Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Xerostomia si problemele pe care le declanseaza in cavitatea orala

Actualizat la data de: 07 Aprilie 2021
Consultant medical:

Dr. Alexandra Mircea
Medic dentist parodontologie, protetica si estetica dentara

Clinica: Velvet Dental

Xerostomia si problemele pe care le declanseaza in cavitatea orala

Xerostomia reprezinta scaderea fluxului salivar in cavitatea bucala. Saliva este produsa de glande salivare de dimensiuni mai mari (glandele sublinguale, submandibulare) sau de mii de glande accesorii, imprastiate pe toata suprafata mucoasei din cavitatea bucala.

Cauzele xerostomiei pot fi multiple si diferite:

- Boli generale: tumori, sindrom Sjogren, diabet, lupus, obstructii pe canalele salivare;

- Medicatie: pentru bolile cardiovasculare, antidepresive, radioterapie;

- Alcoolism - chiar si utilizarea de lunga durata a unor ape de gura cu continut crescut de alcool;

- Consum de tutun;

- Dieta.

Saliva este un fluid indispensabil in cavitatea bucala, cu beneficii importante asupra starii de sanatate. Prin continutul si compozitia acesteia, are efect antibacterian. Gura este poarta de intrare pentru multi virusi sau particule necunoscute, si saliva declanseaza primele reactii impotriva lor, in sistemul imun general, cat si local.

O cantitate scazuta de saliva inseamna mai multi germeni in cavitatea bucala. Flora bacteriana de aici va avea un echilibru dereglat - pot aparea candidoze.

Dupa fiecasa masa, resturile alimentare ramase sunt descompuse de enzime din saliva noastra aparand aciditate. Un pH acid favorizeaza demineralizarea smaltului si aparitia cariilor dentare. Saliva are proprietatea de a neutraliza acest pH acid.

Saliva are si rol mecanic, acela de a “spala” suprafetele dentare. Acesta, impreuna cu proprietatile antimicrobiene si de reglare a pHului lupta impotriva cariilor. Riscul aparitiei cariilor este mult mai crescut la persoanele afectate de xerostomie.

Retentia de placa aparuta ca si consecinta a scaderii fluxului salivar poate duce si la inflamatia gingiilor. Gingivita netratata avanseaza si afecteaza tesuturile de suport ale dintilor, ducand la complicatii mai grave.

Alte probleme aparute la pacientii afectati de xerostomie: respiratie urat mirositoare, dificultate la vorbire si mancare, gust modificat, dar si dificultatea de a purta proteze.

Scaderea fluxului salivar poate scadea calitatea vietii in mod considerabil. Nu exista un tratament exact pentru afectiune, insa se pot contracara efectele acesteia prin:

- Imbunatatirea igienei orale;

- Ingestia cantitatii de lichide, daca aceasta nu este contraindicata de alta afectiune deja prezenta;

- Scaderea cantitatii de alcool si tutun consumate;

- Modificarea dietei;

- Consumarea de guma de mestecat - stimuleaza secretia salivara; cu grija la cantitate pentru a nu declansa alte probleme generale;

- Pentru preventia cariilor, se pot utiliza si ape de gura antibacteriene sau se pot realiza fluorizari in cabinetele stomatologice.

Un cazul in care aveti simptome de xerostomie, cea mai buna decizie este sa va adresati medicului dvs stomatolog. Acesta va poate ajuta cu solutii pentru imbunatatirea conditiei dvs.

De asemenea, va da o atentie sporita problemelor ce pot aparea in cavitatea bucala, si in va poate pune in legatura cu un medic generalist - pentru prevenirea altor afectiuni.


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate