Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sensibilitatea dentara

Actualizat la data de: 26 Martie 2012

Generalitati

Sus
Sensibilitatea dentara

Sensibilitatea dentara reprezinta discomfortul, in multe situatii durerea, care apar la nivelul unuia sau mai multor dinti la contact cu bauturi sau alimente reci, calde si dulci, la periaj sau masticatie.

Este o problema care afecteaza populatia intr-un procent foarte mare, statistic unul din 4 adulti sufera de sensibilitate dentara.

Durerea este brusca, ascutita, de scurta durata, de obicei cateva secunde- intervalul de timp in care dintele este in contact cu stimulul.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauzele aparitiei sensibilitatii dentare
  3. Prevenirea aparitiei sensibilitatii dentare
  4. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele aparitiei sensibilitatii dentare

Sus

Sensibilitatea dentara apare datorita expunerii dentinei in mediul exterior. Dentina reprezinta stratul dentar mijlociu la nivelul caruia exista o multime de tubuli dentinari, canale ce contin terminatii nervoase din pulpa dintelui.

In mod normal dentina este protejata de smalt (coroana dintelui) sau cement (radacina). Sunt situatii in care smaltul sau cementul se subtiaza sau dispar de pe anumite portiuni, ducand la dezgolirea dentinei si de cele mai multe ori la aparitia durerii specifice prin actiunea directa a stimulilor asupra terminatiilor nervoase.

Factorii responsabili de aparitia acestei probleme dentare sunt multipli:

  • periajul dentar agresiv
  • retractia gingivala care poate fi cauzata de igiena dentara necorespunzatoara, involutia fiziologica ce apare o data cu inainterea in varsta sau traumelor ocluzale
  • bruxismul (scrasnitul involuntar al dintilor)
  • folosirea pe termen lung a pastelor de dinti cu particule abrazive (paste care previn aparitia tartrului, paste de albire) si a altor produse folosite de unii pacienti (sare de bucatarie, bicarbonat de sodiu, etc.)
  • consumul exagerat de alimente acide sau bauturi acidulate
  • bulimia, prin afectarea smaltului la contactul cu acidul gastric
  • imediat dupa detartraje periodice sau albiri dentare

Prevenirea aparitiei sensibilitatii dentare

Sus

Pentru a preveni aparitia sensibilitatii dentare, in primul rand trebuie sa mentinem o igiena orala buna:

- periajul dentar trebuie sa se realizeze obligatoriu de doua ori pe zi dimineata si seara, tehnica de periaj sa fie corect aplicata: dintii se periaza dinspre gingie spre marginea libera a dintelui, se insista pe fiecare zona dentara cuprinsa in perii periutei de 8-10 ori, fara a aplica presiune mare),

- periuta de dinti este indicat sa aiba perii medii sau moi si se schimba la fiecare 2-3 luni,

- pastele de dinti folosite sa nu fie abrazive.

Periodic (o data la 8 sau 12 luni) este indicat sa se efectueze detartraj si perij profesional in cabinetul stomatologic. In cazul in care suferiti de bruxism (afectiune usor de depistat in cadrul controalelor periodice stomatologice) foarte eficienta este purtarea unei gutiere pe timpul noptii, in somn neputand controla scrasnitul dintilor.

De asemenea, evitarea consumului exagerat de alimente si bauturi acide si tratarea tulburarilor de nutritie reduc sensibilitatea dentara.

In cazul in care deja s-a instalat sensibilitatea dentara tratamentul efectiv al acesteia se refera la folosirea pastelor de dinti desensibilizante, aplicarea locala a gelurilor cu fluor acasa sau in cabinet, aplicarea unor substante care au rolul de a sigila canaliculele dentare expuse, tratament care se realizeaza de catre medicul dentist in cabinet.

Dr. Andreea Albu
Clinica Trident
www.clinicatrident.ro


Medici specialisti Stomatologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate