Modificari ale sanilor care pot semnala prezenta cancerului
Generalitati
SusCancerul de san (neoplasmul mamar) este cel mai frecvent tip de cancer in randul femeilor la nivel mondial, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii.
Anual, peste un milion de cazuri noi sunt diagnosticate in lume, iar peste 520.000 femei mor din cauza acestei boli, ceea ce inseamna ca, undeva in lume, la fiecare minut o femeie moare din cauza cancerului de san.
Cancerul mamar depistat in stadii incipiente (stadiile 1 si 2) are mari sanse de vindecare, mai exact in proportie de 95%.
Cuprins articol
Principalele semne si simptome ale cancerului mamar
Sus• Aparitia unor dureri difuze in partea superioara a spatelui, mai exact intre omoplati. Mai mult, anumite tumori canceroase care se dezvolta in tesutul mamar pot cauza dureri la nivelul coastelor, dar si al coloanei vertebrale.
• Apare senzatia de mancarime la nivelul sanilor. Altfel spus, in zilele ce preced menstruatia este posibil ca femeia sa resimta dureri la nivelul sanilor, dureri urmate de senzatia de mancarime. De asemenea, pielea din jurul sanului poate avea aspect de coaja de portocala.
• Se modifica forma sanilor, acestia fiind asimetrici.
• Apar secretii mamelonare spontane, de regula incolore.
• Se resimte un disconfort la nivelul axilelor. Sunt studii care atesta faptul ca inflamarea ganglionilor axilari este unul dintre primele semne ale cancerului mamar.
• Prezenta unui nodul palpabil nedureros pe care femeia il poate simti in timp ce-si examineaza sanii sau la dus.
• Are loc o retractie a mamelonului, dar si anumite deformari ale sanului.
• Durerea propriu-zisa, resimtita in san, apare numai in stadiile avansate, nu la debutul bolii.
• Aparitia unor eczeme la nivelul areolelor mamare.
Factori de risc
Sus• Istoricul familial. Daca pacienta are sau a avut in familie rude de gradul unu si doi diagnosticate cu aceasta afectiune, riscul de a dezvolta si ea acest tip de cancer este foarte mare.
• Densitatea sanilor. Se pare ca femeile care au tesutul mamar mai dens pot prezenta un risc mai mare de a dezvolta aceast tip de cancer.
• Prima menstruatie apare la o varsta precoce (mai mica de 12 ani).
• Tratamente cu estrogen.
• Varsta inaintata (peste 30 de ani) la nasterea primului copil.
• Obezitatea.
• Consumul bauturilor alcoolice.
In ce consta preventia
Sus• Autoexaminarea lunara a sanilor. Inca din adolescenta, toate femeile trebuie sa isi examineze lunar sanii, de preferat la o saptamana dupa aparitia ciclului menstrual.
Autoexaminarea se face in fata oglinzii. Lucrurile care ar trebui sa trimita o femeie imediat la medic sunt: noduli, denivelari, modificari de forma, culoare sau simetrie, mameloane intoarse inauntru sau secretii la nivelul mameloanelor.
• Controlul medical. Vizita la medicul specialist pentru controlul sanilor trebuie efectuata o data la trei ani pana la varsta de 40 de ani si o data pe an dupa varsta de 40 de ani.
• Mamografia. Inainte de 40 de ani este recomandat ca o data la 3 ani sa se efectueze o ecografie mamara. Dupa varsta de 40 de ani, femeile ar trebui sa efectueze anual o mamografie si sa beneficieze de examinarea clinica a sanilor.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- 15 simptome sugestive pentru cancer pe care femeile adesea le ignora
- 15 simptome de cancer ignorate de barbati
- Cancerul de prostata
- Semne care indica aparitia dereglarilor hormonale
- Cand parintii inainteaza in varsta: 5 semnale de alarma privind sanatatea
- 20 de cauze ale durerilor pelvine
- 7 informatii pe care le transmite parul despre sanatatea ta
- Simptome ale afectiunilor mamare
- Cancerul ovarian, neoplasmul cu cea mai mica rata de supravietuire in randul ...
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?
- Ciclul menstrual si sanatatea feminina: Informatii esentiale si sfaturi de la dm