Ingrosarea placentei este asociata infectiei cu CMV in sarcina
Stire medicala
La femeile cu infectie primara cu virus citomegalic (CMV) grosimea placentei este mai mare comparativ cu gravidele neinfectate, in special la cele care nasc copii afectati, cu boli congenitale, acest subiect fiind prezentat in revista Clinical Infectious Diseases.
Aceasta modificare placentara poate fi tratata cu globuline hiperimune, cu raspuns terapeutic eficient.
Dr. Renato La Torre de la Universitatea La Sapienza din Roma, Italia si colegii sai au investigat 92 de femei cu infectie cu CMV primara, dobandita in cursul sarcinii si 73 de gravide seropozitive pentru CMV dar care nu prezinta infectie cu CMV.
Prezenta CMV a fost urmarita de la inceput iar examinarea ecografica a fost efectuata regulat intre saptamanile 16-36 ale gestatiei.
Cercetatorii au observat ca grosimea placentei a fost mai mare la femeile cu CMV care au nascut copii cu boli congenitale legate de infectia cu acest virus, cum ar fi ventriculomegalia, microcefalia, agiria, trombocitopenia, etc. In cazul femeilor cu infectie CMV dar a caror copii nu au avut boli congenitale s-a constat o placenta mai putin groasa, iar cea mai mica grosime placentara a fost masurata in cazul femeilor seropozitive fara infectie primara de CMV.
Marimea placentei a aparut datorita "depozitelor de fibrina si a vilozitatilor slab vascularizate", aparute din cauza hipoxiei, au afirmat cercetatorii.32 de femei au primit tratament cu globuline hiperimune pentru a preveni infectia cu CMV intrauterina, terapie care a fost asociata cu "reducerea semnificativa a grosimii placentei".
Rezultatele cercetatorilor sugereaza ca "majoritatea afectiunilor fetale si neonatale sunt cauzate de insuficienta placentara".
Dr. Mark R. Schleiss de la Universitatea din Minnesota a declarat "ca aceste rezultate subliniaza importanta unui screening mult mai agresiv pentru infectiile de CMV, prin folosirea metodelor serologice sau daca este nevoie chiar prin amniocenteza", iar globulinele hiperimune "pot fi oferite gravidelor cu risc inalt".
Articole recomandate
- Infectia cu citomegalovirus
- Infectia tractului urinar la tineri si adulti
- Lectii despre perseverenta si consecventa in tratamentul infectiei fungice a unghiilor
- Corioamniotita, sau infectia in sarcina. Simptome si complicatii
- Cum arata o infectie cu stafilococ oral si cum o tratez?
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Infectia ombilicala - cauze, diagnostic, tratament
- Otomicoza, infectia fungica a urechii
- Cand este necesar consultul ginecologic?
Citeste pe aceeasi tema
- Ce este uterul didelf si cum afecteaza sarcina?
- Dr. Tiberiu Daia, medic specialist obstetrica-ginecologie ne spune daca este vindecabila infectia cu HPV
- Cat este normal sa te ingrasi in sarcina si cum te ajuta suplimentele prenatale?
- Ce este infectia cu Campylobacter si cum o tratam
- Onicomicoza - infectia fungica a unghiei