Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Sanatatea sanilor – importanta controalelor medicale

Actualizat la data de: 12 August 2021

Sanatatea sanilor

Sus
Sanatatea sanilor – importanta controalelor medicale

Sanatatea sanilor este deosebit de importanta, indiferent de varsta dumneavoastra. Lucrul esential este cunoasterea propriului corp, pentru a va da seama ce este normal pentru dumneavoastra si ce nu. Exact ca si cu toate partile corpului, trebuie sa aflati ce este normal in diferite etape ale vietii, pentru a va putea orienta, cand este nevoie, la un control specializat, la medic.

Controlul medical al sanilor ar trebui efectuat anual.

Cuprins articol

  1. Sanatatea sanilor
  2. Normal sau anormal?
  3. Cunoasterea riscului de cancer mamar
  4. Ecografia mamara
  5. Mamografia
  6. Modificari ale sanului in sarcina
  7. Sanatatea sanilor la 40 de ani
  8. Obiceiuri sanatoase, la orice varsta
  9. Concluzie
  10. Citeste pe aceeasi tema

Normal sau anormal?

Sus

Au existat, probabil, momente in care va intrebati daca sanii dumneavoastra arata normal. Totusi, majoritatea lucrurilor ce par ingrijoratoare pentru multe dintre femei, sunt, de fapt, complet normale.

De exemplu, este normal daca:
• Sanii dumneavoastra sunt de marimi usor diferite
• Un san este pozitionat putin mai jos decat celalalt
• Aveti pilozitate (fire de par) la nivelul mameloanelor
• Aveti dureri sau senzatie de rigiditate la nivelul sanilor, inainte sau in timpul menstruatiei

Daca apar altfel de modificari, primul lucru pe care trebuie sa-l faceti este sa va anuntati medicul. De exemplu, faceti-va o programare daca observati oricare dintre aceste lucruri:
• Un nodul ferm pe care nu l-ati simtit pana acum
• Umflatura in jurul sanului, claviculei sau axilei
• Piele uscata, rosiatica, crapata sau ingrosata in jurul mamelonului
• Sange sau alt fluid (exceptie facand laptele matern) ce curge de la nivelul mamelonului
• Senzatia de caldura sau de mancarime a sanului

Aceste semne nu inseamna intotdeauna ca este ceva in neregula, dar este cel mai bine sa fie examinate de catre un medic. Pot fi modificari neinsemnate, sau pot fi cauzate de o infectie usoara, usor tratabila. In acelasi timp, pot fi un prim semn al unei afectiuni mai grave, cu o crestere a riscului de cancer mamar. Adevarata semnificatie a acestora o veti afla doar prin control specializat.

Pe de alta parte, nu doar aceste semne pot insemna o problema de sanatate; apelati la ajutor medical in cazul oricarei schimbari, oricarui lucru care nu este normal pentru dumneavoastra.

Cunoasterea riscului de cancer mamar

Sus

Discutati cu medicul dumneavoastra despre eventualii factori de risc pentru cancer mamar. Factori precum istoricul familial al acestei boli, consumul de alcool, fumatul sunt factori ce va pot creste riscul de a face boala, la un moment dat.

Alti factori de risc sunt:
• Varsta la care ramaneti insarcinata - femeile care nu au copii sau care nasc dupa varsta de 30 de ani, au risc mai mare de a dezvolta afectiunea
• Varsta la care aveti prima si ultima menstruatie - femeile care au avut prima menstruatie inainte de varsta de 12 ani sau menopauza mai tarziu decat in mod normal
• Pastilele contraceptive (anticonceptionalele) pot creste usor riscul pentru cancer mamar.

Orice femeie trebuie sa fie constienta de prezenta acestor factori, pentru a insista chiar mai mult pe sanatatea sanilor si controalelor periodice.

Ecografia mamara

Sus

Ecografia mamara este un test de imagistica folosit de rutina, in spital sau in cabinetele specializate, ce foloseste unde extrem de fine pentru a captura o imagine a interiorului sanului. Ecografia permite medicului sa vada distributia sangelui in interiorul sanului, aspectul tesuturilor si eventualele probleme structurale de la acel nivel. Deoarece nu foloseste radiatii, ecografia mamara este permisa in timpul sarcinii si de asemenea este permisa pacientilor cu alergie la substanta de contrast, fiindca nu foloseste.

Ecografia mamara se utilizeaza pentru majoritatea femeilor sub 40 de ani, desi se poate folosi si impreuna cu mamografia la cele de peste 40 de ani.

In cadrul unui astfel de test, lucrurile se vor desfasura astfel:

1. Pacienta va purta un halat de unica folosinta

2. Veti fi intinsa pe spate sau pe o parte si veti fi rugata sa ridicati bratul corespunzator sanului ce trebuie examinat. Astfel, medicul va avea acces la san.

3. Vi se va aplica un gel transparent direct pe piele, in zona de examinat

4. Mai departe, cu ajutorul unui dispozitiv numit transductor, medicul va apasa usor pe san si in jurul acestuia, unde va surprinde imagini ecografice, proiectate pe un ecran.

Mamografia

Sus

Controlul anual al sanilor consta intr-o discutie cu medicul privind factorii de risc si ultimele schimbari, alaturi de o mamografie. Mamografia este o analiza imagistica, o radiografie a sanilor. Utilizate in intreaga lume, mamografiile sunt cea mai buna metoda de a descoperi precoce un cancer de san. Mamografia nu previne cancerul, dar il poate descoperi atunci cand este in primele stadii, cand pacientul nu are niciun simptom si nu banuieste vreo problema.

Astfel, prin descoperirea precoce, cancerul mamar poate fi tratat si chiar vindecat, reducand complicatiile si interventiile chirurgicale.

Lucruri importante despre mamografie:
• Va pot salva viata. Descoperirea cancerului mamar cat mai devreme, reduce mortalitatea cu 30%. Efectuata anual, mamografia este cea mai buna metoda de a va pastra sanatatea mamara.
• Nu este periculoasa. Nu trebuie sa va temeti de aceasta analiza, fiind o procedura ce dureaza 20 de minute. Disconfortul este minim pentru majoritatea femeilor iar nivelul de radiatii este foarte mic.

Pe langa mamografie, medicul dumneavoastra va va invata si cum sa va examinati singura sanii, acasa. Aceasta examinare ar trebui facuta regulat si consta in palparea si observarea atenta a sanilor, pana ce ajungeti sa cunoasteti foarte bine textura si aspectul acestora. Astfel, la orice mica schimbare, veti fi capabila sa o observati si sa apelati la medic in timp util.
Deseori, femeile nu ajung la medic pentru ca nu au observat schimbari, tocmai datorita lipsei acestei cunoasteri si atentiei asupra propriilor sani.

Modificari ale sanului in sarcina

Sus

Atunci cand ramaneti insarcinata, este normal ca sanii dumneavoastra sa se modifice, din cateva puncte de vedere. Acestia vor fi mai mari si mai rigizi, mameloanele pot fi mai inchise la culoare si vasele de sange vor fi mai vizibile, mai proeminente sub piele, intrucat vascularizatia va fi mai intensa.

Pot aparea si mici noduli. Desi pot parea periculosi, majoritatea nodulilor descoperiti la femeile insarcinate nu sunt cancerosi. Totusi, vizitati-va medicul si efectuati un control in cazul modificarilor ce va ingrijoreaza.

De asemenea, sanii pot fi dureroi, atat in timpul sarcinii, dar mai ales dupa nastere, atunci cand incepe lactatia. Desi este un lucru normal, incercati sa evitati durerea din lactatie prin ,,golirea’’ sanilor. Alaptatul este singura metoda prin care presiunea de la nivelul sanilor se va reduce.

Sanatatea sanilor la 40 de ani

Sus

Incepand cu varsta de 40 de ani, sanii pot suferi modificari fizice, specifice varstei. In timpul menopauzei sanii se vor micsora, din cauza glandelor ce devin tot mai mici. Tesutul glandelor va fi inlocuit cu tesut adipos, ceea ce poate duce, treptat, la modificarea formei si marimii sanilor.

Desi este posibil sa nu observati alte modificari, riscul de cancer mamar creste odata cu varsta, deci mamografia nu ar trebui sa lipseasca.

Obiceiuri sanatoase, la orice varsta

Sus

Indiferent de varsta dumneavoastra, va puteti reduce riscul de cancer mamar (si de orice alt tip de cancer) prin schimbari ale stilului de viata. Adoptarea obiceiurilor sanatoase este singura metoda de preventie pe care o puteti instaura, chiar incepand de astazi, pentru sanatatea sanilor dumneavoastra.

Nu este niciodata prea devreme sau prea tarziu pentru a incepe sa acordati atentie sanatatii mamare, facand cat mai multe alegeri bune
• Adoptati un stil de viata activ, cu exercitiu fizic regulat
• Consumati o varietate de alimente integrale, bogate in fibre
• Consumati multe legume cu frunze verzi, dar si alte legume si fructe, cat mai divers colorate
• Spalati bine fructele si legumele si incercati sa consumati produse cat mai naturale, ferite de tratare chimica
• Consumati alimente bogate in fitoestrogeni precum soia, lintea si alte cereale
• Renuntati la fumat
• Limitati consumul de alcool-cu cat mai putin, cu atat mai bine
• Limitati cantitatea de cafea sau alte bauturi carbogazoase, bauturi energizante.

Concluzie

Sus

Sanatatea sanilor este un aspect ce ar trebui sa preocupe orice femeie, incepand cu varsta pubertatii si in special in timpul perioadelor de sarcina, alaptare si menopauza. Cea mai buna combinatie pentru a va pastra sanatatea sanilor tot restul vietii este intre controlul medical anual, ce include mamografia, si un stil de viata sanatos, cu atentie sporita pentru orice modificare a corpului dumneavoastra.

Bibliografie:
https://www.hopkinsmedicine.org/health/treatment-tests-and-therapies/breast-ultrasound
www.breastcancer.org/symptoms/testing/types/mammograms/benefits_risks#:~:text=%20Important%20things%20to%20know%20about%20mammograms%20,50%2C%20try%20to%20get%20a%20digital...%20More%20


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate