Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Tipuri de dializa

Actualizat la data de: 07 Octombrie 2022
Consultant medical:

Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna

Clinica: Spitalul Clinic Municipal de Urgență Timisoara

Generalitati

Sus
Tipuri de dializa

Rinichii sunt responsabili pentru filtrarea produselor reziduale si toxinelor din sange. Dializa este procedura care inlocuieste multe dintre rolurile normale ale rinichilor. Rinichiul este un organ pereche, situat in spatele cavitatii abdominale, in loja renala.

Dializa permite oamenilor sa duca o viata normala chiar daca rinichii nu functioneaza in mod corespunzator. Acest procedeu ajuta organismul, realizand functiile pe care rinichii nu reusesc sa le finalizeze. Rinichii au mai multe roluri. Unul dintre acestea este de a echilibra fluidele din organism prin ajustarea cantitatii de urina care este excretata in fiecare zi.

In zilele calde, corpul transpira mai mult. Astfel, rinichii vor produce cantitati mai mici de apa care va fi eliminata prin urina. In zilele reci, corpul transpira mai putin, iar volumul de urina eliminat va fi mai mare pentru a se mentine un echilibru in oganism. Un alt rol al rinichilor este de a inlatura rezidurile pe care organismul le produce pe tot parcursul zilei. Atunci cand toxinele nu sunt eliminate din sange, in mod corespunzator, acestea se acumuleaza in organism. Nivelul ridicat de deseuri in sange se numeste azotemie. Cand cantitatea de reziduri creste, are loc o senzatie de rau la intreg nivelul organismului, numita uremie.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cand este necesara dializa?
  3. Ce trebuie sa stie o persoana care face dializa
  4. Concluzie
  5. Citeste pe aceeasi tema

Cand este necesara dializa?

Sus

Bolnavii necesita dializa atunci cand toxinele din organism ating un nivel atat de ridicat incat se instaleaza o stare generala de disconfort. De obicei, valorile deseurilor cresc treptat. Pentru a se decide daca este necesara dializa se vor masura nivelurile creatininei si azotul ureic din sange. Acestia sunt indicatorii care prevad scaderea capacitatii rinichilor de a curata organismul de deseuri.

Medicii folosesc un test de urina denumit clearance-ul creatininei pentru a evalua nivelul functiei renale. Pacientul recolteaza intr-un recipient urina eliminata pe parcursul unei zile. Cantitatea deseurilor din urina si sange este estimata prin masurarea creatininei. Prin compararea valorilor acestor substante din sange si urina, medicul va putea stii cat de bine functioneaza rinichii. De obicei, atunci cand clearance-ul creatininei scade la 10-12 cc/min, pacientul are nevoie de dializa.

Specialistii folosesc si alti indicatori ai starii pacientului pentru a decide daca dializa este sau nu necesara. Daca pacientul se confrunta cu incapacitatea majora de a elimina excesul de apa din organism sau acuza probleme ale inimii, stomacului sau modificari ale gustului, ori senzatiilor de la nivelul picioarelor, dializa poate fi indicata chiar daca clearance-ul creatininei nu a scazut la 10-12 cc/min pe nivel.


Tipuri de dializa

Dializa este un procedeu care inlocuieste functia rinichilor sanatosi, atunci cand este diagnosticata insuficienta renala. Dializa filtreaza deseurile, elimina lichidele suplimentare si restabileste echilibrul corect al substantelor chimice din sange. Exista doua tipuri principale de dializa: hemodializa si dializa peritoneala.

1. Hemodializa foloseste o membrana semipermeabila numita dializor, pentru a curata sangele. Bolnavul va fi conectat la dializor prin intermediul unor tuburi care vor fi atasate la vasele de sange. Inainte de a incepe tratamentul prin hemodializa, medicul va permite sangelui sa intre si sa iasa afara din corp prin introducerea unui cateter in vasele de sange din antebrat, fie la nivelul gatului, toracelui superior sau in zona inghinala.

2. Dializa peritoneala foloseste o membrana peritoneala ca filtru pentru deseurile clare si fluidelor suplimentare din organism pentru ca nivelurile de electroliti sa revina la normal. Dializa peritoneala poate fi realizata de mai multe ori pe timp de noapte in timpul somnului, inclusiv la domiciliu. Inainte de a se initia procedeul se va introduce un cateter in abdomen.

Ce trebuie sa stie o persoana care face dializa

Sus

Bolnavul trebuie sa urmeze diete diferite in cazul celor doua tipuri de dializa. Un dietetician va recomanda un plan de alimentatie in functie de tipul de dieta. Nu exista un tip de dializa recomandat pentru oricine. In cazul fiecaruia exista argumente pro si contra.

Argumente pro si contra pentru cele doua tipuri de dializa:

Hemodializa - Pro
- Este cel mai des efectuata de catre specialisti care pot evalua orice problema aparuta.
- Poate fi folosita inclusiv de bolnavii care au probleme abdominale, cum ar fi hernie sau alte tipuri de afectiuni, boli inflamatorii intestinale acute (boala Crohn, colita ulceroasa).
- Permite contactul cu alte persoane, in timpul dializei, care pot furniza sprijin emotional.

Dializa peritoneala - Pro
- Ofera o libertate mai mare de miscare. Poate avea loc la domiciliu sau in orice alt loc curat. Ar putea fi realizata inclusiv in timpul somnului si fara vreun alt tip de ajutor. Nu necesita atat de multe restrictii alimentare si de fluide ca hemodializa si nu foloseste ace.
- Este o optiune mai buna daca bolnavul sufera de probleme de coagulare sau urmeaza tratament cu medicamente care interfera cu, coagularea sangelui.

Hemodializa - Contra
- Procedeul, de obicei trebuie sa se faca intr-un spital sau centru de dializa si presupune un program destul de strict se face trei zile pe saptamana si dureaza de la trei pana la cinci ore pe zi.
- In urma acestui procedeu se va instala oboseala in ziua tratamentului.
- Poate cauza diverse probleme inclusiv scaderea tensiunii arteriale, formarea de cheaguri de sange la introducerea cateterului in abomen.
- Presupune un risc crescut de infectii ale sangelui.

Dializa peritoneala - Contra
- Se poate face in fiecare zi a saptamanii.
- Poate fi dificil de controlat, din cauza aspectelor tehnice ale procedurii.
- Creste riscul infectiei mucoasei abdominale numita peritonita.

Deciziile legate de alegerea hemodializei sau dializei peritoneale vor se vor lua nu doar in functie de starea de sanatate a bolnavului ci si de preferintele sale.

Argumente pentru a alege hemodializa
- Presupune un grad mai mare de confort si exista permanent profesionisti implicati in procedura
- Hemodializa nu se face in fiecare zi a saptamanii
- Daca exista conditii sau probleme abdominale nu poate fi aleasa dializa peritoneala.

Argumente pentru a alege dializa peritoneala
- Bolnavul locuieste departe sau ii este dificil sa ajunga la un centru de dializa
- Nu implica atat de multe restrictii alimentare si legate de consumul de fluide asa cum presupune hemodializa
- Persoana in cauza are probleme cu coagularea sangelui sau utilizeaza medicamente care interfera cu, coagularea sangelui.


Care sunt restrictiile de activitate in timp ce o persoana este sub dializa?

Multi oameni care fac dializa continua sa traiasca o viata activa, lucrand, isi formeaza familii si calatoresc. Cand calatoriti, medicul dumneavoastra va poate ajuta sa va faceti dializa la un centru din noua locatie. Daca faceti oricare dintre tipurile de autodializa, puteti lua cu dvs. pungi de solutie de dializa si aparatul portabil de dializa la domiciliu (dacă este necesar).
Persoanele care folosesc dializa peritoneala ar putea avea nevoie sa limiteze exercitiile fizice sau anumite activitati fizice atunci cand abdomenul se umple cu solutie de dializa.

Concluzie

Sus

Dializa este un tratament care salveaza vieti pentru persoanele cu insuficienta renala sau boala renala in stadiu terminal. Puteti ramane pe dializa pe termen nelimitat sau doar pana cand puteti obtine un transplant de rinichi. Exista diferite tipuri de dializa. Unii oameni prefera sa faca dializa acasa, in timp ce altii doresc sa mearga la un spital sau un centru de dializa. Medicul dumneavoastra poate examina optiunile de dializa impreună cu dumneavoastra pentru a gasii tratamentul care functioneaza cel mai bine pentru dumneavoastra.


Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate