Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Mancarimile urechii pot indica infectii

Actualizat la data de: 16 Februarie 2022

Scarpinatul in urechi poate duce la infectii?

Sus
Mancarimile urechii pot indica infectii

Urechea umana este formata din 3 parti: urechea interna, urechea medie si urechea externa sau pavilionul urechii. Urechea externa este ceea ce vedem si putem accesa din exterior. Putem, de asemenea, accesa si canalul auditiv, portiunea ce uneste urechea medie de cea externa. Portiunile interna si medie nu sunt vizibile sau palpabile din exterior.

De regula, mancarimea de la nivelul urechii isi are sediul in canalul auditiv si este comuna, putand aparea la orice varsta. Aceasta mancarime poate avea mai multe cauze, iar metoda de tratament si ameliorare a mancarimii depinde de factorul ce o cauzeaza.

Este esential sa stim ca indiferent de cauza mancarimii, introducerea obiectelor in ureche, prin canalul auditiv, nu este niciodata o idee buna. Chiar si obiectele mici, ce pot parea inofensive, precum betisoarele de urechi, pot duce la leziuni permanente ale urechii.

Cuprins articol

  1. Scarpinatul in urechi poate duce la infectii?
  2. Mancarimea si infectiile
  3. Scarpinatul in urechi si infectiile
  4. Alte cauze ale mancarimii
  5. Concluzie
  6. Citeste pe aceeasi tema

Mancarimea si infectiile

Sus

Mancarimiile de la nivelul urechii pot fi deseori consecinta unei infectii. Infectia urechii poarta numele de infectie otica si poate fi cauzata de bacterii sau virusuri. Infectiile otice apar cu precadere in momentele de slabiciune a sistemului imunitar, ca de exemplu atunci cand sunteti racit, aveti gripa sau o alergie activa.

In cazul unei infectii otice, simptome precum durere locala si prezenta unui lichid ce se scurge din ureche (mucos sau purulent) vor acompania deseori mancarimea.

Un caz particular de infectie este asa-numita ureche a inotatorului, ce apare in urma unei perioade lungi petrecuta in apa si sub apa. Acoperirea urechii externe si a canalului auditiv cu apa, indeparteaza stratul protector natural si predispune la infectii ulterioare.

Persoanele ce utilizeaza dopuri de urechi sunt mai predispuse la a dezvolta aceste infectii, din cauza neingrijirii si necuratarii riguroase a dopurilor. Dopurile de urechi trebuie dezinfectate si curatate bine dupa fiecare utilizare, conform indicatiilor producatorului. De asemenea, ele nu trebuie imprumutate altor persoane, fiind un obiect personal. Acest lucru se aplica si castilor muzicale.

Pentru a opri mancarimea, va trebui sa tratati infectia. Odata verificata de catre un medic specialist, din sfera ORL, infectia va fi diagnosticata si se va decide daca se aplica sau nu tratament. Unele infectii pot disparea de la sine, in timp ce altele au nevoie de picaturi otice si chiar de antibiotice (infectiile bacteriene). Picaturile otice pot fi auto-administrate, de cateva ori pe zi, acasa, conform indicatiilor medicului.

Scarpinatul in urechi si infectiile

Sus

Cand vine vorba de mancarimile urechii, puteti fi propriul dumneavoastra inamic. Scarpinatul in urechi si introducerea oricarui obiect din exterior creste riscul de leziuni, mai usoare sau mai severe, si implicit de aparitie a mancarimii.

Scarpinatul in urechi folosind degetele este riscant, dar fiindca degetele nu pot ajunge foarte departe, acesta poate fi inofensiv, cat timp mainile sunt curate. Folosirea unor obiecte, precum betisoarele de urechi, pe de alta parte, este periculoasa si una dintre cele mai comune cauze ale mancarimii si ale infectiei otice.

Desigur, o simpla mancarime nu sugereaza mereu o afectiune mai grava, dar ar trebui intotdeauna investigata. Astfel, orice obiect introdus prin urechea externa si canalul auditiv poate irita suprafata urechii si poate duce la mancarime. Mai mult decat atat, daca obiectele sunt contaminate, nefiind curatate regulat, pot provoca infectii. Obiectele de tip bijuterie introduse la nivelul pavilionului urechii, atunci cand nu sunt introduse in conditii sterile, pot duce si ele la infectii.

Alte cauze ale mancarimii

Sus

1. Curatarea excesiva a urechiilor

Curatarea excesiva nu se face cu altceva decat cu betisoare de urechi. Multi medici specialisti ORL sustin ca o mare parte dintre pacienti isi cauzeaza singuri problemele, prin folosirea excesiva a acestor betisoare.

Prin curatarea prea intensa, pe de o parte introducem betisorul prea adanc, riscand lezarea partilor mai interne ale canalului auditiv, iar pe de cealalta parte, reducem mult stratul de ceara. Ceara de urechi, desi poate parea un dusman, are rol protector impotriva apei si impuritatilor din exterior. Avand proprietati antifungice si antibacteriene, ajuta la prevenirea infectiilor. Astfel, prin curatare excesiva, stratul de ceara este mult redus sau chiar indepartat complet, stratul nostru protector nemaiexistand.

Medicii ORL sustin ca multe persoane nici nu au nevoie sa isi curete urechiile, intrucat ceara se elimina de una singura, in cantitatea potrivita, fara sa dispara stratul protector.

2. Curatarea ineficienta a urechiilor

Acest lucru poate duce la acumularea de ceara in urechi. Desigur, am vazut beneficiile acesteia, de indepartare a agentilor patogeni si a celulelor moarte de la nivelul urechii, insa excesul de ceara poate fi periculos. Ceara se poate acumula fie prin lipsa totala de curatare, mai ales la persoanele care in mod normal au o cantitate mare din aceasta, fie prin folosirea obiectelor externe ce imping ceara in interior si formeaza aceste placi sau dopuri de ceara. Odata formate, acumularile de ceara produc mancarimi.

Nu fiti tentati sa incercati sa indepartati dopul de ceara cu un betisor de ureche, intrucat il puteti impinge si mai adanc, cauzand mai mult rau. Cea mai buna solutie o reprezinta picaturile de urechi sau picaturile otice. Acestea pot fi luate deseori de la farmacie, fara prescriptie medicala, si au rolul de a fragmenta acel dop de ceara, facilitand eliminarea acestuia. Daca nici acestea nu functioneaza, apelati la un medic specialist. Acesta poate utiliza instrumente speciale medicale pentru a indeparta acumularea de ceara in siguranta.

Curatati-va urechile in timpul dusului si folosind acele picaturi otice, la nevoie, insa nu le curatati excesiv, fiindca riscati sa pierdeti stratul protector de ceara.

3. Afectiuni dermatologice

Unele afectiuni dermatologice precum eczema sau psoriazis se pot manifesta inclusiv la nivelul pielii urechiilor, cauzand mancarimi. Daca va stiti cu o astfel de afectiune, faceti o vizita medicului dermatolog sau medicului ORL-ist, imediat ce apare mancarimea.

4. Alergii

Daca suferiti de alergii la unele alimente sau la alti factori precum polenul, in timpul activarii acestor alergii, mancarimea poate aparea si la nivelul urechii. in cele mai multe cazuri, nu este nevoie de tratament, dar daca simtiti o agravare a simptomelor, vorbiti cu un medic specialist. Acesta va decide cat de severa este alergia si care sunt riscurile.

Concluzie

Sus

Mancarimea urechilor poate avea multe cauze, inclusiv o infectie otica. De asemenea, multe dintre problemele otice si chiar infectiile, pot fi cauzate chiar de catre noi, prin scarpinat sau introdus obiecte din exterior. Medicii ORL nu recomanda folosirea betisoarelor de urechi pentru scarpinat sau curatare, intrucat acestea provoaca multe dintre problemele comune intalnite in randul pacientilor.

Bibliografie
https://www.webmd.com/cold-and-flu/ear-infection/why-do-my-ears-itch
https://www.flushinghospital.org/newsletter/itchy-ears-what-is-the-cause-and-how-do-you-treat-them/
https://health.clevelandclinic.org/the-sticky-truth-about-itchy-ears-you-may-be-causing-the-problem/


Medici specialisti ORL

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate