Ce pot indica mancarimile de la nivelul gurii?
Ce reprezinta mancarimile de la nivelul gurii
SusMancarimea de la nivelul gurii reprezinta o manifestare frecventa ce apare in cazul infectiilor virale sau fungice. De asemenea, acest simptom poate sa survina in cazul unor reactii alergice. In functie de cauza ce sta la baza mancarimilor, acestea pot varia de la usoare la severe.
Cuprins articol
Cauzele mancarimilor de la nivelul gurii
SusExista mai multe afectiuni ce pot provoca mancarimi la nivelul gurii. Printre acestea se regasesc:
Sindromul alergiei orale
Sindromul alergiei orale este un tip de alergie alimentara care afecteaza gura, buzele, limba si gatul si care apare la persoanele alergice la polen.
Proteinele din anumite alimente pot fi foarte asemanatoare cu proteinele din anumite tipuri de polen. Organismul persoanelor cu sindromul alergiei orale reactioneaza la proteinele din aceste alimente ca si cum ar fi proteinele din polenul la care exista alergia. Aceasta identificare gresita poate duce la o reactie alergica noua sau la intensificarea simptomelor de alergie deja existente.
Conform cercetatorilor, sindromul alergiei orale afecteaza intre 50 si 70% dintre adultii care sunt alergici la polenul de mesteacan. Mancarimea de la nivelul gurii este unul dintre cele mai frecvente simptome resimtite de aceste persoane. Alte simptome asociate sunt reprezentate de:
- Uscaciune la nivelul gatului;
- Eruptii cutanate eritematoase si pruriginoase la nivelul gurii si gatului;
- Edem al buzelor, limbii sau gatului.
Alimentele care pot provoca reactiile asociate sindromului alergiei orale sunt reprezentate de nuci, mere, telina, leguminoase, peste si scoici, oua, lapte de vaca, grau, soia.
Anafilaxia
Anafilaxia este o alta reactie alergica, dar care este mult mai grava decat sindromul alergiei orale. Anafilaxia necesita ingrijiri medicale imediate, deoarece poate pune viata in pericol.
Oamenii sunt expusi riscului de soc anafilactic atunci cand sistemul lor imunitar devine extrem de sensibil la anumiti alergeni, inclusiv polenul, medicamentele sau intepaturile de albine. Anafilaxia afecteaza intregul corp si poate produce hipotensiune arteriala si edem sever. Scaderea dramatica a tensiunii arteriale poate priva organele si tesuturile de oxigen, iar edemul gatului si limbii poate duce la dificultati sau chiar imposibilitate de a respira.
Simptomele anafilaxiei sunt reprezentate de:
- Prurit sau furnicaturi la nivelul gurii si gatului;
- Urticarie;
- Ameteala;
- Tahicardie;
- Greata sau varsaturi;
- Dispnee;
- Pierderea starii de constienta.
Infectii virale
Virusurile care ataca tractul respirator superior, cum ar fi cele responsabile de raceala comuna sau de gripa, pot provoca mancarimi la nivelul gurii. Atunci cand o persoana are o infectie virala, sistemul imunitar trimite celule specializate pentru a capata si distruge agentii patogeni invadatori.
Raspunsul organismului va duce la o acumulare de celule, avand drept rezultat inflamatia si congestia. De asemenea, pot fi resimtite senzatii de mancarime si disconfort la nivelul gurii si gatului. Infectiile virale pot provoca si urmatoarele simptome:
- Durere in gat;
- Rinoree;
- Stranut;
- Dureri de cap;
- Raguseala;
- Febra;
- Adenopatie.
Candidoza bucala
Candidoza bucala este o infectie fungica ce apare din cauza unei supraaglomerari de ciuperci de tip Candida la nivelul mucoaselor ce captusesc gura si gatul. Ciupercile de acest tip vor provoca pete groase si albicioase la nivelul limbii, a obrajilor inferior, a valului palatin si a gatului. Oamenii afectati pot resimti mancarimi, arsuri sau disconfort general in zonele afectate.
Alte simptome ale candidozei bucale sunt reprezentate de:
- Uscaciunea gurii;
- Pierderea gustului;
- Durere la deglutitie.
Specialistii din domeniul sanatatii afirma ca urmatorii factori pot creste riscul unei persoane de a dezvolta candidoza bucala:
- Purtarea de proteze dentare;
- Fumatul;
- Urmarea tratamentelor cu antibiotice;
- Administrarea de corticosteroizi, inclusiv cei administrati in astm;
- Diabetul;
- Existenta unui sistem imunitar slabit.
Optiuni de tratament
SusOptiunile de tratament indicate in mancarimile de la nivelul gurii variaza in functie de cauza. Astfel, unele reactii alergice usoare pot trece de la sine, fie dupa ce persoana afectata opreste contactul cu alimentul problematic, fie dupa ce corpul acesteia a terminat de digerat proteinele asociate.
Reactiile alergice severe, inclusiv anafilaxia, necesita tratament imediat. Persoanele care cunosc ca dezvolta reactii severe la anumiti agenti pot purta stilouri preumplute cu adrenalina. Adrenalina este un hormon care creste fluxul de sange si relaxeaza musculatura neteda, dar deschide si caile respiratorii, astfel incat persoana afectata sa poata respira.
In cazul candidozei bucale, medicii pot prescrie medicamente antifungice.
Vizita la medic si diagnostic
SusVizita la medic este necesara oricand exista suspiciuni cu privire la anumite afectiuni, iar medicul poate efectua examene fizice si teste de sange pentru a exclude orice afectiune de baza.
Orice persoana care crede ca sufera de o infectie la nivelul cavitatii bucale trebuie sa consulte cat mai rapid medicul. Acesta va folosi tampoane de bumbac pentru a colecta probe de la nivelul zonelor afectate, ulterior acestea fiind trimise la laborator pentru analize.
De asemenea, daca o persoana considera ca are o alergie, medicul va efectua teste speciale pentru a o detecta. In cadrul acestor teste, medicul va grata sau va intepa pielea si va introduce o mica proba de alergen in zona respectiva. In cazul in care exista alergia la agentul respectiv, corpul va incepe sa reactioneze. Medicul poate utiliza rezultatele pentru a pune un diagnostic si, eventual, sa prescrie adrenalina.
Profilaxie
SusOamenii pot preveni reactiile alergice prin evitarea alergenilor cunoscuti. Citirea cu atentie a listelor de ingrediente reprezinta un lucru ce trebuie facut de toate persoanele alergice, deoarece unele alimentele pot contine mici cantitati din produsele la care exista alergii.
Prevenirea candidozei bucale poate implica imbunatatirea igienei orale si modificarea stilului de viata. Acest lucru presupune:
- Indepartarea protezelor noaptea;
- Clatirea gurii dupa utilizarea inhalatoarelor cu corticosteroizi;
- Periajul si spalarea dintilor in mod regulat;
- Renuntarea la fumat.
Concluzii
SusMancarimile ce survin la nivelul gurii rezulta adesea din alergii usoare la alimente sau din cauza unor infectii. In cazul alergiilor, mancarimile dispar de obicei atunci cand persoana afectata inceteaza sa manance mancarea responsabila pentru reactie.
Cu toate acestea, mancarimea de la nivelul gurii poate reprezenta si un simptom al unei reactii alergice mai severe si care pune viata in pericol. Orice persoana care se confrunta cu anafilaxia va avea nevoie de tratament medical imediat.
Tratamentele sunt oferite in functie de cauza care sta la baza mancarimilor, astfel incat vizita la medic este absolut necesara. Acesta poate evalua corect situatia si poate face cele mai bune recomandari.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Alergologie-Imunologie
- Dr. Ioana Pedestru - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Adriana Camuescu - Spitalul clinic NICOLAE MALAXA
- Dr. Gheorghe Murgoci - Sectia de pneumoftiziologie copii X (Institutul MARIUS NASTA)
- Dr. Gabriela Teona David -
Articole recomandate
- Ce pot indica durerile in cadranul superior drept al abdomenului
- 10 simptome timpurii ce pot indica prezenta sclerozei multiple
- Sinuzita acuta se manifesta prin diverse simptome. Afla care sunt acestea
- Mancarimile de picioare pot ascunde boli grave! Top 10 probleme de sanatate
- Cauzele umflaturilor de la nivelul boltii palatine
- Dermatita de contact cu proteine
- Cauzele aparitiei punctelor/petelor rosii de la nivelul penisului
- Tratamente cosmetice: Efectul imbatranirii la nivelul pielii
- Virusul herpes simplex