Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Arsura la nivelul limbii - sfaturi utile

Actualizat la data de: 17 Ianuarie 2023
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Ce este o arsura a limbii?

Sus
Arsura la nivelul limbii - sfaturi utile

Consumul de alimente sau consumul de lichide prea fierbinti va poate arde limba. Limba este un organ extrem de sensibil care te ajuta sa recunosti gusturile si texturile. Este formata din diferite papile. Arderea limbii poate deteriora unele papile si papilele gustative.
Din fericire, cele mai multe arsuri ale limbii nu sunt grave, iar papilele gustative se vindeca rapid. Exista remedii casnice pe care le poti folosi pentru a face fata in timp ce limba se vindeca.

Arsurile mai grave, pe de alta parte, necesita ingrijiri medicale imediate.

Cuprins articol

  1. Ce este o arsura a limbii?
  2. Cat de grava este arsura limbii?
  3. Ce cauzeaza arsurile limbii?
  4. Care sunt simptomele unei limbi arse?
  5. Cum sunt diagnosticate arsurile limbii?
  6. Cum pot preveni arderea limbii?
  7. Cat dureaza pana se vindeca papilele gustative arse?
  8. Care este diferenta dintre o limba arsa si sindromul gurii arzatoare?
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Cat de grava este arsura limbii?

Sus

Cele mai multe arsuri ale limbii nu sunt grave si se vindeca de la sine. Ca si in cazul oricarei arsuri, daca caldura a deteriorat straturile profunde ale tesutului, va trebui sa va adresati medicului, pentru a preveni complicatii precum infectiile.

• Arsura de gradul I: Arsura afecteaza doar stratul superior de tesut. Veti simti o durere usoara, iar limba dvs. poate parea roz sau rosie. Cele mai multe arsuri ale limbii sunt arsuri de gradul I.
• Arsura de gradul II: Arsura dauneaza tesutului de suprafata al limbii si a unor tesuturi de dedesubt. Limba te doare si poate parea roz sau rosu, ca in cazul unei arsuri de gradul intai. Se pot forma vezicule.
• Arsura de gradul III: Arsura dauneaza straturilor cele mai interioare ale limbii. Durerea din limba poate fi chinuitoare sau este posibil sa nu simti deloc nicio senzatie in limba. Limba ta poate parea alba sau neagra, ca si cum ar fi carbonizata.

Daca nu sunteti sigur de severitatea unei arsuri, consultati medicul.

Ce cauzeaza arsurile limbii?

Sus

Arsurile limbii pot aparea atunci cand nu permiteti alimentelor sau bauturilor timp suficient de racorire inainte de a le consuma. Multi oameni mananca mese sau gustari in graba si nu acorda atentie lucrurilor precum caldura. Este usor sa luati o inghititura mare de mancare fierbinte sau o inghititura de bautura fierbinte aburinda.

Alimentele gatite cu microunde sunt o cauza majora a arsurilor limbii. Cuptoarele cu microunde incalzesc alimentele inegal, ceea ce poate fi inselator. In timp ce prima muscatura poate parea destul de rece, urmatoarea va poate arde limba.

Care sunt simptomele unei limbi arse?

Sus

Simptomele vor depinde de cat de grava este arsura. Pe langa ardere, este posibil sa aveti:
• Dureri de limba.
• Pierdere a senzatiei in limba.
• Limba roz sau rosie aprins care pare inflamata si umflata.
• Scaderea simtului gustului sau un gust metalic in gura.

O limba neteda (papilele dvs. pot disparea momentan daca sunt deteriorate). Persoanele cu o afectiune numita limba geografica pot avea, de asemenea, o limba neteda, roseata si o senzatie de arsura in gura, dar aceasta este diferita de o arsura a limbii. Limba geografica este o afectiune inofensiva care implica pete rosii netede marginite de tesut alb sau gri pe limba. Inca nu se cunoaste cauza limbii geografice, dar nu are legatura cu arsurile.

Cum sunt diagnosticate arsurile limbii?

Sus

Medicul poate spune cat de grava este o arsura examinandu-ti limba si identificand cauza.

Cum vindeci rapid o limba arsa?

Majoritatea arsurilor se vindeca rapid de la sine, in decurs de o saptamana sau doua. Intre timp, puteti folosi mai multe remedii casnice pentru a va simti mai bine.

• Bea ceva rece. Cei mai multi oameni ajung la o bautura rece dupa o arsura a limbii. Acesta este un instinct bun. De asemenea, este o idee buna sa continuati sa sorbiti o bautura rece timp de cateva minute dupa aceea. In cazul arsurilor mai grave, frigul poate opri caldura sa arda in straturile mai profunde ale limbii.
• Mancati alimente moi (sau reci). Timp de cateva zile dupa arderea limbii, mancati alimente precum iaurt, inghetata si sos de mere racit, care sunt blande cu limba.
• Beti lapte. Multe persoane care consuma alimente condimentate folosesc lapte pentru a reduce caldura. Laptele poate calma, de asemenea, limba arsa.
• Folositi zahar sau miere. Similar cu laptele, iti poti acoperi limba cu miere. De asemenea, mierea are proprietati antibacteriene care pot preveni infectia. O alta optiune este sa presarati zahar pe limba. Zaharul poate atenua durerea.
• Clatiti cu apa sarata. Apa sarata va poate curata gura de orice bacterie care poate provoca o infectie in urma unei arsuri a limbii. Ai grija totusi sa nu exagerezi. Prea multa sare va poate irita rana. Se dizolva aproximativ 1/8 de lingurita in opt ml de apa, se clateste si apoi se scuipa amestecul de apa sarata.
• Luati medicamente pentru durere.
• Luati vitamina E. Vitamina E poate ajuta la accelerarea timpului de vindecare asociat cu arsurile, inclusiv arsurile limbii. Strangeti o capsula lichida de 1.000 UI direct pe limba pentru a promova vindecarea.
• Atentie la igiena orala. Continuati sa va spalati pe dinti si sa folositi ata in timp ce limba se vindeca, avand grija sa nu va atingeti limba. Mentinerea gurii fara bacterii poate preveni infectia in timp ce limba se vindeca.

• Nu beti bauturi calde. Caldura va poate agrava arsurile si agrava durerea.
• Nu mancati alimente care va pot irita limba. Evitati alimentele acide precum citricele si alimentele picante, sarate sau crocante care va pot agrava limba deja sensibila.

Consultati medicul daca limba nu se vindeca sau inca doare dupa o saptamana.

Cum pot preveni arderea limbii?

Sus

Cel mai bun mod de a preveni arsurile limbii este sa testati mancarea inainte de a lua o muscatura mare. De exemplu, luati o inghititura mica inainte de a bea o bautura calda.

Cat dureaza pana se vindeca papilele gustative arse?

Sus

Limba se vindeca repede dupa o arsura usoara. Celulele din papilele tale gustative se regenereaza la fiecare una sau doua saptamani. Chiar daca alimentele au un gust mai putin aromat pentru o perioada scurta de timp dupa o arsura a limbii, gustul ar trebui sa revina la normal in aproximativ o saptamana.

Care este diferenta dintre o limba arsa si sindromul gurii arzatoare?

Sus

O limba arsa impartaseste simptomele cu o afectiune numita sindromul gurii arzatoare - o senzatie de arsura in limba sau in cerul gurii. Dar nu sunt la fel.
Spre deosebire de arsura limbii, sindromul gurii arzatoare nu este cauzat de deteriorarea tesutului limbii. In schimb, arsura este mai mult o senzatie decat o reactie la tesutul deteriorat. De obicei, este dificil de identificat cauza.

Senzatia de arsura incepe aleatoriu, se agraveaza treptat pe parcursul zilei si se imbunatateste adesea noaptea. Ciclul se repeta de obicei a doua zi. Sindromul gurii arzatoare nu se va vindeca in mod natural ca o arsura a limbii. In schimb, va trebui sa vizitati medicul pentru a fi diagnosticat si tratat.

Concluzie

Sus

Ritmul agitat al vietii de zi cu zi inseamna ca majoritatea oamenilor experimenteaza arsuri ale limbii la un moment dat. Este usor sa luati o muscatura entuziasta dintr-o pizza proaspata scoasa din cuptor sau o inghititura mare de cafea preparata recent, fara sa va ganditi la temperatura lor. Daca va ardeti brusc limba, beti o bautura rece(apa sau lapte).

Tratati-va limba usor in timp ce se vindeca, evitand alimentele sarate, picante sau crocante. Daca va ingrijoreaza ca o arsura este grava, consultati medicul, pentru a preveni complicatii mai grave, cum ar fi o infectie.

Bibliografie:
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24534-burned-tongue


Medici specialisti ORL

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate