pozitia de somn necorespunzatoare, fumatul si stresul. Greutatea excesiva este doar unul dintre factorii de risc care contribuie la aparitia durerilor de spate.

3. Durerile de spate cronice se trateaza prin operatie

In majoritatea cazurilor, durerile de spate cronice se trateaza prin alt gen de terapii noninvazive, inclusiv prin mici modificari in stilul de viata. Doar in cazurile foarte severe, care nu pot fi gestionate pe cai medicamentoase, se iau in calcul interventiile chirurgicale.

4. Chiropracticianul poate sa trateze permanent durerile de spate

Masajul chiropractic poate sa amelioreze temporar durerile de spate, prin stimularea unor endorfine care atenueaza disconfortul, insa efectele sale nu sunt valabile pe termen lung. De vreme ce 96%-99% din durerile de spate trec de la sine in cateva zile, vizita la un chiropractician nu este o necesitate pentru toata lumea.

Cercetarile dedicate beneficiilor masajului chiropractic au descoperit ca acest tip de terapie ofera o imbunatatire usoara a starii fizice, insa care este recomandata doar dupa ce alte metode de ameliorare a durerii au dat gres sau nu au oferit rezultate dupa cateva zile de tratament.

5. Suferinzii de dureri cronice de spate au nevoie de narcotice

Complet fals, spun specialistii. De regula, medicamentele antiinflamatoare si cele cu efect relaxant la nivelul muschilor dau cele mai bune rezultate in profilaxia durerilor de spate. Narcoticele, desi au un efect analgezic mai puternic, pot stimula agresiv receptorii durerii de la nivel cerebral.

In cele din urma, pacientul devine tentat sa creasca doza din pricina disconfortului accentuat, intrand intr-un cerc vicios. Din acest motiv, narcoticele nu sunt o optiune buna in controlul durerilor de spate.

6. Medicina traditionala nu recomanda acupunctura pentru tratarea durerilor de spate

Mai nou, Societatea Americana a Durerii si Colegiul American al Medicilor recomanda, in unanimitate, utilizarea acupuncturii pentru tratarea durerilor cronice de spate. Acest tratament complementar a fost acceptat de medicina traditionala, mai ales dupa ce studiile in domeniu au demonstrat ca terapia poate fi chiar mai eficienta decat tratamentul conventional pentru aceasta conditie medicala.

7. Durerile de spate cronice persista intreaga viata

Chiar daca sunt probleme frecvente, durerile de spate cronice nu sunt o sentinta pe viata. Cu o gestionare corecta a disconfortului si o buna prevenire a simptomelor, pacientii cu dureri de spate cronice isi pot mentine spatele in forma maxima, chiar daca au avut dureri severe in anumite momente ale vietii.

Respectarea unui mod de viata activ, incalzirea usoara a corpului inainte de efort, controlul greutatii corporale si abandonarea fumatului sunt masuri excelente de prevenire a durerilor de spate cronice.

8. Durerile de spate severe pot degenera in paralizie

Coloana vertebrala se sfarseste in regiunea lombara a corpului, acolo unde se afla radacini nervoase cu o structura robusta. In majoritatea cazurilor, aparitia durerilor de spate nu indica o problema medicala ce poate sa conduca la instalarea paraliziei. Exemple de cazuri rare in care paralizia este un risc real in prezenta durerilor lombare sunt tumorile spinale, infectiile coloanei vertebrale sau fracturile instabile spinale.

9. Persoanele active nu risca sa dezvolte dureri de spate cronice

In timp ce este adevarat ca persoanele active au o predispozitie mai mica la aparitia durerilor de spate, aceasta problema poate sa apara indiferent de nivelul de activitate fizica. Unele sporturi cresc susceptibilitatea in fata disconfortului lombar, precum voleiul, golful sau gimnastica.

10. Durerile de spate se agraveaza odata cu inaintarea in varsta

Dimpotriva, spun statisticile medicale. Incidenta durerilor de spate este de obicei mai mare intre 35 si 55. Dupa acest prag de varsta, durerile tind sa nu mai fie la fel de accentuate.


Medici specialisti Ortopedie

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate