Triplu atac in distrugerea pietrelor la rinichi
Cine s-a confruntat cel putin o data cu pietre la rinichi (litiaza renala) cu siguranta nu isi mai doreste sa treaca prin experienta dureroasa de eliminare a lor. Pietrele la rinichi afecteaza intre 5 si 15% din populatia lumii, cu o rata a recurentei mai mare de 50%, barbatii fiind mai des afectati decat femeile.
La barbati, primul episod poate sa apara cel mai probabil dupa varsta de 30 de ani, dar poate avea loc si mai devreme.
In Romania nu exista date precise legate de incidenta bolii, dar se estimeaza ca, din cauza incalzirii globale si a modificarii alimentatiei spre cea de tip fast-food, unul din 7-8 romani sufera in cursul vietii de cel putin un episod litiazic.
Care sunt cauzele aparitiei lor
Piatra la rinichi este un cristal dur creat din sarurile de calciu, oxalat, urati, cistina, xantine si fosfati care se gasesc in urina. Statistic, cea mai frecventa componenta a pietrelor la rinichi este oxalatul de calciu (74%), urmat de fosfati, acid uric si urati, struvit.
Cele mai frecvente cauze ale aparitiei pietrelor la rinichi sunt legate de:
• un consum redus de apa/lichide
• abuzuri alimentare (proteine de origine animala, sare si dulciuri rafinate), infectii urinare (in special cele cu o bacterie numita Proteus)
• tulburari metabolice (obezitate, diabet zaharat etc.)
• malformatii congenitale
• tulburari endocrine (hiperparatiroidism etc.)
• factori ocupationali (cei expusi prin natura profesiei la temperaturi inalte care determina pierderi mari de lichide prin transpiratie si concentrarea urinei)
• mostenirea genetica
• infectii urinare netratate la timp sau corespunzator.
Care sunt simptomele
1. Dureri lombare puternice care pornesc din spate si iradiaza in fata spre abdomen.
2. Urina rosie, cu sange, semn al leziunilor provocate de miscarea calculului. Multi dintre cei care au pietre la rinichi prezinta si greturi si varsaturi, ceea ce ii poate face sa creada ca au o problema digestiva.
3. Durere insotita de febra si frisoane, “blocaj renal”. In aceste situatii este indicat sa se mearga de urgenta la spital.
Cum prevenim litiaza renala
Indiferent de modalitatea de tratament, trebuie sa avem grija ca aceste episoade sa nu recidiveze. In general sansele ca pietrele la rinichi sa reapara sunt de 50-75%, iar la cei care au risc crescut chiar de 100% in 5 ani.
Tocmai de aceea este important sa adopti cateva masuri ca sa previi recidiva:
1. Bea suficiente lichide incat sa produci 2 litri de urina pe zi. Cantitatea crescuta de urina previne stagnarea acesteia si formarea de calculi simptomatici. Urina diluata previne suprasaturarea componentelor litiazei si astfel previne precipitarea acestora.
2. Nu consuma in exces alimente care contin oxalati, precum spanacul, sfecla si migdalele.
3. Mananca fructe, in special lamai, portocale si pepene galben, pentru ca sunt surse naturale de citrat dietetic care modifica pH-ul urinar spre valori la care sarurile devin solubile in urina.
4. Nu consuma multa sare pentru ca o dieta bogata in sodiu duce la cresterea nivelului de calciu in urina.
5. Redu cantitatea de proteina animale pentru a nu creste nivelul de acid uric din organism.
Triplu atac in litiaza urinara
In cazul prezentei calculilor sau nisipului la nivel renal, daca ai predispozitie pentru litiaza urinara (hipercalciurie) sau dupa efectuarea procedurii de litotritie, iti recomandam Uractiv Litho.
Uractiv Litho contine ingrediente active cu efecte dovedite si cu un mecanism complex de actiune: reduce dimensiunea calculilor, impiedica formarea unor calculi noi si favorizeaza prin diureza eliminarea microcalculilor.
Opiniile exprimate in acest material apartin partenerului nostru. Aceste opinii pot sa nu reprezinte pozitia SfatulMedicului.ro si nici sugestie de achizitie. Va sfatuim ca pentru orice problema medicala, sa consultati intotdeauna un medic, inainte de a incepe sau a schimba un plan de tratament.
Articole recomandate
- Ai pietre la rinichi? Afla cum pot fi eliminate
- Care este diferenta dintre calculi biliari si pietrele la rinichi?
- Tot ce trebuie sa stii despre pietrele la rinichi, interviu cu Conf. Univ. D ...
- Cum sa va protejati rinichii
- Bolile renale (de rinichi)
- Cum puteti sa preveniti boala cronica de rinichi
- Sindromul Alport
- Ce trebuie sa stim despre biopsia renala
- Bauturile dietetice sunt periculoase pentru rinichi