Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Operatia de frenectomie

Actualizat la data de: 24 Mai 2024

Ce este frenectomia

Sus
Operatia de frenectomie

Frenectomia, uneori numita si frenulectomie, este o interventie chirurgicala a cavitatii bucale ce se realizeaza pentru a trata malformatiile eventual prezente. Prin frenectomie se taie sau remodeleaza frenul: o banda subtire de tesut conjunctiv ce conecteaza doua regiuni. La nivelul cavitatii bucale frenul leaga gingia de buza (frenul gingival sau labial) sau limba de planseul gurii (frenul lingual).

In majoritatea cazurilor aceste frenuri nu induc probleme, insa uneori pot fi malformate: in tensiune, deformate sau prea scurte. In aceste cazuri apar probleme de sanatate orala si afectarea vorbirii. La copii pot aparea tulburari de alaptare sau hranire.

Cuprins articol

  1. Ce este frenectomia
  2. Indicatii
  3. Tipologie
  4. Inainte de procedura
  5. In timpul procedurii
  6. Dupa procedura
  7. Beneficii
  8. Riscuri si complicatii
  9. Recuperare si prognostic
  10. Cand ar trebui sa mergeti la medic
  11. Concluzie
  12. Citeste pe aceeasi tema

Indicatii

Sus

In majoritatea timpului frenectomiile sunt realizate la copii sau chiar nou-nascuti pentru a corecta problemele de hranire sau vorbire. Uneori insa frenectomia se realizeaza si la adulti: cazuri stomatologice asimptomatice in care gingia are de suferit sau in care estetica este deranjanta pentru pacient.

Afectiunile in care medicul pediatru sau medicul ORL-ist va recomanda o frenectomie sunt:
- Aderenta a buzei care limiteaza miscarea buzei
- Aderenta a limbii care limiteaza mobilitatea acesteia
- Diastema: un spatiu prea mare intre dinti ce poate fi deranjant in primul rand estetic
- Zambetul gingival, cu aspect neobisnuit prin expunerea mare a gingiilor
- Recesul gingival ce induce risc de gingivita, carii dentare, mobilitate gingivala anormala
- Durere si inflamatie cronica a cavitatii orale

Tipologie

Sus

Exista doua tipuri principale de frenectomie orala:
• Frenectomie linguala: in cadrul acestei interventii frenul lingual va fi cel asupra caruia se intervine. Acest fren conecteaza limba cu planseul lingual pe care se suprapune
• Frenectomie labiala: numita si frenectomie maxilara, aceasta interventie actioneaza asupra frenului ce conecteaza buza superioara cu gingiile dintilor superiori si buza inferioara cu gingiile dintilor inferiori.

Este mult mai frecventa in portiunea superioara.

Inainte de procedura

Sus

Inainte de frenectomie, medicul va va revizui istoricul medical.

Daca este nevoie va discuta cu dumneavoastra optiunea de analgo-sedare din timpul interventiei pentru care exista cateva contraindicatii. Medicatia sedativa se poate administra pe cale inhalatorie, orala sau intravenoasa insa nu este intotdeauna necesara. Medicul chirurg impreuna cu medicul anestezist vor decide pentru fiecare caz in parte cand este necesara, iar dumneavoastra va trebui sa fiti de acord cu aceasta.

Momentul in care se realizeaza frenectomia este variabil si pentru copii si pentru adulti. In cazul copiilor si nou-nascutilor interventia se poate face si la cateva saptamani dupa nastere, daca disconfortul produs de malformatiile frenului sunt semnificative.

In alte cazuri operatia se poate amana pana cand copilul creste mai mare. Medicul va va spune cand este momentul optim pentru aceasta interventie.

In timpul procedurii

Sus

La copii frenul lingual sau labial poate fi indepartat folosind doar o foarfeca sterila chirurgicala. De regula acest gest dureaza cateva minute, poate fi usor disconfortant insa nu este periculos. La copiii mici nu se poate aplica anestezie locala, insa la copiii mai mari si la adulti aceasta devine o optiune buna pentru a amorti zona perifrenica si a spori confortul din timpul interventiei.

La adulti sau in cazurile in care malformatia este mai complexa, frenul va fi taiat cu ajutorul unui bisturiu chirurgical. Poate fi nevoie de resuturarea acestuia si o remodelare astfel incat sa nu mai produca probleme.

Intreaga procedura dureaza maxim 30 de minute, fiind o interventie chirurgicala minora si minim-invaziva.

Dupa procedura 

Sus

Imediat dupa frenectomie nu este nevoie de ingrijiri speciale, intrucat nu s-a aplicat anestezie generala.

Daca copilul sau adultul necesita sedare in timpul interventiei, acesta va fi monitorizat pana la trecerea efectului medicatiei, de regula maxim cateva ore. La copii nu este nevoie de gesturi speciale post-frenectomie, ci de continuarea programului normal de alaptare sau hranire.

Adultii pot necesita antialgice si medicul va recomanda utilizarea unei solutii orale antibacteriene pentru a evita infectiile post-interventie.

La 1-2 saptamani de la interventie are loc un consult pentru ca medicul sa verifice ca totul este in regula.

Beneficii

Sus

Operatia de frenectomie are numeroase avantaje.

Printr-o simpla interventie se poate:
- Imbunatati problema de alaptare a nou-nascutilor
- Imbunatati o problema de vorbire cauzata de aderenta linguala
- Reduce riscul de probleme stomatologice si boli gingivale
- Ameliora aspectul fizic prin eliminarea spatiilor inter-dentare si a zambetului gingival

Riscuri si complicatii

Sus

Desi este o interventie minora, de scurta durata, riscurile sunt in continuare posibile.

Posibilele complicatii intraoperatorii si postoperatorii sunt:
- Hemoragia
- Infectiile
- Lezarea ductelor glandelor salivare
- Durere
- Tumefiere si inflamatie
- Reactii alergice la anestezicul local sau la medicatia sedativa
- Reatasarea frenului (foarte rar)

Recuperare si prognostic

Sus

La nou-nascuti si copii recuperarea este foarte rapida, acestia putand fi hraniti imediat dupa interventie. La adulti insa recuperarea dureaza cateva zile pana cand pozitia si functia structurilor orale se reiau complet.

Medicul va va oferi instructiuni despre cum va puteti ameliora disconfortul in perioada de vindecare.

Dupa 1-2 zile puteti insa sa va intoarceti la munca sau scoala. Lichidele pot fi inghitite imediat dupa interventie, insa ar fi bine sa nu mancati pana cand nu trece complet efectul anesteziei.

Daca ati avut o interventie mai complexa ce a necesitat remodelare si suturi, alegeti alimentele moi in perioada de vindecare si incercati sa nu atingeti locul operat.

Cand ar trebui sa mergeti la medic

Sus

Daca credeti ca frenul dumneavoastra sau al copilului este modificat patologic si deranjeaza mancatul, vorbitul sau alte functii, mergeti la medic cat mai repede. Daca ati avut deja o frenectomie si apar semne de infectie sau alte probleme, mergeti la medic.

Concluzie

Sus

Frenectomia este o operatie minora realizata atunci cand frenul lingual sau labial induce probleme de alimentare sau vorbire. Este de cele mai multe ori eficienta si rapida, necesitand doar anestezie locala. Discutati cu medicul dumneavoastra si daca va doriti o astfel de interventie doar din motive estetice, pentru a ameliora aspectul de zambet gingival. Riscurile sunt minime si rare.

Bibliografie
https://www.webmd.com/oral-health/what-is-lip-tie
https://www.webmd.com/children/tongue-tie-babies
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/tongue-tie/diagnosis-treatment/drc-20378456


Medici specialisti ORL

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate