Alterarea gustului
Generalitati
SusAlterarea gustului reflecta scaderea capacitatii de a percepe savoarea alimentelor (hipogeuzia), modificarea modului de perceptie al alimentelor (disgeuzie) sau pierderea completa a simtului gustativ (ageuzie).
De asemenea, se refera la prezenta unui gust metalic, asemanator cu cel al medicamentelor.
Modificarile de gust pot sa apara ca o consecinta a afectiunilor bucale sau chiar cancer.
Gustul alterat poate avea un rol important in nutritia unui pacient care are cancer.
Pacientii care manifesta aceasta afectiune pot evita anumite alimente, isi pot pierde apetitul (anorexie) si pot scade in greutate.
Probleme de alimentatie se pot instala si atunci cand o persoana sufera de xerostomie (gura uscata) sau are o infectie bucala (afte, de exemplu).
Cuprins articol
Cauze
SusOamenii au capacitatea de a simti gustul amar, sarat, acru, dulce si aromat prin intermediul papilelor gustative.
Acestea sunt localizate pe limba, in partea din spate a cerului gurii si la nivelul faringelui.
Papilele gustative sunt compuse din celule gustative (microvili), alcatuite din fire foarte mici de par.
Rolul acestora este de a absorbi particule microscopice din mancarea introdusa in gura.
Alterarea gustului se produce atunci cand papilele gustative sunt afectate de tratamentul cancerului, ca simptom al xerostomiei sau cand exista o afectiune bucala.
Mai poate fi cauzata si de cancer: invazia tumorii la nivelul gurii altereaza gustul. De asemenea, intre 88 si 93% dintre pacientii cu tumori la cap si gat au modificari de gust.
Cancerul, ca si substantele chimice implicate in tratamentul lui pot provoca pacientului un deficit de nutrienti, cum ar fi: cupru, niacina, nichel, vitamina A si mai ales, zinc care duc la alterarea de gust.
Bolnavii care fac radioterapie pentru afectiuni ale capului, gatului si toracelui, pot suferi de tulburari de gust, inca din primele zile de tratament.
Papilele gustative sunt foarte sensibile la radiatii. Radioterapia determina scaderi ale cantitatii de saliva care schimba gustul sarat si amar al alimentelor.
Pacientii supusi chimioterapiei pot experimenta modificari de gust.
Medicamentele din timpul chimioterapiei distrug multe dintre celulele gustative.
Modificarile care rezulta sunt variate, dar cele mai frecvente includ: gust metalic, amplificarea gustului aromelor amare (carne de vita, de porc, cafea, ciocolata) si intensitate redusa a aromelor dulci. Intre 36-71% dintre pacientii care au facut chimioterapie reclama modificari ale gustului.
Antibioticele, antialgicele (analgezicele), antidepresivele, dar si alte medicamente pot modifica gustul.
Medicamentele utilizate pentru chimioterapie, frecvent asociate cu modificarile de gust sunt:
- carboplatina;
- cisplatina;
- dacarbazina;
- doxorubicina;
- fluorouracil;
- levamisol;
- metotrexat;
- vincristina.
Gustul metalic sau de medicamente poate fi cauzat si de un deficit de zinc sau de nivelurile crescute de calciu sau de lactate.
Alterarea gustului este de obicei o stare temporara desi poate dura chiar si cateva luni pana cand gustul va reveni la normal.
Cu toate acestea, operatiile realizate la nivelul boltei palatine (cerul gurii), limbii, gatului sau radioterapia intensa pot provoca alterarea permanenta a gustului.
Tratament
SusNu exista nici un fel de tratament sau terapie pentru modificarea gustului.
Pacientii cu aceasta afectiune vor fi consiliati cu privire la metodele pe care ar trebui sa le aplice pentru a depasi disconfortul provocat de alterarea gustului in timp ce consuma alimente.
Cu toate acestea, unele studii au demonstrat ca suplimentele de zinc, administrate la primul simptom de gust alterat poate imbunatati situatia.
Dintii bolnavului trebuie periati si acesta trebuie sa foloseasca ata dentara inainte de a manca pentru a elimina gusturile vechi si pentru a reimprospata cavitatea bucala.
Clatirea gurii cu apa sarata, cu bicarbonat de sodiu, sau ghimbir inainte de a manca, poate fi de ajutor.
Exista o varietate de masuri care pot fi luate pentru a face alimentele mai gustoase.
Recomandarile dietetice includ:
- consumul de alimente reci sau la temperatura camerei;
- adaugarea de arome cu gust acru la alimente: citrice, otet (cu exceptia cazurilor in care sunt prezente rani in cavitatea bucala);
- folosirea de bomboane mentolate, guma de mestecat pentru inlaturarea gusturilor neplacute dupa ce mancati;
- adaugarea suplimentara de zahar in produsele alimentare pentru a reduce gustul sarat, amar sau acid;
- introducerea de diverse arome la mancarurile gatite: busuioc, praf de chili, usturoi, menta, mustar, ceapa, oregano, rozmarin, tarhon;
- consumul de fructe congelate sau proaspete (mai putin conservate).
Terapii alternative si complementare
Daca vinovat de modificarea gustului este deficitul de zinc, se va adauga un supliment de acest gen la dieta zilnica.
Alimentele bogate in zinc sunt: stridii, crabi, carne de vita, carne de porc, oua, nuci, iaurt si cereale integrale.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti ORL
- Dr. Adina Zamfir - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Madalina Georgescu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Bogdan Mocanu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Miorita Toader - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Andaluzia Oancea - Spitalul clinic COLTEA
Articole recomandate
- Aditivii alimentari
- Scortisoara
- Mentinerea unui simt olfactiv sanatos
- Boli asociate aerului poluat
- Alimente care nu trebuie tinute in frigider
- Cat rau iti fac aditivii alimentari din preparatele de Sarbatori?
- Cele mai toxice E-uri alimentare
- Gura uscata noaptea? Care ar putea fi cauzele?
- Afectiuni ale cavitatii bucale