Riscurile la care sunt supuse gravidele cu Lupus Eritematos Sistemic
Stire medicala
Gravidele cu LES (Lupus Eritematos Sistemic) au un risc crescut de aparitie a complicatiilor inclusiv infectii si deces, potrivit celui mai mare studiu care a cercetat efectele LES asupra gravidelor.
Cu toate ca pare mai grav decat este in realitate aceste complicatii apar totusi inconstant iar majoritatea gravidelor cu LES au o sarcina fara complicatii si dau nastere unor copii sanatosi.
Rezultatele acestui studiu au fost prezentate la intalnirea anuala din 2006 a American College of Rheumatology, din Washington, USA.
Printre concluziile acestui studiu se numara: gravidele cu LES au un risc de deces de 20 de ori mai mare si sunt de 4 ori mai predispuse la aparitia eclampsiei, o complicatie serioasa adesea insotita de accident vascular cerebral.
"Gravidele cu lupus trebuie sa fie supravegheate cu atentie de un reumatolog si un obstretician, dar majoritatea gravidelor cu lupus pot - si vor - avea o sarcina fara probleme si vor da nastere la copii sanatosi" a declarat unul dintre cercetatori Dr. Megan Clowse.
Studiul a utilizat o baza de date nationala pentru a compara riscurile la care sunt supuse gravidele cu si fara lupus. Cercetatorii au examinat datele obtinute de la mai mult de 17.000 femei cu lupus care au nascut intre anii 2000 si 2002.
Comparativ cu gravidele fara lupus, cele cu aceasta afectiune aveau:
- un risc de deces de 20 de ori mai mare
- necesitatea efectuarii interventiei chirurgicale prin cezariana de 2,6 ori mai mare
- un risc de 3 ori mai mare de a dezvolta preeclampsie – o afectiune caracterizata de cresterea presiunii arteriale in timpul sarcinii
- un risc de 4 ori mai mare de a dezvolta eclampsia – cea mai severa faza a preeclampsiei care este frecvent acompaniata de accident vascular cerebral
- un risc mai mare de aparitie a unor afectiuni in timpul sarcinii inclusiv diabet, insuficienta renala si hipertensiune; fiecare dintre aceste putand determina dificultati in mentinerea sarcinii
- risc crescut de aparitie a trombozei venoase, a accidentului vascular cerebral sau a infectiilor foarte grave care pun in pericol atat viata gravidei cat si a fatului
- mult mai frecvent un numar scazut al trombocitelor si anemie in timpul nasterii, ceea ce poate creste si mai mult nevoia de transfuzie sanguina in timpul sarcinii.
Persoanele cu lupus ar trebui sa fie atente in legatura cu sarcina; sa o planifice cu atentie si sa implice in in urmarirea sarcinii medici cu experienta astfel incat sarcina sa decurga afara probleme si nou-nascutii sa fie sanatosi.
Articole recomandate
- Care sunt cele mai potrivite tipuri de exercitii fizice pentru cardiaci?
- Febra la copii – ce afectiuni poate indica si care sunt cele mai frecvente ...
- Probleme medicale care sunt greu de diagnosticat
- Psoriazis, lupus eritematos, lichen plan, pitiriazis rozat - afectiuni cu le ...
- Care sunt riscurile in cazul donarii unui rinichi?
- Medicamentele pentru tratarea racelilor la copii: care sunt riscurile?
- Cistita – care sunt semnele, factorii de risc si tratamentul?
- Cand este necesar consultul ginecologic?
- 7 intrebari pe care trebuie sa le adresati medicului ginecolog