Otomicoza, infectia fungica a urechii
Ce este otomicoza
SusOtomicoza este o infectie fungica a urechii, afectand de regula conductul auditiv extern. Acesta se intinde de la membrana timpanica pana la urechea externa sau pavilionul urechii.
Fungi precum Candida sau Aspergillus sunt responsabili de aceasta infectie. Otomicoza se poate extinde si in urechea medie, insa acest lucru se intampla foarte rar.
Cuprins articol
Prevalenta
SusInfectiile fungice otice apar in special atunci cand se formeaza un mediu cald si umed, fiind mult mai frecvente in timpul lunilor de vara. Otomicoza este mai des intalnita la persoane care inoata, fac surf sau participa la competitii sportive in apa.
Acestea sunt mai rare decat otitele bacteriene, fiind responsabile de pana la 10% din totalul de otite externe.
Semne si simptome
SusOtomicoza poate afecta o singura ureche sau pe ambele.
Simptomele variaza de la un pacient la altul, insa cele mai comune includ:
• Otalgie (durere la nivelul urechii)
• Discoloratie a urechii externe
• Mancarime intensa, deseori primul simptom care apare
• Descuamarea pielii de la nivelul conductului auditiv extern
• Senzatie de arsura
• Dureri de cap
• Inflamatie
• Secretii galbui, verzi sau albicioase de la nivelul urechii
• Senzatie de plenitudine auriculara
• Scaderea auzului
Atunci cand infectia este cauzata de Aspergillus pot aparea mici puncte negre-galbui la nivelul urechii externe. Daca ciuperca Candida este responsabila de otomicoza va aparea mai degraba o secretie alba-cremoasa.
Cauze
SusMulte tipuri de fungi pot cauza otomicoza. Cele mai comune sunt insa Candida si Aspergillus, fiind responsabile de 90% dintre infectiile fungice de la nivelul urechii. Exista cativa factori ce favorizeaza colonizarea cu fungi si instalarea otomicozei.
Cerumenul sau ceara de urechi protejeaza canalul urechii si creeaza un strat rezistent. Orice conditie ce scade cantitatea de ceara va favoriza infectiile fungice.
Astfel, sunteti mai susceptibil la a dezvolta infectii fungice daca:
• Sunteti inotator sau faceti scufundari regulat
• Participati la sporturi de apa
• Utilizati betisoare pentru urechi sau alte instrumente pentru a elimina ceara din conductul auditiv extern
• Aveti un sistem imunitar scazut
• Aveti eczema auriculara sau alte patologii ale pielii
• Ati avut recent o leziune sau traumatism la nivelul urechii
Infectiile fungice nu sunt contagioase, astfel ca nu puteti lua infectia de la cineva si nici nu o puteti transmite mai departe. Totusi, fungii care v-au provocat dumneavoastra otomicoza pot ramane in apa (ex: piscina) si pot coloniza si alte organisme.
Diagnostic
SusUn medic va va examina urechile cu ajutorul unui otoscop. Otoscopul este un instrument minim traumatizant cu ajutorul caruia medicul vizualizeaza conductul auditiv extern si membrana timpanica.
Medicul specialist ORL este cel ce se ocupa de procesul de diagnostic. Acesta va va pune cateva intrebari cu privire la simptome si va incerca sa identifice factori de risc.
In plus se pot face analize a secretiilor de la nivelul urechii pentru a confirma tipul de fung implicat.
Tratament
SusExista cateva metode de a trata infectia fungica a urechii. Medicul specialist ORL va va recomanda tratamentul optim in functie de caz.
Optiunile includ:
• Curatare si masuri de igiena. Curatarea urechilor trebuie facuta cu atentie si cu solutii speciale antifungice, pentru a elimina secretiile si depozitele acumulate. Nu incercati sa faceti acest lucru acasa, intrucat betisoarele de urechi pot leza suplimentar conductul auditiv extern
• Tratament medicamentos antifungic, aplicat local. Picaturile se aplica in conductul auditiv extern in fiecare zi, pentru a reduce inflamatia canalului auditiv - respectandu-se recomandarile medicului.
• Tratament medicamentos antifungic cu administrare orala, sub forma de comprimate. Acestea se pot asocia picaturilor sau se administreaza atunci cand solutiile topice antifungice nu functioneaza.
• Creme si alte solutii locale. Atunci cand infectia se extinde la nivelul pavilionului urechii, pot fi aplicate creme ce contin substante antifungice.
• Alte remedii. Exista cateva remedii ce pot ameliora simptomele, insa ar trebui sa discutati intotdeauna cu medicul inainte de a le folosi. Acestea includ solutii diluate de apa oxigenata pentru a dezinfecta tegumentul afectat.
Durata tratamentului variaza in functie de severitatea infectiei si de modul in care pacientul raspunde la tratament. Solutiile aplicate local sub forma de picaturi sunt optiunea ideala si reprezinta baza tratamentului otomicozei.
Preventie
SusNu este intotdeauna posibil sa eviti infectiile fungice ale urechii.
Exista insa cateva aspecte la care puteti fi atent, in special daca aveti risc de otomicoza:
• Purtati dopuri de urechi atunci cand inotati, faceti surf sau participati la alt sport de apa
• Uscati intotdeauna bine urechile si nu lasati sa se formeze un mediu umed si cald
• Nu utilizati in exces betisoarele de urechi si nu le introduceti prea adanc
• Nu va scarpinati in ureche, puteti produce microtraumatisme ce se supra-infecteaza
Prognostic
SusMajoritatea pacientilor raspund bine la tratamentul antifungic.
Daca aveti insa un sistem imunitar scazut, otomicoza poate recidiva sau tratamentul poate fi unul indelungat. Pentru a grabi vindecarea si a evita reinfectarea incercati sa evitati factorii de risc si sa uscati intotdeauna bine urechile dupa dus/folosirea apei.
Complicatiile pe termen lung apar foarte rar. Tratamentul dureaza de regula 2-3 saptamani sau cat indica medicul pentru a se asigura ca infectia fungica s-a vindecat. In acest timp puteti insa merge la munca, scoala sau activitati normale, evitand insa activitatile ce implica expunerea la apa.
Cand ar trebui sa mergeti la medic
SusOtomicoza nu se vindeca fara tratament.
Astfel, daca aveti semne sugestive mergeti la un consult ORL pentru a va confirma diagnosticul si pentru a primi tratamentul potrivit. Daca pe parcursul a 3 saptamani afectiunea nu se amelioreaza sau apar alte simptome ingrijoratoare, mergeti din nou la medic.
Concluzie
SusOtomicoza reprezinta infectia fungica a urechii externe si este o afectiune favorizata de un mediu umed si cald la nivelul conductului auditiv extern. Cu ajutorul tratamentului potrivit, infectia se vindeca si prognosticul este bun. Nu incercati sa va curatati urechea acasa si nici sa luati tratamente fara indicatia medicului.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/25009-fungal-ear-infection
https://www.healthline.com/health/otomycosis
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti ORL
- Dr. Madalina Georgescu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Asist. univ dr. Bogdan Mocanu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Miorita Toader - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Andaluzia Oancea - Spitalul clinic COLTEA
- Mr. dr. Lucian David - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA