6 ponturi pentru o respiratie mai proaspata
Generalitati
SusO respiratie proaspata este ca o carte de vizita pentru imaginea de sine, dar poate fi si o provocare pentru oricare dintre noi.
Fie ca este vorba despre un miros neplacut al respiratiei dimineata, fie ca ne referim la halena, toata lumea se confrunta cu momente in care cavitatea bucala emana mirosuri stanjenitoare.
Din fericire, exista solutii care sa elimine aceasta problema frecventa, indiferent de severitatea cauzelor care o produc.
Cuprins articol
Cauzele respiratiei urat mirositoare
SusRespiratia urat mirositoare este usor de capatat si dificil de inlaturat. Principala cauza a acestei probleme este acumularea de bacterii in cavitatea bucala, la nivelul dintilor si al limbii, care se multiplica si elimina toxine cu miros neplacut.
Depunerea tartrului, afectiunile gingivale si cariile sunt ale cauze ale respiratiei neplacute. Ocazional, halena este declansata de unele afectiuni pulmonare sau gastrointestinale, precum si de unele infectii sistemice. Alte probleme de sanatate, precum infectiile sinusale sau diabetul, mai pot cauza respiratia urat mirositoare.
Infectiile amigdalelor, alimentele consumate (ceapa, usturoiul sau pestele) sau fumatul sunt alte cauze frecvente ale instalarii halenei. Pentru toate acestea, exista si solutii care sa remedieze mirosul neplacut al respiratiei.
Solutii pentru o respiratie proaspata
Sus1. Igiena orala corespunzatoare
Primul pas in lupta cu respiratia urat mirositoare este mentinerea unei igiene orale corespunzatoare. Cavitatea contine milioane de bacterii, din peste 700 de genuri, care traiesc in colonii si pot produce halena, carii dentare si afectiuni gingivale.
Astfel, cea mai buna cale de aparare este perierea dintilor de cel putin doua ori pe zi si utilizarea atei dentare zilnic, astfel incat sa fie indepartate resturile alimentare cu care bacteriile se hranesc. Daca aceste depuneri nu sunt eliminate in mod constant, halena devine o consecinta iminenta a acestei neglijente.
2. Curatarea corecta a limbii
Oamenii de stiinta cred ca anumite bacterii, in special cele localizate la baza limbii (cat mai aproape de gat), protejeaza chiar impotriva dezvoltarii respiratiei neplacute. Alte tipuri de bacterii, pe de alta parte, produc mirosuri respingatoare atunci cand se reproduc. Lumea stiintifica nu a reusit inca sa distinga zonele in care se regasesc bacteriile benefice respiratiei si cele in care traiesc bacteriile ce promoveaza halena, de aceea curatarea corecta a limbii ramane singura optiune in prevenirea aparitiei respiratiei urat mirositoare.
Suprafata aspra a limbii poate gazdui o combinatie periculoasa de celule moarte, resturi alimentare, bacterii si subproduse ale digestiei bacteriilor - toti acestia fiind factori care contribuie la compromiterea prospetimii respiratiei.
Specialistii recomanda perierea usoara a limbii dupa curatarea dintilor sau utilizarea unui dispozitiv special destinat acestei operatiuni, care indeparteaza eficient depunerile cu potential negativ in dezvoltarea halenei.
3. Hidratarea cavitatii bucale
Exista un motiv clar pentru care respiratia matinala este deseori neplacuta. Pe timpul noptii, cavitatea bucala secreta mult mai putina saliva, ce are rolul de a curata dentitia si tesuturile, tocmai pentru a preveni multiplicarea bacteriilor si aparitia halenei. Saliva contine oxigen, iar acest element este esential pentru impiedicarea bacteriilor sa se multiplice.
Uscarea gurii poate surveni si in timpul zilei, motiv pentru care un pahar cu apa consumat imediat ce se resimte lipsa salivei poate salva mirosul respiratiei. O alta cale de a stimula productia de saliva este consumul de dropsuri mentolate sau de guma de mestecat, insa aceste solutii sunt temporare.
3. Depistarea cauzei principale a halenei
Daca halena nu este eliminata prin igiena orala corecta si mentinerea nivelului optim de hidratare, este posibil ca aceasta sa fie cauzata de o afectiune nediagnosticata. Folosirea dropsurilor mentolate sau a spray-ului bucal nu face decat sa acopere temporar mirosul neplacut al respiratiei. Mai mult decat atat, daca dropsurile contin zahar, acestea ajuta bacteriile sa se hraneasca si sa se inmulteasca rapid, eliberand compusi volatili sulfurici.
Chiar daca mirosul specific al respiratiei este asociat de cele mai multe ori cu afectiunile gingivale sau dentare, el poate sa apara si pe fondul altor probleme de sanatate, precum infectiile respiratorii, bronsita, diabetul sau bolile hepatice si renale.
4. Identificarea alimentelor care produc halena
In timp ce usturoiul sau ceapa sunt primele alimente care ne vin in minte atunci cand ne gandim la o respiratie compromisa dupa o masa copioasa, exista si alte surse alimentare cu aceleasi consecinte, mai putin cunoscute.
Carnea, de pilda, lasa aproape de fiecare data fragmente alimentare intre dinti, care ajung sa se adune la linia gingiei si sa hraneasca intregi colonii de bacterii. Dietele bogate in proteine si sarace in carbohidrati pot fi alte cauze ascunse ale halenei. Un regim alimentar cu mai putin de 100 de grame de carbohidrati pe zi declanseaza chetoza, o stare metabolica in care organismul arde grasimi in locul zaharului si care determina instalarea unui miros neplacut al respiratiei.
5. Restabilirea pH-ului cavitatii bucale
Consumul de bauturi acidulate, de cafea sau alcool scade nivelul pH-ului in cavitatea bucala, creand un mediu propice de multiplicare a bacteriilor. O solutie eficienta in acest caz este clatirea gurii cu apa plata imediat dupa consumul acestor bauturi, pentru echilibrarea pH-ului natural al gurii.
6. Folosirea remediilor naturale pentru halena
Remediile naturale s-au dovedit eficiente in combaterea halenei si sunt totodata solutii lipsite de efecte secundare. Ceaiul verde, consumat imediat dupa masa sau de-a lungul zilei, este un promotor al respiratiei proaspete, intrucat contine compusi antibacterieni care elimina microorganismele din cavitatea bucala.
Scortisoara are in compozitie uleiuri esentiale care neutralizeaza mirosul intepator al respiratiei, iar menta, patrunjelul, busuiocul, coriandrul si mararul acopera eficient mirosurile stanjenitoare emanate de cavitatea bucala, prin eliberarea de uleiuri aromatice puternice. Clorofila din ierburile aromatice ajuta si la neutralizarea mirosurilor interne ale organismului, printre care se numara si respiratia.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Stomatologie
- Medic specialist Corina Gabriela Dinca -
- Dr. Simona Beldea -
- Dr. Paul Racoveanu - Spitalul clinic de urgenta FLOREASCA
- Dr. Elrabah Rabah -
Articole recomandate
- Emfizemul pulmonar
- Cum putem renunta la fumat fara a creste in greutate?
- Recuperarea unghiei: abordari moderne in gestionarea onicomicozei
- Apa plata cu lamaie: ce beneficii uimitoare aduce sanatatii!
- Reguli de care sa tii cont cand te speli pe dinti
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Invingeti somnolenta prin metode naturale
- Igiena dentara - Intrebari frecvente referitoare la respiratia urat mirosito ...
- Halena sau halitoza
Citeste pe aceeasi tema
- Respiratia urat mirositoare poate ascunde boli grave. Afla totul despre halena
- Exercitii de respiratie pentru persoanele cu BPOC
- Remedii naturiste pentru congestia sinusurilor si sinuzita cronica
- Stimularea imunitatii la copii
- Esti obosit si iti lipseste puterea de concentrare? Ce afectiune se poate ascunde in spatele acestor simptome si cum o poti trata!