Autoexaminarea sanilor, esentiala in depistarea precoce a cancerului mamar
Generalitati
SusCancerul mamar reprezinta cea mai frecventa forma de cancer la femei.
Numai in tara noastra sunt depistate anual circa 7.000 de cazuri noi de cancer de san, din care mai putin de 10% sunt intr-o forma incipienta, astfel incat sa poata fi tratate fara riscuri.
Cancerul mamar reprezinta o inmultire necontrolata a celulelor care formeaza tesutul mamar. In cazul in care aceste celule nu invadeaza alte tesuturi, atunci apar tumori benigne, care nu sunt periculoase.
Atunci cand celulele se dezvolta rapid si invadeaza si tesuturi din jur, se formeaza tumori maligne, deosebit de riscante pentru sanatate.
Daca este diagnosticat la timp, cancerul mamar poate fi vindecat. Controlul manual al sanilor reprezinta cel mai practic mod de a descoperi orice nodul sau modificare a sanilor.
Cea mai potrivita perioada pentru autoexaminare este intervalul de o zi sau doua dupa terminarea menstruatiei. In cazul femeilor aflate la menopauza, se poata stabili o data specifica in care sa se faca autoexaminarea. Spre exemplu, prima zi a lunii calendaristice.
Cum se face autoexaminarea sanilor
SusInspectarea sanilor
Prima etapa a autoexaminarii este la nivel vizual. Femeia trebuie sa isi priveasca sanii in oglinda si sa observe daca exista diferente intre ei de forma, de marime si de contur. O importanta mare trebuie data aspectului mameloanelor, dar si al pielii. Aceasta din urma nu trebuie sa aiba contuzii, protuberante sau eczeme.
Palparea sanilor
Palparea sanilor se poate face atat in pozitie verticala, cat si culcata. Prima prezinta dezavantajul faptului ca sanii atarna si sunt mai greu de palpat, de controlat. In schimb, in pozitie orizontala, muschii sunt mai relaxati, astfel ca autoexaminarea este mai facila.
Examinarea se face cu mana dreapta la sanul stang si cu mana stanga la sanul drept. In cazul in care se incepe examinarea sanului stang, mana stanga trebui ridicata si sprijinita sub cap, la nivelul gatului.
Sanul se imparte in patru cadrane si se incepe palparea usoara, in sensul acelor de ceasornic. Palparea se face tinand degetele lipite si folosind intreaga lungime a degetelor. Apoi se fac miscari verticale, astfel incat sa se parcurga in intregime sanul, in sus si in jos.
Urmeaza examinarea mamelonului. Acesta trebuie apasat usor si strans intre degetul aratator si cel mare. Trebuie observat daca exista secretii de lichid sau daca mamelonul se orienteaza catre interior.
Ce trebuie observat
Palparea sanilor este un examen simplu, care se realizeaza in cateva minute, in confortul si in intimitatea casei. Scopul este sa fie identificate la timp eventualele schimbari ale glandelor mamare, la culoare si textura.
Trebuie observat daca apare o enduratie, o protuberanta dura de 1-2 centimetri, care este fixata. Semne de intrebare trebuie sa ridice pielea retrasa in anumite zone ale sanului, incretituri sau retragerea mamelonului.
De asemenea, eliminarile de secretii din mamelon, in special daca sunt de culoare inchisa, inrosirea mameloanelor, o durere persistenta de san, marirea nodulilor limfatici de la periferia sanului sau sub axila, toate acestea sunt semne care trebuie sa trimita orice femeie de urgenta in cabinetul medicului specialist.
Femeile care au in istoricul de familie cazuri de cancer la san trebuie sa se prezinte in mod regulat la medic pentru un control al sanilor.
Atentie! Nu orice modificare a tesutului sanilor inseamna cancer. Doar medicul specialist, in urma unor examene amanuntite va stabili daca este vorba despre noduli benigni sau maligni.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Oncologie
- Dr. Catalin George Jianu - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Conf. dr. Alexandru Blidaru - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Mihaela Carmen Iftimie - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Radu Iulian Mitrica - Institutul oncologic prof. dr. ALEXANDRU TRESTIOREAN
- Dr. Dan Corneliu Jinga -
Articole recomandate
- Controlul sanilor: cand si cum?
- Sindromul de Intestin iritabil
- RMN-ul de san – recomandat in diagnosticul cancerului mamar
- Cancerul testicular - autoexaminarea
- Prevenirea cancerului de piele - autoexaminarea pielii si a alunitelor
- Cancerul mamar
- Totul despre mamografie
- Cancerul mamar creste riscul unei alte tumori?
- Care sunt simptomele de depistare ale cancerului mamar?