Tratamentul febrei la copii
Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie
Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures
Ce este febra la copii
SusFebra reprezinta cel mai frecvent motiv de prezentare a copilului la camera de garda, insa parintii trebuie sa inteleaga faptul ca febra in sine nu este o boala, ci este un semn ca organismul lupta impotriva unei infectii. Acest raspuns de aparare este controlat de hipotalamus, parte a creierului considerata a fi centrul termoreglarii.
Copiii fac de obicei febra cu valori destul de ridicate, ceea ce alarmeaza suplimentar parintii. Febra asociaza in general infectii bronho-pulmonare, din sfera ORL, gripa sau simple raceli.
Se considera ca un copil are febra daca temperatura intrarectala depaseste 38 grade (temperatura externa este cu 0,5 grade mai mica), daca se considera temperatura normala ca variind intre 36,1-37,8 grade. Febra ca atare nu este amenintatoare de viata decat daca este persistenta si se mentine tot timpul peste o valoare prag de 41 grade (valoare intrarectala).
Cuprins articol
Cauze
SusFebra la copii este de obicei cauzata de o infectie. Febra ajuta organismul stimuland sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiei. Alte motive pot fi:
- Imbracaminte excesiva: bebelusii, in special nou-nascutii, pot face febra daca sunt imbracati excesiv, infasurati intr-o patura sau intr-un mediu fierbinte, deoarece nu isi regleaza temperatura corpului la fel de bine ca si copiii mai mari. Dar pentru ca febra la nou-nascuti poate fi un semn al unei infectii grave, chiar si bebelusii care sunt supraimbracati trebuie sa fie verificati de un medic daca au febra.
- Imunizari: Bebelusii si copiii fac uneori o febra usoara care dureaza aproximativ o zi dupa vaccinare.
- Eruptia dentara ar putea cauza o usoara crestere a temperaturii corpului
Semne si simptome
SusSimptomele febrei de care trebuie sa fiti atenti la copii:
• senzatie de caldura
• schimbari de dispozitie (s-ar putea sa fie agitati sau nervosi sau mai linistiti decat de obicei)
• polipnee si tahipnee
• cefalee
• frisoane sau transpiratii
• hiperemie
Diagnostic
SusCopiii sanatosi au o temperatura a corpului cuprinsa intre 36,5 °C si 37,5 °C Aceasta temperatura se modifica pe parcursul zilei: de obicei este cu aproximativ 0,5°C mai mare seara decat dimineata.
Temperaturile cuprinse intre 37,5 si 38,5 °C sunt denumite temperatura corporala ridicata. Este considerata febra la temperaturi de 38,5 sau mai mult la copii si la temperaturi de 38,0 ° C sau mai mult la bebelusii sub trei luni.
Temperatura corpului poate fi masurata in diferite moduri. In cazul copiilor mici, este deosebit de important sa se poata face rapid si cu cat mai putin efort posibil – cum ar fi sa se imbrace si sa se dezbrace sau sa ramana nemiscat. Multi parinti isi pun mai intai mana pe fruntea sau pe gatul copilului pentru a verifica daca se simte fierbinte.
Ei pot folosi apoi un termometru pentru a masura temperatura copilului – ideal de trei ori pe zi, daca este posibil. Cel mai bun mod de a obtine citiri fiabile este prin introducerea unui termometru digital in fundul copilului (temperatura rectala).
Multi parinti prefera sa foloseasca un termometru digital pentru ureche sau frunte. De asemenea, puteti lua temperatura copilului in gura sau sub axila, dar aceasta este potrivita numai pentru copiii cu varsta de peste patru ani. Timpul necesar pentru a lua temperatura depinde de locul in care se masoara si de ce fel de termometru este utilizat – veti gasi mai multe informatii in instructiunile care vin impreuna cu termometrul.
Tratament
SusOrice copil cu varsta sub 6 luni care prezinta febra trebuie examinat de medicul specialist imediat. Ingrijire medicala de specialitate trebuie sa primeasca, in regim de urgenta, toti copiii care prezinta febra si asociaza convulsii, frisoane, stare de iritabilitate, confuzie, incapacitate de a-si misca anumite segmente ale corpului, dispnee marcata, fotofobiesi cefalee intensa.
In general, febra apare frecvent in cadrul infectiilor virale. Daca testele paraclinice confirma etiologia virala a bolii de baza, tratamentul va consta in administrarea de antivirale (antibioticele nefiind indicate in astfel de cazuri).
Tratamentul antibiotic se instituie doar cand infectia este cauzata de bacterii, cum este cazul in: infectii urinare, gastro-intestinale, otite, guturai, sinuzite, dermatite, pneumonii. Astfel de boli se trateaza cu antibiotic administrat oral sau injectabil, iar tratamentul poate fi realizat si la domiciliul pacientului.
Copiii diagnosticati cu meningita bacteriana sunt intotdeauna internati in spital.
Pe langa tratamentul etiologic (cu antibiotic sau antivirale) medicul mai poate prescrie si acetaminofen sau ibuprofen ca antipiretice de electie.
Daca la internare copilul este deshidratat, i se vor administra solutii perfuzabile pentru rehidratare. Aceasta cale de administrare este preferata mai ales in cazul copiilor care vomita (in solutia de rehidratare se pot introduce si antiemetice). Ulterior, daca starea de sanatate a pacientului o permite, se poate incerca si rehidratarea orala.
Daca starea de sanatate a copilului se imbunatateste si nu exista semne de infectii bacteriene grave, cel mai probabil medicul il va externa in scurt timp si ii va permite sa continue tratamentul acasa.
Concluzii
SusFebra poate indica o infectie virala usoara, autolimitata sau o infectie bacteriana severa, care pune viata in pericol. Infectia bacteriana grava implica bacteriemie, meningita bacteriana si infectie bacteriana a tractului urinar.
O infectie bacteriana invaziva implica bacteriemie si meningita bacteriana. Prognosticul depinde de cauza si severitatea infectiei. Febra la sugari si copii mici reprezinta o provocare pentru pediatri si necesita adesea o analiza, mai ales in situatii de febra fara niciun alt focar de infectie.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Pediatrie
- Dr. Liliana Cretu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii dr. VICTOR GOMOIU
- Dr. Laura Carasava - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Simona Mosescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Ruxandra Vidlescu - Spitalul clinic de urgenta pentru copii MARIA SKLODOWSKA CURIE
- Dr. Gabriela Otel - Sectia de pneumoftiziologie copii IX (Institutul MARIUS NASTA)
Articole recomandate
- Simptome la copii - semnificatii posibile
- Tratamentul gripei la copil
- Dozajul paracetamolului sau acetaminofenului la copii
- Pneumonia la copii
- Hepatita virala cronica cu virus C - tratament, efecte adverse
- Herpangina - cauze, simptome si tratament
- 6 simptome ale copiilor pe care sa nu le ignorati niciodata
- Boala muscaturii de pisica: simptome si tratament
- Febra la copii - semnal de alarma?