Cum este afectat auzul in timpul zborului cu avionul
Introducere
SusAtunci cand zbori cu avionul, poti simti un disconfort in urechi, numit si ureche de avion. Urechea de avion este acel disconfort temporar din interiorul urechii in timpul zborului, de obicei in timpul schimbarilor rapide de altitudine in timpul zborului. Cauzat de schimbarea presiunii aerului din interiorul cabinei, urechea de avion poate fi usurata prin cateva trucuri.
Cuprins articol
- Introducere
- Ce este urechea de avion si la cine apare?
- Cat de comuna este urechea de avion?
- De ce apare durerea?
- Care sunt simptomele urechii de avion?
- Diagnostic
- Ce se poate face pentru a ameliora simptomele urechii de avion?
- Care sunt complicatiile asociate cu urechea de avion?
- Poate fi prevenita urechea de avion?
- Cine este expus riscului de a dezvolta urechea de avion?
- Cand ar trebui sa-mi sun medicul?
- Citeste pe aceeasi tema
Ce este urechea de avion si la cine apare?
SusUrechea de avion apare atunci cand urechile tale sunt afectate de presiunea aerului din interiorul unui avion. In mod normal, presiunea aerului in interiorul si in afara urechilor este aceeasi. Cu toate acestea, atunci cand un avion decoleaza sau incepe sa coboare spre aterizare, schimbarea rapida a altitudinii modifica presiunea aerului din interiorul cabinei. Cand se intampla acest lucru, este posibil sa observati o presiune incomoda sau un blocaj in urechi. Altii pot auzi un pop in urechi sau pot simti o durere temporara.
Odata ce urechile se ajusteaza la aterizare, urechea de avion dispare. Intr-un numar mic de cazuri, durerea sau senzatia de blocare pot ramane. Daca se intampla acest lucru, ar trebui sa discutati cu un furnizor de asistenta medicala.
Cat de comuna este urechea de avion?
SusUrechea de avion este destul de comuna, dar ii afecteaza pe fiecare in mod diferit. Unii pot simti durere, in timp ce altii se plang doar de un usor disconfort (sau nu au durere deloc). Daca aveti o raceala sau o infectie a urechii, simptomele pot fi si mai incomode. Majoritatea oamenilor se recupereaza rapid din urechea avionului odata ce avionul a aterizat si presiunea aerului a fost egalata, aceasta senzatie dispare.
De ce apare durerea?
SusTrompele lui Eustachie sunt tuburi subtiri care conecteaza urechea cu nasul si gatul. Se deschid si se inchid de fiecare data cand inghiti sau casti pentru a mentine presiunea aerului chiar si intre urechi si nas/gat. Daca presiunea aerului se schimba prea repede pentru ca trompa lui Eustachie sa aiba timp sa reactioneze, atunci este posibil sa existe prea putin sau prea mult aer in spatele timpanului. Puteti simti aceasta diferenta de presiune. De asemenea, poate interfera cu sunetele care vibreaza prin timpanul urechii si oasele auzului.
De fiecare data cand un avion decoleaza (urca) si aterizeaza (coboara), presiunea aerului se schimba brusc si urechile trebuie sa se adapteze. Pana cand trompele lui Eustachiu egalizeaza presiunea, diferenta dintre interior si exterior impinge timpanul. Aceasta diferenta de presiune il face sa doara si sa nu functioneze corect. Sunetele pot deveni, de asemenea, inabusite si greu de decelat. Disconfortul urechii avionului se agraveaza atunci cand zbori cu o raceal, congestie nazala sau alergii.
Care sunt simptomele urechii de avion?
SusCand un avion urca sau coboara, pot aparea urmatoarele simptome:
• Urechi blocate.
• Disconfort sau durere adanc in interiorul urechilor.
• Auz inabusit.
Simptomele sunt mai frecvente la coborare (aterizare), dar de obicei clare dupa ce avionul aterizeaza.
Diagnostic
SusUrechea de avion dispare de obicei odata ce avionul aterizeaza. Un diagnostic medical formal este de obicei inutil. Cu toate acestea, adresati-va medicului dumneavoastra daca aveti oricare dintre urmatoarele simptome:
• Durere continua.
• Auzul blocat persistent.
• Vertij
• Drenajul urechii sau sangerare.
Medicul dumneavoastra va examina urechile, poate comanda un test de auz (audiometrie) sau masurarea presiunii timpanului (timpanometrie). Medicul poate sugera apoi optiuni pentru a atenua simptomele de blocaj si durere.
Ce se poate face pentru a ameliora simptomele urechii de avion?
SusSugestiile pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului de la urechea avionului includ:
• Ramai treaz in timpul decolarii si aterizarii. Acest lucru il va ajuta pe pasager sa fie mai constient de schimbarile din urechi si, astfel, sa fie mai capabil sa reactioneze.
• Inghititi si cascati cand incepe disconfortul urechii. Acest lucru ajuta la deschiderea trompelor lui Eustachio. Cu cat se deschid mai mult, cu atat trompele lui Eustachiu pot uniformiza presiunea aerului. Cu bebelusii, este util sa-i hraniti sau sa le oferiti o bautura sau o suzeta in momentul coborarii avionului, astfel incat sa inghita.
• Mestecati guma in timpul zborului, in special in timpul decolarii si inainte ca avionul sa-si inceapa coborarea, pentru a ajuta la egalizarea presiunii.
• Suflati-va usor nasul intr-un servetel pentru a reduce presiunea.
• Suflai aer prin nas in timp ce inchideti gura si ciupiti nasul. Acest exercitiu simplu permite sa patrunda mai mult aer in trompele lui Eustachio.
• Luati un decongestionant daca suferiti de o raceala sau alergii. Poate ajuta la clarificarea urechilor inainte ca avionul sa aterizeze.
• Purtati dopuri pentru urechi pentru a ajuta la reglarea presiunii din urechi.
Care sunt complicatiile asociate cu urechea de avion?
SusComplicatiile de la urechea de avion sunt rare. Rareori, presiunea severa in urechi poate duce la un timpan perforat (rupt), care se intampla cu durere brusca care dispare rapid. De obicei, un timpan perforat se va vindeca fara asistenta medicala dupa cateva saptamani. Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca aveti aceste simptome care pot aparea in cazul timpanului perforat:
-Pierderea auzului.
-Tiuit in urechi.
-Deversarea lichidului din urechi.
-Greata de la o senzatie de rotire (vertij).
Poate fi prevenita urechea de avion?
SusIn timpul zborului, cel mai bine este sa ramaneti treaz in timpul decolarii si aterizarii avionului, momentul in care urechile unei persoane sunt mai susceptibile la urechea avionului. Guma de mestecat, mancatul sau bautul in aceste perioade vor mentine trompele lui Eustachie mai deschise. Decongestionantele luate inainte de zbor pot ajuta trompele lui Eustachie sa se deschida mai bine atunci cand presiunea se schimba.
Cine este expus riscului de a dezvolta urechea de avion?
SusOricine zboara intr-un avion poate obtine ureche de avion. Cei cu trompe lui Eustachie foarte inguste sau mici (cum ar fi copiii mici) sunt deosebit de predispusi la aceasta si pot prezenta simptome mai grave. Oricine a avut in trecut infectii recurente ale urechii sau timpane rupte sunt, de asemenea, mai predispuse la probleme ale urechii in timpul calatoriilor cu avionul.
Cand ar trebui sa-mi sun medicul?
SusDaca urechile raman blocate, auzul nu revine la normal sau daca durerea persista la cateva ore dupa aterizare, adresati-va medicului dumneavoastra. Sangerarea, ametelile sau scurgerea urechilor sunt semne de afectare a urechii si trebuie verificate de medicul dumneavoastra. Medicul va va examina urechile si poate comanda un test de auz (audiometrie) sau un test de presiune a urechii (timpanometrie) pentru a va asigura ca nu exista o problema mai grava. De asemenea o igiena corespunzatoare a urechii va poate ajuta sa aveti un auz si o ureche sanatoasa.
Bibliografie:
1. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/airplane-ear/symptoms-causes/syc-20351701
2. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/17929-airplane-ear
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti ORL
- Dr. Adina Zamfir - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Bogdan Mocanu - Institutul de fono-audiologie si chirurgie functionala o.r.l. prof. dr. DORIN HOCIOTA
- Dr. Miorita Toader - Spitalul clinic de urgenta pentru copii GRIGORE ALEXANDRESCU
- Dr. Andaluzia Oancea - Spitalul clinic COLTEA
- Dr. Lucian David - Spitalul clinic de urgenta militar central dr. CAROL DAVILA
Articole recomandate
- Terapia cu oxigen hiperbaric sau oxigenoterapia hiperbara
- Otita externa sau urechea inotatorului
- Urechile: ingrijirea si prevenirea afectiunilor frecvente
- Durerile de urechi, cauze posibile
- De ce sunetele puternice cauzeaza zgomote in urechi?
- Ce trebuie sa stiti despre ceara din ureche
- Durerile de urechi - cauze, simptome si tratament
- Nu ignora durerea de urechi. Boli grave pe care le poate ascunde
- Cauze nebanuite ale durerii de ureche