Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Stomatita – ce este si cum o putem trata

Actualizat la data de: 02 Octombrie 2020
Consultant medical:

Dr. Sebastian Bancu
Medic dentist Stomatologie generala

Clinica: DENT ESTET

Ce este stomatita

Sus
Stomatita – ce este si cum o putem trata

Stomatita este o afectiune care se dezvolta in cavitatea bucala sub forma unei inflamatii (ulceratie) de culoare rosie la nivelul gingiilor, a interiorului obrajilor, a limbii sau a buzelor. Frecvent, pacientul resimte durere locala.

Cuprins articol

  1. Ce este stomatita
  2. Care sunt cauzele aparitiei stomatitei?
  3. Cum recunoastem stomatita?
  4. Cum este diagnosticata stomatita?
  5. Cum este tratata stomatita?
  6. Citeste pe aceeasi tema

Care sunt cauzele aparitiei stomatitei?

Sus

Cauzele locale care determina aparitia stomatitei pot include:

• Infectii cu bacterii precum herpes simplex sau herpes zoster, boala gura-mana-picior (virusul Coxsackie), infectii micotice etc.
• Traumatismele dentare din cauza fixarii si purtarii incorecte a protezelor dentare incorect sau chiar a aparatelor dentare sau retainere
• Piele uscata din cauza respiratiei pe gura, cauzata de obstructie nazala
• Mici rani provocate de o interventie stomatologica
• Afectarea tesuturilor ca urmare a purtarii de aparate dentare cu brackets sau retainere

Alte cauze sistemice pot include:
Stresul
• Dieta alimentara deficitara (malnutritia)
• Gingivita ulcerativa
• Teren alergic sever
• Boala celiaca
• Deficienta de vitamina B-12, acid folic, fier sau zinc
• Infectia cu bacteria candida albicans
• Lupus
• Orice afectiune asociata cu sindromul gurii uscate
• Sistem imunitar slabit din cauza urmarii unui tratament medicamentos puternic
• Reactie negativa la tutun

Cum recunoastem stomatita?

Sus

Sunt cateva simptome care ne indica prezenta stomatitei, precum inflamarea si inrosirea mucoasei bucale, afte dureroase care fac dificila alimentarea normala a pacientului, acesta nemaiputand sa manance si sa bea lichide fara sa resimta disconfort accentuat. De asemenea, stomtatita severa afecteaza si procesul masticator si de deglutitie.

Cum este diagnosticata stomatita?

Sus

Pentru a oferi pacientului un diagnostic corect, medicul realizeaza anamneza cazului si parcurge impreuna cu acesta istoricul medical. In urma examinarii clinice in cabinet, medicul dentist poate obtine informatii clinice pretioase in procesul de stabilire a diagnosticului, analizand cu atentie tipul si distributia ulceratiilor bucale, aspectul lor (forma, culoare).

Toate acestea, sunt intersectate cu obiceiuri precum istoricul de fumator, stilul de viata, tratamente medicamentoase administrate si orice alta informatie cu privire la starea de sanatate a pacientului care poate indica sau nu prezenta unei afectiuni sistemice.

In absenta unor simptome ale unei afectiuni sistemice (a organismului), diagnosticul de ulceratie / stomatita poate fi clar formulat de catre medic. Uneori, in cazul in care medicul observa o anumita patologie, poate sugera pacientului sa realizeze o biopsie locala.

Cum este tratata stomatita?

Sus

Tratamentul stomatitei presupune respectarea cu strictete a ritualului de igienizare zilnica la domiciliu, clatiri cu apa sarata si apa de gura fara alcool, utilizarea unei periute de dinti cu perii moi si, dupa caz, medicul poate prescrie pacientului o medicatie locala pentru a diminua disconfortul cauzat de aceasta afectiune pacientului.
In cazul in care pacientul nu trateaza stomatita, aceasta afectiune va trece intr-o faza superioara de agravare. Unii pacienti pot dezvolta afte bucale.

Incercati, pe cat posibil, pe perioada tratamentului si dupa, sa evitati consumul cu aceleasi pahare sau tacamuri cu alte persoane. Perioada de vindecare poate dura chiar pana la 14 zile din momentul aparitiei.

Stomatita este o afectiune des intalnita. Ce putem face pentru a preveni aparitia ei? Medicii dentisti ne recomanda sa avem o dieta bogata in vitamina B, care poate fi gasita in alimente precum: spanacul, ardeii verzi, broccoli, linte, sfecla rosie, sparanghel etc.

Insa, cel mai bun sfat pe care medicii dentisti ti-l pot oferi este acela de a-ti igieniza corect dintii in fiecare zi si de a te prezenta la controalele periodice la cabinetul medicului dentist.


Medici specialisti Stomatologie

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate