Specialistii ne sfatuiesc: cum sa facem fata dintilor sensibili!
Generalitati
SusDaca ati observat ca o simpla inghetata sau o bautura rece va face sa va strambati de durere, daca o bucata de placinta fierbinte sau o inghititura de cafea nu trece fara a va provoca durere la nivelul dintilor, cel mai probabil aveti dintii sensibili.
Chiar daca nu pare un termen medical de specialitate, dintii sensibili chiar sunt o afectiune stomatologica frecvent descrisa de catre pacienti, o afectiune de sine statatoare.
Cauzele dintilor sensibili sunt foarte numeroase si pot include o igiena orala deficitara, un periaj ineficient sau poate unul prea brutal si agresiv, carii dentare sau chiar disparitia prin uzura in timp a unor plombe care expun astfel parti profunde din dinte.
Gingivitele, atrofia gingivala indusa de inaintarea in varsta sunt si ele alte cateva cauze frecvente pentru care sensibilitatea dintilor este mai crescuta si nu putem consuma chiar tot ce ne-am dori.
Parca cel mai pregnant resimtim aceasta afectiune in timpul verii: o cupa de inghetata sau o felie de pepene rece stimuleaza durerea, un ice tea sau un frappe pot sa ne creeze o neplacere semnificativa.
Toate deliciile verii par a ne fi interzise, doar din cauza a ceea ce se numeste, inofensiv: dantura sensibila.
Si totusi... ce este de facut?
Cum putem recunoaste simptomele dintilor sensibili, cum le putem face fata si cum ne putem bucura de un desert gustos si racoritor? Specialistii ne fac cateva recomandari terapeutice, ce ne pot ajuta sa trecem peste disconfortul asociat dintilor sensibili.
Cum recunoastem dintii sensibili?
Dintii, indiferent de particularitati si de tipul lor, sunt acoperiti la exterior de un strat de smalt. Foarte subtire (doar cativa microni), lucios si alb, smaltul este de fapt unul din cele mai puternice si rezistente si probabil cel mai mineralizat tesut al organismului.
Dintii sanatosi au la nivelul coroanei un strat intact de smalt, al carui rol este de a proteja dentina si pulpa dintelui.
Radacina dintelui este poteja de cement. Grosimea acestuia variaza, fiind maxima la nivelul varfului radacinii. Cementomul este mai putin rezistent comparativ cu smaltul deoarece este mai putin mineralizat.
Acesta are 65% material anorganic, spre deosebire de smalt care are 97%. Rolul sau principal este de ancorare a dintelui in cavitate.
Sub cement si smalt se afla dentina, o parte a dintelui care este mai putin densa comparativ cu restul. Dentina este un tesut calcifiat si este o componenta de baza a dintelui normal, sanatos, alaturi de smalt, cement si pulpa.
Ea inconjoara intreaga pulpa dentara si este acoperita superior, la nivelul coroanei de smalt si la nivelul radacinii de cement. Datorita translucentei smaltului, dentina este unul din factorii principali care determina culoarea dintelui.
Ea contine de fapt canale microscopice numite tubuli dentinali, care contin fluid si structuri celulare.
Astfel, se poate afirma ca dentina are un grad de permeabilitate mult mai crescut comparativ cu restul structurilor, permeabilitate care este incriminata in perceperea senzatiilor dureroase si care influenteaza rata de degradare a dintelui.
Cand dentina isi pierde din proprietatile protectoare, acesti tubuli permit caldurii, acizilor si alte substante cu potential periculos sa stimuleze terminatiile nervoase din interiorul pulpei dentare.
Aceasta poate determina o hipersensibilitate si un disconfort ocazional ce apare in special atunci cand mestecam sau bem ceva prea cald sau prea rece, prea dulce sau prea acru, sau chiar cand respiram pe gura.
Igiena orala adecvata, corecta, este foarte importanta in prevenirea degradarii stratului protector de la suprafata dintilor, in prevenirea aparitiei gingivitei sau a durerilor de dinti.
In cazul in care periajul este insa prea agresiv, din dorinta de a curata cat mai bine dintii, sau incorect efectuat, exista un pericol crescut de a leza gingiile si de a expune dentina, ceea ce va declansa durere.
Cuprins articol
Cauzele sensibilitatii dentinale
SusSensibilitatea dentinala poate sa apara la unul sau mai multi dinti, si este, de cele mai multe ori, rezultatul:
- Cariilor netratate
- Plombelor fisurate
- Consumului frecvet de alimente acide
- Detartrajului excesiv
- Gingivitei
- Periajului necorespunzator
Dintii pot fi sensibili si prin iritarea pulpei dentare. Sensibilitatea pulpala apare de obicei la unui singur dinte si este rezultatul agresarii nervului canalului. Si acest tip de sensibilitate apare la cald, rece, acru sau dulce.
Cele mai frecvente cauze de sensibilitate pulpala includ:
- Infectii stomatologice
- Plombare recenta
- Ruperea traumatica a unui dinte
- Cresterea presiunii prin inclestarea dintilor
Boala parodontala - o infectie a gingiilor precum si a osului subiacent, poate fi un factor frecvent incriminat in aparitia dintilor sensibili.
Ignorata, o astfel de afectiune poate determina in timp crearea unui spatiu intre radacina dintelui si gingie, spatiu in care se pot acumula bacterii.
Boala parodontala poate evolua pana in momentul in care radacina dintelui nu mai este deloc fixata in canal, nu mai este ancorata la structurile subiacente si astfel dintele capata o mobilitate patologica, dar si o sensibilitate anormala.
Specialistii insista asupra importantei controalelor stomatologice periodice, deoarece astfel se poate diagnostica o eventuala problema inca din faze incipiente, putandu-se aplica un tratament de specialitate care sa amelioreze simptomatologia si sa stopeze evolutia.
Cum tratam dintii sensibili?
SusDintii senzitivi pot fi tratati!
Exista o serie de recomandari care pot imbunatati semnificativ simptomele, astfel incat sa ne putem bucura de placerile dulci ale vietii.
Specialistii ne pot recomanda tratamente in functie de cauza de baza a sensibilitatii. Cel mai adesea este vorba de schimbarea pastei de dinti, care trebuie sa fie adaptata necesitatilor speciale ale dintilor.
Pasta speciala pentru dintii sensibili contine anumite ingrediente de baza care pot interfera cu transmiterea senzatiei dureroase. Cele mai eficiente sunt pastele de dinti pe baza de nitrat de potasiu.
Alti compusi activi sunt acetatul de strontiu si clorura de strontiu, substante care pot stimula formarea de depozite minerale in interiorul tubulilor dentinali precum si la suprafata dentinei expuse, astfel incat sa previna actiunea unor stimuli nocivi.
De cele mai multe ori trebuie sa o folosim mai multe zile consecutiv pana cand sa simtim o ameliorare. Specialistii ne recomanda ca ori de cate ori alegem o pasta de dinti sau un produs pentru ingrijirea dintilor si a cavitatii bucale sa ne asiguram ca este aprobat de medicii dentisti.
In cazul in care simptomele nu sunt ameliorate prin utilizarea zilnica a unei paste de dinti eficiente, specialistii ne pot recomanda anumite proceduri care se efectueaza la cabinetul de medicina dentara si care s-au dovedit a fi foarte eficiente in combaterea sensibilitatii dentare.
Initial se va incerca curatarea dintilor. In cazul in care aceasta manevra produce durere, se poate aplica un anestezic local, astfel incat confortul pacientul sa fie pastrat. Dupa ce dintele/dintii sunt curatati, se va aplica o combinatie de substante pe baza de fluor sub forma de gel, care sa protejeze dintii.
Daca sensibilitatea are o cauza decelabila si care poate fi tratata, cum ar fi o carie dentara, se recomanda rezolvarea acestei probleme, deoarece sensibilitatea se va ameliora ulterior. In unele situatii sensibilitatea poate sa dispara daca se aplica o plomba, care sa protejeze astfel dentina de stimulii acizi sau termici.
Tratamentul dintilor sensibili este relativ necomplicat, insa exista si cazuri in care trebuie sa fie agresiv.
Cand sensibilitatea este intensa si nu permite pacientului sa se alimenteze corect si nici o alta metoda de tratament nu pare a fi eficienta, medicul poate recurge la desensibilizare chirurgicala, interventie endodontica si obturatia canalului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Stomatologie
- Medic specialist Corina Gabriela Dinca -
- Dr. Paul Racoveanu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Medic Primar Stomatolog Liliana Moraru - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Elrabah Rabah -
Articole recomandate
- Sensibilitatea excesiva a dintilor poate fi prevenita!
- Afla semnificatiile durerilor de dinti
- Cum poate fi ameliorata durerea de dinti
- Cum alegem o pasta buna de dinti?
- Cum sa alegeti pasta de dinti potrivita
- Periuta de dinti manuala sau electrica, pe care sa o alegeti
- Gingivita, cauza principala a caderii dintilor
- Periuta de dinti electrica sau manuala? Pe care sa o alegi?
- Sensibilitatea dentara