Durerile de sani. Cand ar trebui sa te ingrijoreze
Generalitati
SusLa pubertate, sanii se dezvolta ca urmare a cresterii nivelului de estrogen. Pe durata ciclului menstrual, diferiti hormoni determina modificari ale tesutului mamar, care pot cauza durere sau disconfort. Dureri de san pot aparea din diverse cauze.
Durerea mamara, numita si mastalgie, este o afectiune comuna in randul femeilor. Durerea este clasificata ca fiind ciclica sau non-ciclica.
Durerea ciclica inseamna ca durerea este asociata cu ciclul menstrual. Durerea legata de ciclul menstrual tinde sa scada in timpul sau dupa menstruatie.
Durerea non-ciclica poate avea mai multe cauze, inclusiv leziuni ale sanului. Aceasta durere poate proveni si din muschii sau tesuturile inconjuratoare, nu doar de la sanul in sine. Durerile mamare non-ciclice sunt mai rare decat durerile ciclice, iar cauzele lor pot fi mai greu de identificat.
Mastalgia poate varia in intensitate de la o durere ascutita, la o furnicatura usoara.
Cuprins articol
Cauzele durerii de san
SusFluctuatii hormonale. Ciclul menstrual al unei femei produce fluctuatii ale nivelurilor de estrogen si progesteron. Acesti doi hormoni pot face ca sanii unei femei sa creasca usor in volum si sa devina sensibili la atingere, chiar durerosi.
Atunci cand durerile de san au drept cauza fluctuatiile hormonale, durerea se agraveaza cu doua-trei zile inaintea menstruatiei. Uneori, durerea va continua pe tot parcursul ciclului menstrual.
Chisturi mamare. Pe masura ce o femeie inainteaza in varsta, sanii sai se confrunta cu schimbari. Tesutul mamar este inlocuit cu grasime, se pot dezvolta chisturi si tesut fibros. Acestea sunt cunoscute sub numele de modificari fibrochistice sau tesut mamar fibrochistic. Sanii fibrochistici devin uneori durerosi, insa aceste schimbari nu sunt de natura sa ingrijoreze.
Alaptare. Este o modalitate naturala de a hrani copilul nou-nascut, insa care poate crea anumite dificultati. Pot aparea dureri de san pe perioada alaptatului, una dintre cauze fiind mastita. Aceasta este o infectie a canalelor galactofore, care poate provoca dureri severe, usturime, arsuri si craparea pielii la nivelul sanilor si a mameloanelor. Alte simptome includ febra si frisoane.
Alte cauze ale durerilor de sani sunt legate de dieta bogata in carbohidrati, de dimensiunea sanilor, de medicamente precum antidepresive, terapia hormonala, antibiotice si medicamente pentru afectiuni cardiace.
Cand este necesara prezentarea la medic
SusDaca durerea de san apare brusc si este insotita de dureri in piept, furnicaturi si amorteala la nivelul extremitatilor, ar putea indica un atac de cord.
De asemenea, este indicat sa se mearga la un consult medical in cazul in care durerea:
- te impiedica sa iti desfasori activitatile cotidiene;
- se mentine de mai mult de doua saptamani;
- este insotita de o zona de tesut inflamata care devine tot mai tare;
- pare sa fie concentrata intr-o anumita zona a sanului;
- se acutizeaza in timp.
Durerea mamara si cancerul de san
SusDurerile de san nu sunt, de obicei, un simptom al cancerului de san. Durerea mamara are in general cauze benigne. Cu toate acestea, medicul poate recomanda investigatii suplimentare, precum o mamografie, o ecografie mamara, un RMN sau o biopsie pentru a determina daca durerea de san poate fi legata de cancer.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Sorin Esanu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Bradut Adrian Ionascu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Lucian Sorin Puia - Spitalul clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (GIULESTI)
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
Articole recomandate
- 6 simptome pe care nicio persoana nu ar trebui sa le ignore
- Durerile de spate cotidiene
- Autoexaminarea sanilor in preventia cancerului de san
- Cand semnifica durerea de cap o urgenta medicala?
- Ce este si cum se efectueaza testul HALO pentru sani?
- Cum sunt afectati sanii de catre sarcina?
- Esentialul despre constipatia bebelusului alaptat la san
- Scaunul copilului. Cand trebuie sa ne prezentam la medic?
- Activitatea fizica creste sansele de prevenire a cancerului de san
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?