Litotripsia sau litotritia - o modalitate nedureroasa de a scapa de calculii renali
Generalitati
SusLitotripsia (sau litotritia) este o procedura medicala utilizata pentru tratarea anumitor tipuri de litiaza renala (pietre la rinichi) si calculi in alte organe, precum vezica biliara sau ficatul.
Calculii renali apar atunci cand mineralele si alte substante din urina se cristalizeaza in rinichi, formand mase solide sau pietre. Acestea pot contine cristale mici ascutite sau formatiuni mai solide si mai dure. In general, ele ies din organism, in mod natural, in timpul urinarii.
Cu toate acestea, uneori, corpul nu poate elimina structuri mari prin urinare. Acest lucru poate duce la afectarea rinichilor.
Persoanele cu pietre la rinichi pot prezenta sangerari, dureri severe sau infectii ale tractului urinar. Cand pietrele incep sa cauzeze aceste tipuri de probleme, medicul poate sugera litotripsia.
Cuprins articol
Cum functioneaza litotripsia?
SusLitotripsia foloseste unde sonore pentru a descompune pietrele mari de la rinichi in bucati mai mici. Aceste unde sonore, cunoscute si sub denumirea de valuri de soc ajuta la dezintegrarea calculilor in fragmente de mici dimensiuni.
Cea mai comuna forma de litotripsie este litotritia extracorporeala cu unde de soc (ESWL) si reprezinta o metoda chirurgicala neinvaziva a litiazei renale care foloseste unde de soc, directionate pe o mica portiune a corpului, corespunzatoare calculului.
Extracorporeal inseamna "in afara corpului". In acest caz, se refera la sursa valurilor de soc. In timpul procedurii litotritiei extracorporeala cu unde de soc, un aparat special, numit litotriptor, genereaza undele de soc. Valurile ajung in corp si sfarama calculii fara a produce leziuni.
Aceasta metoda a aparut la inceputul anilor 1980, fiind neinvaziva, putin dureroasa, rapida si asociata cu cele mai putine efecte secundare si complicatii si cu o recuperare mult mai rapida fata de alte interventii medicale.
ESWL a avut un succes important, inlocuind rapid interventia chirurgicala ca tratament de alegere pentru eliminarea calculilor renali de dimensiuni mari.
Pe parcursul procedurii se obtin mai multe radiografii pentru a se verifica starea calculilor prezenti in organism. Litotripsia dureaza aproximativ 45 minute - o ora.
Inainte de procedura, pacientului ii va fi administrata o forma de anestezie (locala, regionala sau generala), astfel incat sa nu existe durere. Apoi, va fi coborat intr-o cada mare sau bazin si scufundat pana la nivelul umerilor.
Undele de soc sunt trimise prin apa si corp. Organismul pacientului are aceleasi proprietati acustice ca apa, nefiind afectat de valurile de soc.
Dupa ESWL, resturile de piatra ramase sunt indepartate din rinichi sau ureter, prin urinare.
Cum sa va pregatiti inainte de o litotripsie?
SusEste important sa discutati cu medicul dumneavoastra cu privire la orice tip de medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala, medicamente fara prescriptie medicala sau suplimente pe care vi le administrati. Anumite medicamente pot interfera cu capacitatea sangelui de a se coagula in mod corespunzator.
Cu siguranta, medicul va cere sa intrerupeti administrarea acestor medicamente cu mult inainte de procedura. Cu toate acestea, nu trebuie sa va opriti din tratamentul cu medicamente decat daca medicul dumneavoastra va recomanda acest lucru.
Unele persoane sufera acest tip de procedura sub anestezie locala, care amorteste zona in cauza pentru a preveni durerea. Cu toate acestea, in cele mai multe cazuri, persoanele prefera sa aiba aceasta interventie sub anestezie generala, fiind adormite pe tot parcursul procedurii.
Daca urmeaza sa fiti sub anestezie generala, medicul va recomanda sa nu beti sau sa mancati nimic timp de cel putin sase ore inainte de efectuarea examinarii.
Mai mult, dupa terminarea procedurii, trebuie sa rugati un prieten sau un membru al familiei sa va conduca acasa deoarece anestezia generala va poate cauza o stare de somnolenta si nu ar trebui sa conduceti pana cand efectele secundare nu vor disparea complet.
La ce sa va asteptati in timpul litotripsiei?
SusDe obicei, litotripsia se face in stil ambulatoriu. Aceasta inseamna ca trebuie sa mergeti la spital sau clinica in ziua procedurii si veti pleca in aceeasi zi.
Inainte de interventie, trebuie sa va schimbati intr-un halat de spital si va intindeti pe o masa de examen pe o perna moale si umpluta cu apa. Veti ramane asa in timp ce are loc procedura. Dupa finalizarea acesteia, vi se vor administra medicamente pentru sedare si relaxare si antibiotice pentru a combate posibile infectii.
In timpul litotritiei, undele de soc de energie inalta vor trece prin corp pana cand ajung la calculi din rinichi. Valurile vor sfarama calculii in formatiuni foarte mici, care pot fi usor eliminate prin sistemul urinar.
Desi energia descarcata asupra calculului este foarte mare, efectele secundare asupra rinichiului sunt mici. In cateva zile functia renala este nomala si nu apar consecinte la distanta.
Dupa procedura, veti petrece aproximativ doua ore in salonul de recuperare inainte de a fi trimis acasa. In unele cazuri, puteti fi spitalizat peste noapte.
Trebuie sa planificati sa va petreceti o zi pana la doua zile odihnindu-va acasa dupa litotripsie. De asemenea, se recomanda sa beti o cantitate considerabila de apa timp de cateva saptamani dupa interventie. Acest lucru va ajuta rinichii sa elimine eventualele fragmente de piatra ramase.
Riscurile litotripsiei
SusLa fel ca majoritatea procedurilor medicale, anumite riscuri sunt implicate in litotripsie.
In urma interventiei, puteti suferi sangerari interne si sa fie necesara o transfuzie de sange. Mai mult, puteti dezvolta infectii si chiar leziuni la rinichi atunci cand un fragment de piatra blocheaza curgerea urinei din rinichi. Procedura va poate afecta rinichii si exista sanse ca acestia sa nu mai functioneze normal.
Dupa finalizarea litotripsiei, complicatiile grave care pot aparea sunt hipertensiunea arteriala si insuficienta renala.
Perspectiva pe termen lung pentru oamenii care sufera de litiaza renala
In general, perspectiva pe termen lung este buna pentru persoanele cu litiaza renala. Recuperarea poate varia in functie de numarul si marimea calculilor, dar, in mod normal, litotritia le poate elimina in mod complet.
In unele cazuri, pot fi necesare tratamente suplimentare. In timp ce litotripsia functioneaza foarte bine pentru majoritatea oamenilor, exista sanse sa se formeze alti viitori calculi in organism.
De aceea, trebuie luate masuri de preventie, precum hidratarea suficienta, modificarea stilului de viata si evitarea administrarii de suplimente care contin calciu.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Cum se formeaza pietrele la rinichi
- Pietrele la rinichi - cauzele aparitiei, preventie si tratament
- Cand se produce litiaza cu calculi de struvit?
- Care este diferenta dintre calculi biliari si pietrele la rinichi?
- Hematuria - prezenta sangelui in urina
- Dieta care previne aparitia pietrelor la rinichi
- Ce sunt pietrele pe amigdale?
- Bolile renale (de rinichi)
- Cum sa va protejati rinichii