Ce este si cum se efectueaza testul HALO pentru sani?
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Generalitati
SusCancerul mamar este unul dintre cele mai des intalnite tipuri de cancer la femei, insa daca este diagnosticat din timp, exista o rata ridicata de supravietuire. De aceea, este extrem de important screeningul pentru cancerul de san. Astfel, orice femeie pana in 40 de ani trebuie sa-si faca anual o ecografie bilaterala, iar dupa varsta de 40 de ani, medicul recomanda si o mamografie bilaterala, investigatii care pot salva vieti daca este diagnosticat un cancer incipient.
Datele statistice cu privire la cancerul la san sunt destul de ingrijoratoare. Astfel, in Europa, la fiecare sase minute, o femeie moare din cauza acestei afectiuni groaznice.
In Romania, datele statistice sustin ca aproximativ 90% dintre femeile depistate cu cancer mamar au primit diagnosticul cand boala era deja intr-un stadiu avansat, sansele de supravietuire in aceasta etapa fiind extrem de mici.
Descoperit si tratat la debut, acest tip de cancer are o rata de supravietuire de peste 90%. De cativa ani exista insa si in Romania un nou test pentru sani, numit testul HALO sau testul Papanicolau pentru sani deoarece utilizeaza exact aceeasi metoda de examinare a celulelor ca cea descoperita de medicul George Papanicolau in anul 1950, inventatorul testului Papanicolau la nivelul colului uterin.
Cuprins articol
Ce este testul HALO
SusTestul Papanicolau HALO Breast este o metoda de extragere a lichidului din canalele de lapte matern prin mamelon, astfel incat celulele pe care le contine sa poata fi examinate intr-un laborator. Testul a fost promovat ca un mijloc de identificare a riscului de cancer de san al unei femei cu pana la opt, zece ani inainte ca ceva sa apara pe o mamografie. Consta in asezarea unor mici cupe pe mameloane, care folosesc caldura, masajul si aspiratia pentru a aduce la suprafata un fluid numit mamelon aspirat. Daca nu se poate extrage niciun lichid, se spune ca rezultatul este „normal”, iar riscul femeii de a face cancer de san este scazut.
Daca fluidul produce celule suspecte, ar fi necesare teste suplimentare pentru a urmari. Aceste teste suplimentare pot include mamografii, RMN sau ultrasunete. Daca nimic nu mai indica o problema, o femeie si medicul ei ar trebui sa stabileasca daca ar trebui luate masuri pentru a-si reduce riscul. Testul HALO ar trebui sa fie repetat anual. Testul prezinta unele limitari, acesta depistand doar 95 % dintre cele mai uzuale forme de cancer.
Semnul HALO:
Semnul halo, descris ca un inel radiotransparent complet sau partial care inconjoara periferia unei mase mamare, a fost mult timp considerat un semn mamografic care indica un proces benign.
Fenomenul este observat cel mai frecvent cu chisturi si fibroadenoame. In ultimii 8 ani, la 19 femei au fost identificate 25 de leziuni maligne ale sanilor cu un halou partial sau complet pe mamografie. Aceste cazuri sugereaza ca un semn halo nu garanteaza un proces benign. Semnul halo poate fi considerat ca un marker al leziunii benigne la femeile < 50 de ani. La femeile cu varsta ≥ 50 de ani, trebuie luate in considerare alte tehnici de imagistica a sanilor, cu sau fara studii histologice, pentru a exclude cancerul.
Cui ii este recomandat
SusAceasta investigatie este recomandata anual tuturor femeilor cu varsta intre 25-55 de ani.
Concret, acest test are exact acelasi rol in depistarea cancerului la san precum Testul Papanicolau pentru cancerul de col uterin, insa nu trebuie sa neglijam rolul ecografiilor si al mamografiilor de san.
Cui ii este contraindicat
Sus• Femeilor tinere, cu varsta de pana in 25 de ani.
• Mamelor care alapteaza.
• Femeilor cu implanturi mamare.
Nu trebuie neglijat rolul autoexaminarii sanilor, al ecografiilor bilaterale, care trebuie facute anual, mai ales dupa varsta de 25 de ani, precum si rolul esential in depistarea cancerului mamar care ii revine mamografiei. Mamografia se efectueaza numai dupa varsta de 40 de ani.
Concluzie
SusAcest lucru suna destul de simplu, dar testul poate fi dureros, desi literatura despre el spune ca femeile „tolereaza” bine testul. Ideea de a cauta indicii celulare despre cancerul de san in lichidul aspirat al mamelonului dateaza din anii 1950 si este atribuita aceluiasi medic care a dezvoltat testul Papanicolau pentru cancerul de col uterin. Echipele de cercetare de la mai multe institutii au incercat sa gaseasca celule in lichidul de aspirare a mameloanelor care indica definitiv cancerul de san, dar inca nu au reusit.
Testul Papanicolau de san HALO este un nou sistem automat de aspirare a mameloanelor (NAF) care a fost recent introdus pe piata. Intr-o campanie extinsa de marketing indreptata in principal catre practicile de obstetricieni/ginecologiei, incluzand sustinerea catorva mass-media de stiri locale, HALO a fost promovat drept „noul test Papanicolau pentru san”.
Medicii sunt incurajati sa efectueze acest test pe toate femeile, ca parte a examenului lor anual, cu afirmatii ca HALO va detecta cancerele de san inca de la 10 ani inainte de mamografie. Aceste argumente sunt facute mai atractive pentru cabinetele medicale prin evidentierea potentialului impact financiar pozitiv asupra practicilor acestora, fara a consuma timp medicului, deoarece asistentii sau tehnicienii medicali pot efectua acest test.
Ca urmare a acestei campanii dirijate, laboratoarele de citologie se confrunta din ce in ce mai mult cu implementarea sistemului HALO, iar clinicienii solicita din ce in ce mai mult contributia patologului cu privire la validitatea acestuia. Cu toate acestea, nu exista date disponibile cu privire la acest nou sistem, in afara rapoartelor rare sponsorizate de producator.
Semnul halo poate fi considerat ca un marker al leziunii benigne la femeile < 50 de ani. La femeile cu varsta ≥ 50 de ani, trebuie luate in considerare alte tehnici de imagistica a sanilor, cu sau fara studii histologice, pentru a exclude cancerul. Orice femeie ar trebuii sa faca annual screeningul cancerului de san.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Analize medicale
- Dr. Marusia Valentina Uscatescu - Institutul de boli cardiovasculare prof. dr. C. C. ILIESCU (in cadrul Spitalului FUNDENI)
- Dr. Antoanela Curici -
- Dr. Mirel Becleanu -
- Dr. Florina Cristina Grigore -
- Dr. Maria Olga Stoianovici -
Articole recomandate
- Edemul papilar ocular - ce este si cum il tratam
- Ce este si cum se manifesta boala Sever
- Testele cutanate pentru depistarea alergiilor
- Cum sa va pregatiti pielea pentru iarna
- Ce este si cum se manifesta tendinita Achileana
- Ce este si cum se transmite holera?
- Cancerul mamar la barbat
- Cancerul mamar, metastatic sau recidivant
- Cancerul mamar
Citeste pe aceeasi tema
- Riscurile asociate cu testele screening pentru cancer
- Ce este si cum se manifesta sindromul Blau?
- Ce este si cum se manifesta sindromul Ehlers-Danlos
- De la obsesii la sinucidere: Ce este si cum se manifesta tulburarea obsesiv-compulsiva legata de suicid?
- Ce este si cum se manifesta scleroza tuberoasa