Densitatea mamara crescuta: semnificatii
Ce este densitatea mamara crescuta
SusDaca in urma unei mamografii recente ati primit rezultatul de "densitate mamara crescuta" este posibil sa va intrebati ce semnifica acest lucru pentru sanatatea dumneavoastra.
Conform cercetarilor, densitatea mamara crescuta face ca orice tumora sa fie mai greu de identificat. Astfel riscul de cancer si mai exact de descoperire a cancerului in stadii tardive este crescut pentru femeile cu aceasta conditie.
Cuprins articol
Caracteristici tesut mamar
SusTesutul mamar este in cea mai mare parte adipos si glandular. Atunci cand proportia dintre cele doua este dezechilibrata si exista mult mai mult tesut glandular decat adipos, sanul va avea un anumit aspect pe mamografie.
Tesutul adipos este transparent si astfel permite vizualizarea oricaror leziuni suspecte care ar aparea de culoare alba pe mamografie.
Tesutul dens mamar este caracterizat prin culoarea alba si astfel poate ,,ascunde’’ tesutul tumoral patologic.
Densitatea mamara crescuta este frecvent intalnita si nu indica prezenta obligatorie a unei patologii.
Diagnostic
SusSingura modalitate prin care puteti afla daca aveti densitate mamara crescuta este cu ajutorul mamografiei. Aceasta examinare imagistica este practic o radiografie special realizata pentru tesutul mamar.
Medicul care evalueaza imaginile obtinute va va spune daca aveti densitate crescuta sau nu pe baza aspectului, fiind de regula nevoie de aprobarea unui medic specialist radiolog.
Mamografia este recomandata tuturor femeilor cu varsta de cel putin 50 de ani si in unele cazuri selectionate chiar inainte de aceasta varsta, ca metoda de screening.
Tipuri de densitate mamara
SusExista patru categorii de sani cu densitate crescuta in functie de intensitatea acesteia.
Nivelurile de densitate sunt:
- Aproape in intregime adipos: sanii au preponderent tesut adipos cu tesut dens in canitate mica
- Zone de densitate fibroglandulara: sanii au mult tesut adipos in care alterneaza si zone cu densitate crescuta
- Densitate heterogena: tesutul predominant este cel dens, glandular, existand cateva zone de tesut adipos
- Densitate extrema: intreg tesutul mamar este dens, tesutul adipos este dificil de identificat
Aproximativ jumatate dintre femeile care isi fac mamografii de screening vor avea un tip de densitate de nivel 2 sau mai mult.
Cauze
SusMotivul pentru care unele femei au tesut mamar dens si altele nu, nu este cunoscut.
Sansele sa aveti densitate mamara crescuta cresc insa atunci cand:
- Sunteti tanara. Tesutul mamar tinde sa isi piarda din densitate odata cu inaintarea in varsta.
- Aveti un IMC scazut. Indicele de masa corporeala reprezinta raportul dintre greutatea si inaltimea dumneavoastra si va incadreaza in categorii de subponderal, normoponderal sau supraponderal.
Un IMC scazut vine automat cu o cantitate mica de tesut adipos si astfel se dezechilibreaza proportia tisulara si la nivel mamar.
- Luati terapie hormonala. Hormonoterapia utilizata in special pentru a ameliora simptomele menopauzei creste riscul de densitate mamara crescuta.
Riscuri si complicatii
SusDensitatea mamara crescuta este comuna si nu da semne si simptome particulare. Aceasta este mai degraba o afectiune ce creste anumite riscuri si ingreuneaza unele diagnostice, insa nu reprezinta o problema in sine.
Riscurile principale ce apar la pacientele cu densitate mamara crescuta sunt:
- Sanse mai mari de a rata o formatiune tumorala pe mamografie. Mamografia reprezinta metoda principala de diagnostic a unui cancer mamar la femei. Din cauza densitatii crescute, tumorile si in special cele incipiente de dimensiuni mici pot fi mascate.
- Creste riscul de cancer mamar. Desi nu este o crestere semnificativa a riscului de cancer, o proportie ceva mai mare dintre pacientele cu cancer mamar au densitate mamara crescuta.
Optiuni imagistice
SusDaca sunteti diagnosticata cu densitate mamara crescuta exista cateva recomandari speciale in ceea ce priveste testele imagistice de screening.
Daca pentru populatia generala mamografia se recomanda incepand cu varsta de 40-50 de ani, o data pe an, pacientele cu densitate mamara crescuta ar trebui sa apeleze la teste imagistice aditionale sau speciale.
Mamografia ramane o metoda imagistica recomandata acestor paciente, iar in ultimii ani s-au dezvoltat tehnici mamografice noi ce permit vizualizarea cu mai multa precizie a leziunilor dense. Mamografia 3D incepe sa fie din ce in ce mai des utilizata, aceasta avand acuratete mai mare datorita imaginilor tridimensionale radiografice pe care le formeaza.
Medicul va poate recomanda sa faceti mamografia mai frecvent sau incepand cu varste mai tinere. De asemenea, exista si alte teste imagistice realizate aditional.
Ecografia mamara este o examinare imagistica eficienta si comuna, fiind usor de realizat. Aceasta ofera o mai buna delimitare intre tesutul mamar dens, tesutul mamar adipos si tesutul glandular. Interpretarea ecografiei poate fi insa dificila si necesita specialisti in domeniu.
RMN-ul mamar este de asemenea o optiune cu acuratete mare in detectarea unui cancer mamar in stadii incipiente. Acesta este insa recomandat doar persoanelor ce au si alti factori de risc pentru cancerul mamar.
Mamografia digitala cu contrast este un tip relativ nou de mamografie ce nu este inca disponibila in toate centrele specializate. Contrastul este injectat in sange, acesta ajunge pana la nivelul tesutului mamar si evidentiaza structurile vascularizate. Ar putea deveni una dintre metodele cel mai frecvent utilizate, in viitor.
Testele imagistice moleculare sunt examinari ce utilizeaza un trasor radioactiv special si o camera speciala pentru captarea imaginilor. Trasorul radioactiv va fi mai intens vizualizat in celulele suspecte de cancer.
Oricare dintre aceste teste are avantaje si dezavantaje proprii, iar fiecare pacienta va beneficia de pe urma altuia. Medicul dumneavoastra este cel ce va poate recomanda cea mai buna optiune, tinand cont de istoricul personal, familial si stilul de viata.
Concluzie
SusDensitatea mamara crescuta este o conditie ce poate creste riscul de cancer si in special de identificare precoce a unui cancer mamar. Aceasta este insa o afectiune comuna si s-au dezvoltat din ce in ce mai multe tehnologii imagistice performante care sa permita examinarea pacientelor cu densitate mamara crescuta. Intrebati-va medicul despre programul de screening pe care ar trebui sa il urmati.
Bibliografie
https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/mammogram/in-depth/dense-breast-tissue/art-20123968
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21169-dense-breast-tissue
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Ginecologie
- Dr. Carmen Radulescu - Institutul pentru ocrotirea mamei si copilului ALFRED D. RUSESCU - departament de obstetrica-ginecologie (maternitatea POLIZU)
- Dr. Gheorghe Peltecu - Spitalul clinic FILANTROPIA
- Dr. Gheorghe Berbecar - Ministerul Administratiei si Internelor - Spitalul de urgenta prof. dr. DIMITRIE GEROTA
- Dr. Marian Iliescu -
Articole recomandate
- Boli care cauzeaza pierderea de masa osoasa
- Menopauza (simptome, substitutie hormonala, tratament alternativ)
- Beneficiile laptelui
- Menopauza si substitutia hormonala
- Beneficiile oferite de mersul pe jos
- Cum va ajuta activitatea fizica regulata sa traiti mai mult
- Totul despre mamografie
- Beneficiile expunerii la soare
- Cum se calculeaza indicele de masa corporala (IMC)?
Citeste pe aceeasi tema
Articole recomandate
- 3 lucruri pe care trebuie sa le stii despre tratamentul endometriozei
- 3 din 10 femei dezvolta un nou episod de infectie urinara in 12 luni de la prima infectie. Cum poti calcula care e riscul tau de a face o noua infectie si ce poti face ca sa le previi
- Cum sa te bucuri de confort intim inclusiv in zilele 'dificile'?