Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Primul ajutor in otalgie (durerea de urechi) secundara scufundarii

Actualizat la data de: 26 Ianuarie 2015
Primul ajutor in otalgie (durerea de urechi) secundara scufundarii

Otalgia (durerea de urechi) este o problema cu care se confrunta scafandrii deseori dupa o scufundare, fiind provocata de diferentele de presiune dintre urechea medie si mediul inconjurator.

Durerile de urechi secundare scufundarilor sunt insotite si de alte simptome, precum greata, varsaturile si starile de vertij. In cazul in care oscilatiile de presiune sunt puternice, este posibila si producerea rupturii timpanului.

Partenerul scafandrului afectat de otalgia secundara scufundarii trebuie sa observe rapid simptomele victimei si sa il asiste in timpul ascensiunii, fara sa sara peste nicio oprire pentru decompresiune.

Odata ajunsa la suprafata, este posibil ca victima sa simta o scurgere de lichid din urechea in care s-a produs ruptura de timpan.

Rareori, poate sa apara si paralizia faciala unilaterala, asociata uneori cu durerile de urechi cauzate de o scufundare.

Primul ajutor in otalgia scafandrului se acorda astfel:

- Imediat ce observati ca partenerul de scufundari prezinta simptomele otalgiei, suspendati scufundarea si reveniti la suprafata, efectuand toate opririle de decompresie necesare.
- Odata reveniti la suprafata, monitorizati victima si nu ii administrati picaturi auriculare (urechea trebuie sa ramana uscata).
- Folositi un decongestionant nazal, care ajuta la deschiderea trompei lui Eustachio, respectiv la ameliorarea simptomelor.
- Daca victima este alergica, administrati-i un antihistaminic folosit de aceasta in trecut.
- In cazul in care suspectati producerea rupturii timpanului, victima trebuie sa fie transportata de urgenta la cel mai apropiat spital. In acest caz, este necesar un tratament oral cu antibiotice pentru prevenirea infectiilor.
- Daca apare paralizia faciala, se pot administra corticosteroizi pe cale orala, sub supraveghere medicala.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate