Defectele de nastere si dieta mamei
Generalitati
SusAlimentatia corecta inainte de conceptie si in timpul sarcinii poate ajuta la prevenirea defectelor congenitale.
Defectele de nastere, care reprezinta anomalii structurale sau functionale prezente la nastere, determina disabilitati fizice sau mentale.
Ele reprezinta, de asemenea, cauza principala de deces la copii cu varsta sub un an.
Cu o alimentatie adecvata a mamei sau suplimente alimentare administrate inainte de conceptie si in timpul sarcinii, cateva mii din aceste defecte pot fi prevenite.
Cuprins articol
Dieta materna si defectele congenitale
SusLipsa vitaminei B9, cunoscuta de obicei sub numele de acid folic, din dieta mamei poate detemina defecte de tub neural la copil.
Defectele de tub neural, cum sunt spina bifida si anencefalia, sunt probleme de dezvoltare ale creierului sau coloanei vertebrale, dezvoltare care incepe in timpul primului trimestru de sarcina.
La un copil cu spina bifida, coloana vertebrala nu se inchide complet, determinand leziuni ale nervilor si paralizia picioarelor.
In cazul anencefaliei, copiii de obicei nu supravietuiesc intrucat majoritatea partilor creierului nu se dezvolta.
Administrarea de cantitati adecvate de acid folic inainte si in timpul sarcinii, in special in timpul primului trimestru, ajuta la prevenirea majoritatii defectelor de tub neural.
Cantitatea necesara de acid folic este de 400 micrograme pe zi sub forma de multivitamine sau din alimente care contin folat, forma naturala de acid folic.
Alimentele bogate in folat sunt vegetalele cu frunze verzi, cerealele integrale si sucul de portocale, fasolea uscata, mazarea si fructele.
Alta vitamina esentiala pentru prevenirea defectelor de tub neural este vitamina B12. Cantitatea necesara de vitamina B12 este de 2,4 micrograme pe zi si 2,6 micrograme pe zi in timpul sarcinii.
Surse bune de vitamina B12 sunt produsele lactate, carnea rosie, carnea de pui si ouale.
La fel ca si in cazul acidului folic, femeile au nevoie de un aport adecvat de vitamina B12 inainte de conceptie si in timpul sarcinii pentru a reduce riscul de aparitie al defectelor de tub neural.
Femeile care au un risc mai mare de a avea nivele scazute de vitamina B12 sunt cele cu afectiuni intestinale care impiedica absorbtia vitaminei si cele care consuma cantitati prea mici de carne, oua si produse lactate.
Femeile cu o dieta saraca sau restrictionata prezinta de asemenea risc de a avea copii cu defecte de tub neural.
Alte afectiuni determinate de o dieta materna necorespunzatoare
SusAfectiunile cardiace congenitale: gravidele cu o dieta saraca in riboflavina (vitamina B2) si niacina (vitamina B3) au risc de a avea copii cu afectiuni cardiace congenitale, in special daca mama consuma o dieta bogata in grasimi saturate.
Produsele lactate (sarace in grasimi sau fara grasimi pentru a evita grasimile saturate), ficatul si frunzele verzi sunt surse bune de vitamina B2, iar vitamina B3 se gaseste in carnea de pui, peste, ficat, nuci si cereale integrale.
Gastroschizis: o dieta saraca in timpul sarcinii este un factor important care contribuie la aparitia gastroschizisului, un defect congenital in care peretele abdominal al copilului prezinta o fisura sau o ruptura.
Femeile care au o dieta saraca in proteine sau zinc si care au in index al masei corporale mic prezinta un risc mai mare de a avea un copil cu gastroschizis.
Nutritia inadecvata si fumatul in timpul sarcinii pot, de asemenea, determina gastroschizis.
Hernia diafragmatica congenitala: femeile care au o dieta saraca in vitamina B12, vitamina E, calciu, retinol si seleniu prezinta un risc mai mare de a avea copii cu hernie diafragmatica congenitala.
Aceasta afectiune se caracterizeaza printr-o deschidere in diafragmului copilului care determina continutul abdominal sa ajunga in cavitatea toracica.
Administrarea suplimentelor vitaminice reduc cu mult acest risc.
Despicatura palatina: despicatura palatina este un defect congenital in care bolta palatina nu se inchide complet in timpul dezvoltarii intrauterine.
Femeile cu o dieta restrictionata sau care nu au o nutritie adecvata au risc de a avea un copil cu despicatura palatina.
Lipsa de acid folic si vitamina A din dieta mamei sunt asociate cu prezenta despicaturii palatine izolate (fara despicatura labiala)
Sindomul alcoolic fetal: medicii afirma ca femeile ar trebui sa evite consumul de alcool pentru a preveni aparitia sindomului alcoolic fetal; acesti copii sunt mai mici, cu dezvoltare precara si probleme de sanatate ce pot dura toata viata.
Dieta materna si defectele congenitale
SusNutritia adecvata este foarte importanta atat pentru mama, cat si pentru copil.
Suplimentele vitaminice prenatale pot oferi aceste vitamine si microelemente atat de importante, iar suplimentele de fier si calciu sunt foarte importante pentru dezvoltarea copilului.
O dieta saraca nu doar creste riscul de aparitie al defectelor congenitale, dar contribuie si la nasterea prematura, sarcini care nu pot fi duse pana la termen si sarcini cu risc crescut.
Nutritia in sarcina este foarte importanta, mama trebuie sa tina minte ca mananca pentru doi si trebuie sa isi modifice dieta in functie de nevoile copilului.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Recomandari nutritionale in sarcina
- Metilmercurul si sarcina
- Sarcina: Ce trebuie cunoscut despre administrarea vitaminelor prenatale
- Fenilcetonuria (PKU)
- Sindromul Turner
- Sarcina multipla: gemeni, tripleti
- Alimentatia in timpul sarcinii
- Sindromul Down - mongolismul
- Importanta nutritionistului in perioada de sarcina