Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Dopul de cerumen si consecintele acestuia

Actualizat la data de: 11 Septembrie 2018

Generalitati

Sus
Dopul de cerumen si consecintele acestuia

Canalul urechii produce un ulei ceros numit cerumen, care este mai cunoscut sub numele de ceara de urechi. Aceasta ceara protejeaza urechea de praf, particule straine si microorganisme.

Protejeaza, de asemenea, pielea din ureche de iritarea cauzata de apa. In conditii normale, ceara in exces isi gaseste calea de iesire din canal in mod natural.

Atunci cand glandele produc mai multa ceara decat este necesar, canalul urechii se poate bloca. Atunci cand urechile sunt curatate cu betisoare de urechi, ceara se poate impinge accidental mai adanc, provocand un blocaj. De aceea, specialistii nu recomanda curatarea urechii de cerumen cu betisoare de urechi.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauzele formarii dopului de cerumen
  3. Semnele si simptomele dopului de cerumen
  4. Ceara de urechi la copii
  5. Cum se elimina excesul de ceara?
  6. Consultarea medicului specialist
  7. Prevenirea formarii dopului de cerumen
  8. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele formarii dopului de cerumen

Sus

Unii oameni sunt predispusi sa produca prea multa ceara de urechi. Totusi, ceara in exces nu duce automat la blocaj. De fapt, cea mai comuna cauza a obstructiei urechii este incercarea indepartarii cerumenului cu betisoare igienice.

De asemenea, utilizarea frecventa a castilor poate duce la formarea dopului de cerumen, acestea impiedicand ceara sa iasa din canalele urechii.

Semnele si simptomele dopului de cerumen

Sus

Ceara de ureche poate varia in functie de culoare, in nuante de galben, alb, maro si chiar negru. Poate fi moale sau tare. Exista foarte multe variante in functie de anumiti factori. Culorile mai intunecate nu indica neaparat ca exista un blocaj.

Cele mai frecvente tipuri de ceara de urechi:
• Galbena-maronie, care tinde sa fie umeda;
• Alba-gri, aceasta fiind mai uscata.

Tipuri de ceara si cauza lor:

• Ceara galbena si moale: recent produsa;
• Maronie si uscata: ceara veche, in curs de eliminare;
• Ceara cu urme de sange: sugereaza prezenta ranilor la nivelul urechii;
• Ceara cu aspect tulbure: infectie la nivelul urechii;
• Neagra si ingrosata: poate sugera prezenta unui corp strain.

Semnele acumularii cerumenului la nivelul urechii:

- Durere severa in zona urechii;
- Pierderea brusca, partiala a auzului (de obicei temporara);
- Tinitus (zgomot in ureche);
- Senzatie de infundare;
- Febra;
- Tuse.

Ceara de urechi la copii

Sus

Copiii, precum adultii, produc in mod natural ceara de urechi. Este recomandat sa nu se incerce eliminarea cerumenului de catre parinti deoarece poate afecta urechea copilului. Cea mai buna decizie este aceea de a consulta medicul.

Utilizarea betisoarelor de urechi la copii poate duce la infectii. Acestea pot fi bacteriene sau virale si sunt cel mai adesea dureroase din cauza inflamatiei si acumularii. Copiii cu infectii ale urechii pot avea urmatoarele semne si simptome:

- Durere la nivelul urechii;
- Insomnie;
- Plans;
- Febra;
- Pierderea poftei de mancare;
- Dureri de cap;
- Hipoacuzie (scaderea auzului).

Infectii ale urechii mai pot aparea si in cazul in care aceasta nu este uscata foarte bine dupa baie sau inot. Apa pastreaza urechea umeda, realizand un mediu propice infectiei.

Cum se elimina excesul de ceara?

Sus

Nu este recomandat sa se incerce eliminarea cerumenului acasa, cu betisoare de urechi. Acest lucru poate provoca vatamari majore la nivelul conductului auditiv si poate cauza dezvoltarea unor infectii sau pierderea auzului. Pentru a scapa de aspectul inestetic al cerumenului, folositi tampoane de bumbac doar in partea externa a urechii.

Pentru a inmuia ceara de urechi se pot utiliza urmatoarele substante:

Ulei mineral;
• Apa oxigenata;
• Glicerina;
• Ulei de bebelusi;
• Picaturi auriculare;
• Irigarea urechii cu apa.

Un alt mod de eliminare a cerumenului este prin irigarea urechii cu ajutorul jetului de apa. Nu se iriga urechea daca aceasta nu este in deplina sanatate. Nu se utilizeaza produse destinate irigarii gurii sau a dintilor pentru ureche, deoarece jetul este foarte subtire si mai puternic, putand astfel sa perforeze timpanul. Pentru ca urechea sa fie irigata corespunzator se folosesc produse specifice ce pot fi achizitionate din farmacii.

Pentru irigarea corecta a urechii se vor lua in considerare urmatorii pasi:
- capul se pozitioneaza vertical si se trage de pavilionul urechii in exterior;
- cu o seringa, se introduce un jet de apa la temperatura camerei (apa rece sau prea calda poate provoca ameteli);
- se permite scurgerea apei prin inclinarea capului;
- e posibil sa fie necesara repetarea tehnicii pentru a elimina cerumenul in totalitate.

Consultarea medicului specialist

Sus

Majoritatea oamenilor nu au nevoie de ajutor medical frecvent pentru indepartarea cerumenului. Specialistii sustin ca este suficienta consultarea, o data pe an, a medicului specialist ORL, insa, daca nu se reuseste indepartarea cerumenului acasa, este necesara prezentarea la medic.

Acesta va folosi un otoscop (instrument luminat prevazut cu o lupa) pentru a vizualiza urechea. Pentru eliminarea cerumenului, medicul poate folosi manevre speciale precum irigarea, aspiratia sau chiureta.

Majoritatea persoanelor afectate se vindeca complet dupa eliminarea cerumenului. Auzul revine la normal imediat. Cu toate acestea, unii oameni sunt predispusi sa produca prea multa ceara si se vor confrunta cu problema aceasta din nou.

Lumanarile terapeutice auriculare sunt comercializate cu scopul de a indeparta dopul de ceara din urechi. Acestea implica introducerea in ureche a unui tub alcatuit din tesatura si ceara de albine sau parafina, care se aprinde. Teoria este ca aspiratia produsa va scoate ceara din canalul urechii. Utilizarea acestor lumanari poate avea ca rezultat:
- arderea fetei si a urechii;
- sangerari;
- leziuni cauzate de ceara care picura;
- incendii.

Prevenirea formarii dopului de cerumen

Sus

Daca o persoana stie ca este predispusa la formarea dopurilor de cerumen, ar trebui sa ia in considerare prevenirea formarii acestora prin irigarea urechii in mod regulat.

O alta metoda de prevenire este evitarea folosirii betisoarelor de urechi sau altor corpi straini in dorinta de a indeparta cerumenul. Aceasta metoda poate impinge ceara mai adanc in ureche, provocand o obstructie si o posibila iritare a timpanului. Se poate utiliza in curatarea urechii un tesut umed imediat dupa baie.

Concluzii

Ceara de urechi se elimina in mod natural fara a fi necesara interventia unui medic specialist. Trebuie evitata indepartarea cerumenului cu obiecte straine deoarece acestea pot inrautati problema, ducand la posibile leziuni ale urechii sau chiar perforarea timpanului.

Asistenta medicala este de obicei necesara numai atunci cand exista un exces de cerumen, fiind astfel afectat auzul.


Medici specialisti ORL

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate