Timpan perforat – cauze si tratament
Ce este timpanul perforat
SusTimpanul sau membrana timpanica este o structura flexibila, subtire, ce separa urechea externa de urechea medie. Cea de a treia portiune a urechii este urechea interna. Timpanul se poate perfora in cadrul unor infectii sau traumatisme cu afectare a urechii, iar simptomele apar intotdeauna.
Cuprins articol
Cum se manifesta
SusIn unele situatii, perforatia de timpan poate fi o problema grava de sanatate, atunci cand orificiul format nu se vindeca de la sine. Consecintele severe includ:
• Pierderea permanenta a auzului
• Vertij cronic
• Infectii ce se pot raspandi catre urechea medie si interna (timpanul are rol protector pentru acestea)
• Formarea de chiste auriculare
Semne si simptome
SusSimptomele perforatiei de timpan pot aparea imediat dupa producerea unui traumatism, sau la cateva zile dupa debutul unei infectii cauzatoare.
Acestea pot include:
• Pierdere brusca a auzului. Aceasta poate fi completa sau partiala, cu diferite tulburari de auz a unor sunete
• Durere puternica la nivelul urechii
• Secretii purulente sau hemoragice de la nivelul urechii
• Tinnitus; un zumzait anormal ce se aude constant in interiorul urechii
Cauze
SusCea mai comuna cauza a perforatiei de timpan o reprezinta infectiile urechii medii sau otitele medii. Acestea pot aparea izolat sau in asociere cu infectii nazo-faringiene, intrucat urechea medie comunica direct cu rinofaringele. Secretiile purulente, abcesele si procesele inflamatorii din cadrul infectiei pot eroda membrana timpanica pana la perforatie.
Alte cauze ale timpanului perforat pot include:
• Impactarea unui corp strain.
In special betisoarele de urechi pot produce perforatii de timpan, atunci cand sunt utilizate necorespunzator. Alte obiecte introduse intentionat sau accidental, precum si loviturile puternice cu obiecte straine pot produce perforatia directa a timpanului.
• Traumatismele. Loviturile craniene si traumatismele in aceasta regiune pot provoca perforatia de timpan.
• Barotrauma, un tip special de traumatism.
Comunicarea dintre ureche si rinofaringe se face prin intermediul trompei lui Eustachio, care atunci cand se blocheaza sau irita din cauza unei presiuni anormale, timpanul se poate rupe. Aceasta apare deseori in timpul zborului cu avionul, cand presiunea din urechea medie si cea din rinofaringe nu se pot egaliza.
• Sunete puternice, explozive. Timpanul se poate perfora si in urma unor sunete intense, bruste, precum sunetele unei explozii sau impuscaturi de arma.
Diagnostic
SusPerforatia de timpan este diagnosticata si tratata de catre medicul specialist ORL. Acesta va va examina urechea cu ajutorul unui otoscop, acest instrument special dotat cu o lumina ce permite vizualizarea atenta a structurilor interne ale urechii.
Veti avea nevoie si de o audiograma, un test de evaluare a auzului.
Tratament
SusTimpanul perforat se vindeca de cele mai multe ori spontan, fara sa fie nevoie de interventii speciale. Atunci cand vindecarea nu are loc de la sine, medicul va recomanda tratamente precum:
• Miringoplastia. Medicul specialist ORL va amplasa un plasture special, imbibat in medicamente, deasupra orificiului timpanic, intregind astfel timpanul
• Timpanoplastia. Orificiul timpanic va fi acoperit cu o grefa de piele sau cartilaj prelevat din alta regiune a corpului.
Tratamentul poate imbunatati auzul, insa acesta nu va mai fi complet in lipsa integritatii timpanice. Vindecarea poate dura chiar si cateva luni, indiferent de metoda de tratament.
Contactati-va medicul daca simptomele persista timp mai indelungat. Astfel, preventia devine mult mai eficienta decat tratamentul unei perforatii de timpan.
Preventie
SusProtectia urechilor este cea mai eficienta metoda de a preveni o perforatie timpanica.
Metodele cele mai eficiente prin care puteti face acest lucru includ:
• Tratamentul infectiilor urechii medii. Otitele medii dau simptome ce includ dureri auriculare, congestie nazala, febra si probleme de auz. Contactati-va medicul daca aceste simptome similare unei raceli dureaza mai mult de cateva zile.
• Ingrijirea blanda. Medicii specialisti ORL nu recomanda utilizarea betisoarelor de urechi pentru igiena personala (sau a altor obiecte introduse in ureche) din cauza riscului de perforatie. Curatati zona cu o discheta de vata sau folosindu-va mainile curate, cu apa si sapun.
• Evitati barotrauma. Actiunile precum cascatul, mestecatul gumei sau purtarea de dopuri de urechi speciale vor neutraliza modificarile de presiune ce determina perforatia de timpan in timpul mersului cu avionul.
• Protejati-va impotriva sunetelor explozive. Daca lucrati intr-un mediu periculos, cu poluare auditiva, asigurati-va ca purtati casti de protectie. Purtati dopuri de urechi in cazurile in care simtiti nevoia.
Prognostic
SusPrognosticul pacientilor cu perforatie de timpan depinde de rapiditatea cu care se prezinta la medic si de metodele de ingrijire si preventie ulterioara.
Buna vindecare este promovata de igiena corespunzatoare, cu mentinerea uscata a timpanului, evitarea folosirii betisoarelor de urechi si evitarea suflarii nasului in timpul perioadei de vindecare.
Cand ar trebui sa mergeti la medic
SusDaca aveti simptome sugestive si tocmai ati experimentat un traumatism, o calatorie cu avionul sau o infectie recenta, apelati la medic pentru un consult specializat.
Daca sunteti deja diagnosticat cu timpan perforat si ati primit indicatii de tratament, contactati-va medicul daca simptomele nu incep sa se amelioreze in cateva saptamani.
Inserarea intentionata sau accidentala a obiectelor straine in ureche reprezinta o indicatie de ajutor medical de urgenta, intrucat obiectul strain poate migra sau poate produce infectii si leziuni severe.
Concluzie
SusTimpanul este o structura fragila, dar cu rol esential pentru auz. Acesta se afla la nivelul urechii medii, iar perforatia sa va afecta auzul si echilibrul. Obiectele straine, infectiile urechii medii si traumatismele sunt cele mai frecvente cauze. Tratamentul si prognosticul depind de severitatea perforatiei si de complianta pacientului la metodele de ingrijire si preventie.
Discutati cu medicul dumneavoastra daca aveti simptome ale urechii, in special tulburari de auz, pentru a primi diagnosticul si tratamentul corect.
Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/ruptured-eardrum/symptoms-causes/syc-20351879
https://www.nhs.uk/conditions/perforated-eardrum/
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti ORL
- Medic specialist Adina Zamfir - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Madalina Georgescu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Asist. univ dr. Bogdan Mocanu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Andaluzia Oancea - Spitalul clinic COLTEA
- Mr. dr. Lucian David - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA