Nu ignora durerea de urechi. Boli grave pe care le poate ascunde
Multe persoane au tendinta sa neglijeze ingrijirea urechilor, atat timp cat nu le produce disconfort, iar auzul nu prezinta tulburari.
Pe de alta parte, durerea de urechi nu trebuie ignorata, deoarece poate indica, pe langa o inflamatie sau infectie a urechii, si afectiuni ale altor organe.
Acest fapt se datoreaza nervului vag, ce porneste de la creier si traverseaza urechea, nasul si esofagul, pana ajunge la stomac.
Otitele, cea mai comuna cauza a durerilor de urechi
Fie ca e vorba de durere la apasarea pe ureche sau durere de ureche usoara si trecatoare, nu amana sa te programezi pentru un consult ORL.
Cel mai adesea, astfel de simptome indica prezenta unei otite externe sau medii acute. Pe de alta parte, durerile intense si profunde sunt semnele otitelor medii de natura bacteriana.
Otita externa acuta difuza este provocata fie de utilizarea necorespunzatoare a betisoarelor de urechi, fie de bacterii gram-negative cum ar fi Pseudomonas aeruginosa si Staphylococcus aureus. Boala se manifesta prin inflamarea pielii conductului auditiv extern.
Simptomele includ durere la apasare pe ureche sau la tragerea lobului urechii si tumefierea pielii de la intrarea in canalul auditiv. Tratamentul efectuat de medicul ORL-ist consta in aplicarea unei comprese de tifon imbibata cu o solutie de antibiotic si aspiratia eventualelor secretii din ureche.
Otita medie are trei forme principale acute: sero-mucoasa, congestiva si bacteriana, toate aparand de regula in contextul unei raceli obisnuite.
Otita medie acuta sero-mucoasa duce la inflamarea si obstructia trompei lui Eustachio (canalul care face legatura intre urechea medie si faringe) cu mucozitati. Acest fapt este cauzat de obstructia nazala, secretiile nazale si faringiene sau inflamarea faringelui.
Semnele bolii includ dureri usoare si trecatoare de ureche, senzatie de infundare auriculara, autofonie (pacientul isi aude propria voce in ureche) si perceperea de zgomote in urechi de tonalitate grava.
Tratamentul nu necesita antibiotice, rezumandu-se la antiinflamatoare orale, dezobstruante si dezinfectante nazale.
Otita medie acuta congestiva este in 80% din cazuri de natura virala; in 1 din 5 cazuri reprezinta primul stadiu al otitei bacteriene. Restul de 20% reprezinta cazuri de otita bacteriena aflata in primul stadiu.
Durerea de ureche poate fi moderata sau intensa si cedeaza destul de usor la antalgice orale sau la picaturi otice antalgice. Poate exista si o scadere usoara a auzului.
Otita congestiva se trateaza cu picaturi auriculare cu solutii antiinflamatoare, dezinfectante si anestezice, antiinflamatoare orale, dezobstruante si dezinfectante nazale.
Este necesara supraveghere si consult la fiecare 24-48 ore, deoarece boala poate evolua spre otita bacteriana supurata.
Otita medie acuta bacteriana este data de infectia Streptococcus pneumoniae (40% din cazuri), Haemophilus influenzae si Moraxella catarrhalis.
Durerile de ureche sunt intense, profunde, adeseori pulsatile si cedeaza greu la analgezice. Celelalte simptome includ hipoacuzie (ureche infundata semnificativ) si timpanul inrosit, care se bombeaza.
In lipsa tratamentului cu antibiotice si antiinflamatoare, timpanul se perforeaza, ducand la otoree (scurgerea de secretii din ureche).
Cum previi infectiile urechii
Imbolnavirea urechilor poate fi prevenita printr-o igiena adecvata si evitarea bailor in piscina.
Nu utiliza betisoare de urechi pentru a curata ceara din interiorul canalului auditiv, deoarece pot impinge un eventual dop inspre timpan. Betisoarele trebuie folosite doar pentru pentru a indeparta impuritatile de pe suprafata lobului.
Lasa apa calduta sa curga peste urechi, in timpul dusului, dupa care apleaca capul intr-o parte si curata lobul urechii si intrarea in canalul auditiv folosind coltul unui prosop. Medicii speciliasti spun ca aceasta este metoda cea mia buna si cea mai eficienta.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti ORL
- Medic specialist Adina Zamfir - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Asist. univ dr. Bogdan Mocanu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Miorita Toader - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Andaluzia Oancea - Spitalul clinic COLTEA
- Mr. dr. Lucian David - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
- Ingrijirea zonei intime: patru greseli care te duc direct la medic
- Inflamarea lobului urechii: cauze si optiuni de tratament
- Pasii pentru o rutina de baza de ingrijire zilnica a pielii
- Ingrijirea pielii bebelusului: esentialul despre creme, pudre, sapunuri
- Sensibilitatea excesiva a dintilor poate fi prevenita!
- Cum sa imbatranim sanatos
- Afectiunile urechii - remedii homeopate
- Otita externa sau urechea inotatorului
- Durerile de urechi - cauze, simptome si tratament