Coroanele metalo-ceramice – pro si contra
1. Ce sunt coroanele metalo-ceramice?
Acestea reprezinta o imbinare perfecta a rezistentei mecanice a metalului cu calitatile estetice ale ceramicii sau portelanului, cum este cunoscut de majoritatea pacientilor.
Coroana prezinta un schelet metalic, ce este acoperit total sau partial de materialul ceramic, intre cele doua existand o legatura chimica.
2. Ce avantaje prezinta aceste coroane ?
Printre multiplele calitati, acestea au un aspect estetic excelent, rezistenta mecanica oferita de suportul metalic dar si stabilitate coloristica, aspect important pentru pacienti.
3. Care ar fi dezavantajele?
Pe masura ce pacientul inainteaza in varsta,apare retractia gingivala si odata cu aceasta un effect fizionomic nedorit, prin expunere ametalului la baza dintelui.
Realizarea coroanelor necesita o preparare invaziva a dintelui, cu sacrificarea structurii dentare si decoroane ceramice, stomatololvitalizarea dintelui.
4. Albirea dentar afecteaza materialul ceramic?
Indiferent de metoda de albire aleasa, aceasta nu afecteaz alucrarile ceramice, neavand nici un effect asupra lor. Important de stiut este ca in urma albirii pot aparea discrepant intre dintii naturali si lucrari, culoarea lucrarilor ramanand neschimbata.
5. Cum ar trebui intretinute lucrarile metalo-ceramice?
Este indicat ca pacientii sa vina la sedintele de profilaxie o data la 6 luni pentru a putea intretine stralucirea materialului ceramic prin igienizarea profesionala si pentru a preveni retractia gingivala s iafectarea parodontala data de acumularea placii bacteriene.
6. Dupa ce perioada ar trebui inlocuite?
In conditii ideale de realizare si daca pacientul se prezinta la sedintele periodice de igienizare profesionala, lucrarile metalo-ceramice pot fi mentinute pana la 7-10 ani.
7. Ce indicatii au coroanelemetalo-ceramice?
Ele sunt necesare cand dintii sun afectati de procese carioase mari si nu mai pot fi restaurati cu plombe, cand au suferit traumatisme, cand a fost necesara devitalizare a dintelui si in urma dintele a devenit fiabil si rezistenta acestuia a scazut sau cand pacientul doreste o estetica superioara a dintilor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Stomatologie
- Dr. Corina Gabriela Dinca -
- Dr. Simona Beldea -
- Dr. Liliana Moraru - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
- Dr. Elrabah Rabah -
Articole recomandate
- Ceramica integral (e-max ivoclar) folosita ca optiune pentru incrustatii si ...
- Cat timp poate dura un tratament cu implanturi dentare
- Pivotii de fibra de sticla
- Reconstructia zambetului: fatetele dentare din portelan
- Fatetele ceramice
- Implantologia-posibilitatea unei a III-a dentitii
- Cum se trateaza dermatita in functie de severitatea afectiunii
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre sanatatea dintilor tai
- Sensibilitatea excesiva a dintilor poate fi prevenita!