Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Cauzele ce produc sensibilitate la nivelul sanilor

Actualizat la data de: 13 Aprilie 2021
Consultant medical:

Dr. Cora Balaban-Popa
Medic specialist neonatolog

Clinica: Spitalul Municipal Campina

Sensibilitatea sanilor poate ascunde o afectiune medicala

Sus
Cauzele ce produc sensibilitate la nivelul sanilor

Sensibilitatea la nivelul sanilor nu este neaparat periculoasa si poate avea cauze potentiale diferite. Cu toate acestea, trebuie stiut ca sensibilitatea sanilor poate reprezenta un semn al unei afectiuni medicale ascunse.

Sanii reprezinta structuri complexe, la nivelul carora au loc modificari frecvente. Aceste modificari apar in urma schimbarilor hormonale lunare, a sarcinii si alaptarii si chiar ca urmare a imbatranirii. Sensibilitatea sanilor este uneori asociata cu durerea de sani, iar studiile de specialitate au constatat ca aproximativ 50% dintre femei experimenteaza ambele stari.

Sensibilitatea sanilor, cauzata de alaptare

Sus

Alaptarea provoaca o serie de modificari la nivelul sanilor. Astfel, femeile care isi hranesc copiii cu lapte matern pot raporta o sensibilitate crescuta la unul sau chiar ambii sani. Cauzele posibile pot fi reprezentate de:

Blocarea canalelor galactofore

Daca evacuarea laptelui nu se face corect in timpul alaptarii, canelele prin care acesta se deplaseaza se pot bloca. Simptomele asociate cuprind:

- sensibilitate crescuta la nivelul sanului afectat;
- durere;
- perceperea unei mici formatiuni la nivelul sanului;
- senzatie de arsura.

Canalele blocate trebuie eliberate cat mai rapid posibil pentru a preveni mastita. Dezobstructia canalului blocat poate fi realizata prin continuarea folosirii sanului respectiv pentru alaptat si masarea constanta a sa.

In plus, se considera ca schimbarea pozitiei de alaptare poate ajuta la deblocarea mult mai rapida si usoara a canalului galactofor.

Mastita

Mastita reprezinta o infectie la nivelul sanului ce apare frecvent din cauza blocarii canalelor galactofore. Simptomele caracteristice constau in durere, inflamatie, sensibilitate si roseata la nivelul sanului. In unele cazuri pot sa apara si febra si alterarea starii generale.

Persoanele afectate trebuie sa continue sa foloseasca ambii sani pentru a-i drena complet. Compresele calde aplicate pe sanul afectat pot ameliora durerea, iar antibioticele prescrise de medic pot ajuta in lupta contra infectiei. In general, medicul va prescrie antibiotice care nu interfereaza cu hranirea copilului la san.

„Perla de lapte”

Sus

Perla de lapte” reprezinta un punct alb, cu aspect de vezicula, situat pe mamelon sau pe areola mamara. Aceste vezicule sunt foarte sensibile la atingere si apar, de cele mai multe ori, in asociere cu mastita sau cu blocarea canalelor prin care circula laptele.

Aplicarea de comprese calde poate ajuta si in acest caz, iar tratarea afectiunii de baza duce si la disparitia acestor mici „perle de lapte”.

Alte motive

Sanii se modifica foarte mult in timpul alaptarii. Daca o mama si-a alaptat copilul mai mult la un san, poate avea senzatii diferite la nivelul lor. Astfel, sensibilitatea poate sa survina doar la un singur san.

Deoarece productia de lapte este continua, unele femei pot suferi dureri, umflaturi sau sensibilitate, toate aceste simptome reducandu-se atunci cand sanii sunt goliti.

Sensibilitatea sanilor, determinata de lezarea sanilor

Sus

Leziunile de la nivelul sanilor pot duce la aparitia sensibilitatii, mai ales daca apare inflamatia. Alte simptome ce pot sa apara in urma unor leziuni la nivelul sanilor sunt reprezentate de durere, secretii de la nivelul mamelonului si roseata.

Alaptarea poate provoca in unele cazuri traume minore ale mamelonului, dar acestea nu sunt grave. Leziunile minore tind sa se vindece singure, fara complicatii.

In schimb, loviturile puternice, taieturile si zgarieturile ar putea produce complicatii. In astfel de cazuri se recomanda solicitarea unor indicatii din partea unui specialist.

In plus, sanii sunt plasati deasupra muschilor pectorali, iar durerea si sensibilitatea acestor muschi ar putea simula provenienta de la nivelul sanilor.

Leziunile musculare pot produce dureri puternice, cu caracter de injunghiere sau dureri surde si persistente.

Cauza cea mai frecventa a acestor dureri consta in suprasolicitarea muschilor pectorali, in special atunci cand se realizeaza activitati sportive, precum ridicarea unor greutati.

Aplicarea de comprese reci sau calde poate diminua durerea si sensibilitatea.

Sensibilitatea la nivelul sanilor si durerea de sani ciclica

Sus

Unele persoane sufera de durere sau sensibilitate la nivelul sanilor din cauza ciclului menstrual. Acest lucru apare din cauza modificarilor nivelurilor hormonale. De obicei, sanii devin sensibili, durerosi si inflamati cu cateva zile inainte de menstruatie.

Trebuie stiut ca nu este obligatoriu ca simptomele sa aiba intensitate egala la ambii sani.

Daca apare amenoreea, iar sensibilitatea sanilor exista, tot schimbarile hormonale sunt incriminate. Totusi, in acest caz aceste schimbari sunt provocate de sarcina. Efectuarea unui test de sarcina sau consultarea unui medic reprezinta metode prin care se poate verifica daca o femeie este insarcinata.

Nodulii benigni pot cauza sensibilitate la nivelul sanilor

Sus

Multe persoane dezvolta unul sau mai multi noduli benigni la nivelul sanilor de-a lungul vietii. Notiunea de benign face referire la faptul ca acesti noduli nu reprezinta cancer. Totusi, prezenta lor poate face ca sanii sa fie sensibili sau inflamati.

Fibroadenomul mamar reprezinta unul dintre cele mai frecvente tipuri de noduli benigni ce se formeaza la nivelul sanilor. Aceste cresteri benigne se pot simti usor la palpare si sunt, in general, nedureroase. Alte formatiuni benigne frecvent intalnite sunt chisturile mamare.

Acestea sunt acumulari de lichid cu perete propriu si sunt foarte sensibile. Pot varia in dimensiune si produc durere atunci cand ating dimensiuni mari.

Tratamentul nodulilor benigni este acordat doar daca acestia produc durere si disconfort. Totusi, se recomanda verificarea lor constanta de catre medic. De asemenea, medicul trebuie anuntat ori de cate ori sunt observate modificari la formatiunile existente sau daca exista cresteri noi.

Sensibilitatea la nivelul sanilor, semn de alarma pentru cancerul mamar

Sus

Sensibilitatea ce se instaleaza doar la un singur san poate reprezenta un semnal de alarma pentru cancerul mamar. Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca femeile care au acest simptom sa fie diagnosticate cu aceasta afectiune grava. Alte simptome care indica prezenta cancerului mamar includ:

- modificari de forma sau dimensiune a unui singur san;
- modificari ale aspectului pielii sanului afectat;
- inflamatia sanului;
- modificari ale aspectului mamelonului;
- prezenta unor secretii neobisnuite la nivelul mamelonului.

Persoanele cu aceste simptome trebuie sa fie consultate cat mai rapid de un medic. Cu cat cancerul este detectat mai rapid, cu atat perspectiva este mai buna.

Se estimeaza ca 90% dintre persoanele cu cancer mamar descoperit la timp supravietuiesc peste 5 ani. In plus, daca tumora maligna nu a depasit sanul, sansele de supravietuire sunt de 99%.

Sensibilitate la nivelul sanilor: cand mergem la medic

Sus

Se indica asteptarea unei perioade de cateva zile atunci cand exista sensibilitate la nivelul sanilor, tocmai pentru a se observa cum evolueaza aceasta. Totusi, daca exista simptome de infectie, medicul trebuie consultat imediat. In plus, vizita la medic trebuie realizata si atunci cand alaptarea devine imposibila sau dificila din cauza sensibilitatii si a simptomelor asociate.

Consultul medical trebuie urgentat atunci cand:

- sensibilitatea se agraveaza sau intervine durerea;
- apar umflaturi, roseata si secretii mamelonare;
- exista leziuni ale sanilor sau muschilor invecinati ce nu se vindeca;
- sunt detectate formatiuni anormale la nivelul sanilor.

Concluzii

Sus

Sensibilitatea resimtita la nivelul sanilor nu reprezinta, de obicei, un semn al unei afectiuni grave. Cauzele cele mai frecvente includ modificari hormonale, leziuni, chisturi si tulburari de alaptare. Totusi, trebuie cunoscut faptul ca sensibilitatea, asociata cu alte simptome, ar putea ascunde anumite afectiuni grave, precum cancerul mamar.

Se recomanda consultarea medicului atunci cand sensibilitatea ingrijoreaza femeile. Acesta poate pune un diagnostic corect si poate oferi un tratament optim atunci cand situatia impune acest lucru.


Medici specialisti Ginecologie

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate