Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cele mai frecvente cauze ale durerilor de urechi

Actualizat la data de: 11 Iulie 2018

Generalitati

Sus
Cele mai frecvente cauze ale durerilor de urechi

Durerile de urechi sunt mai frecvente la copiii pana la varsta de 9 ani, dar pot aparea si la adulti.

Durerea urechii poate fi puternica si cel mai adesea cauzeaza senzatia de usturime. Aceasta poate fi constanta sau poate aparea la un anumit interval de timp.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauzele aparitiei durerilor de urechi
  3. Durerea urechilor si existenta altor afectiuni
  4. Prevenirea durerilor urechii
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cauzele aparitiei durerilor de urechi

Sus

Durerea poate avea mai multe cauze. Aceasta poate fi un semn precoce al racelii, gripei sau al unei infectii (otite). In cazul in care este vorba despre o infectie, pot aparea febra si pierderea temporara a auzului.

Multe persoane sufera de durere la nivelul urechii si de pierderea usoara a auzului din cauza schimbarilor bruste ale presiunii aerului, cum ar fi in cazul calatoriei cu avionul.

Acest tip de durere este temporar si rareori determina probleme de auz pe termen lung. Pentru a evita astfel de neplaceri este recomandata guma de mestecat in timpul calatoriei cu avionul sau poti sa inghiti usor pentru a echivala presiunea.

Cerumenul care se acumuleaza in conductul auditiv poate provoca, de asemenea, presiune si durere la nivelul urechii.

Persoanele care incearca sa elimine ceara din urechi cu betisoare din bumbac sau alte obiecte pot fisura accidental timpanul si nu fac altceva decat sa impinga si mai adanc in ureche ceara, eliminarea acesteia devenind astfel mai dificila. Ceara excesiva din urechi trebuie indepartata doar de catre medicul ORL-ist.

Persoanele care sufera de o durere intensa a urechii, insotita de lichid limpede sau sangeros pot avea un timpan perforat. Perforarea timpanului poate fi cauzata de leziuni ale zonei capului si gatului, schimbari in presiunea aerului sau a apei - de la scuba diving, de exemplu - infectii ale urechii interne, dar si din cauza zgomotelor puternice.

Un timpan perforat poate fi foarte dureros si poate cauza pierderea temporara sau permanenta a auzului.

Durerea urechilor si existenta altor afectiuni

Sus

Durerea cronica a urechilor la adulti poate fi asociata unor alte afectiuni, precum tinitusul, un sunet in ureche, care afecteaza aproximativ 1 din 5 persoane.

Unele dureri ale urechii provin dintr-o alta sursa, adica senzatia de durere este simtita in ureche, dar provine din alta parte a corpului, cum ar fi creierul, zona maxilarului sau a gatului.

Desi este rara, durerea urechii poate fi determinata si de modificari structurale ale cavitatii bucale sau ale dintilor. Persoanele cu afectiuni ale articulatiei temporomandibulare, care leaga cavitatatea bucala, pot simti presiune in ureche sau pot prezenta tinitus.

Daca durerea de ureche este insotita de o durere in gat severa, ar putea fi vorba despre o infectie precum amigdalita sau faringita. De fapt, durerea la nivelul urechii este adesea cel mai grav simptom al uneia dintre aceste afectiuni.

Prevenirea durerilor urechii

Sus

Pentru a preveni durerea urechilor, este recomandata evitarea fumatului si a expunerii la fumul pasiv. De asemenea, durerile de urechi pot sa apara si din cauza alergiei la praf sau polen, acestea iritand sinusurile si provocand dureri de urechi.

Persoanele cu un risc crescut de aparitie a durerilor la nivelul urechii ar trebui sa evite muzica, concertele si zgomotul puternic din mediul inconjurator. Daca nu poti evita zgomotele puternice, merita sa investesti intr-o pereche buna de dopuri pentru urechi sau casti. Daca mergi la inot, dopurile de urechi sunt esentiale.

Mesteca guma sau bomboane in timpul decolarii cu avionul si stai treaz la aterizare. De asemenea, evita calatoriile cu avionul si scufundarile atunci cand apar simptome de raceala.


Medici specialisti ORL

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate