Informatii esentiale despre dializa
Generalitati
SusPersoanele cu afectiuni renale pot avea dificultati in eliminarea toxinelor si a apei nedorite din sange. Dializa este o modalitate artificiala de a realiza acest proces.
Dializa inlocuieste activitatea naturala a rinichilor, fiind cunoscuta si sub numele de terapie de substitutie renala.
Rinichii sanatosi regleaza nivelul de apa si de minerale al organismului si elimina substantele toxice. Rinichii secreta, de asemenea, anumite elemente importante in metabolism, dializa neputand face acest lucru.
Persoanele cu rinichii afectati in proportie de 85-90% au un risc crescut de a avea nevoie de aceasta procedura.
Cuprins articol
Ce este dializa?
SusRinichii unei persoane sanatoase filtreaza aproximativ 120-150 de litri de sange in fiecare zi. Daca rinichii nu functioneaza corect, deseurile se acumuleaza in sange. In cele din urma, acest lucru poate duce la coma si moarte.
Cauza ar putea fi o afectiune cronica sau o problema acuta, cum ar fi o leziune sau o boala pe termen scurt care afecteaza rinichii. Dializa previne ca produsele reziduale din sange sa atinga niveluri periculoase si va elimina toxinele sau medicamentele din sange in caz de urgenta.
Tipuri de dializa
SusExista trei tipuri principale de dializa:
• Hemodializa intermitenta;
• Dializa peritoneala;
• Dializa continua.
Alegerea metodei de dializa depinde de diferiti factori precum starea generala a pacientului, disponibilitatea si costul aferent.
Hemodializa intermitenta
In hemodializa, sangele circula in afara corpului, trecand printr-un dispozitiv cu filtre speciale. Sangele iese din sistemul circulator al pacientului printr-un tub flexibil, numit cateter, acesta fiind introdus in vena.
Cei care urmeaza sa aiba hemodializa au nevoie de o interventie chirurgicala pentru a mari un vas de sange, de obicei in brat. Marirea venei face posibila introducerea cateterelor.
Hemodializa intermitenta se face, de obicei, de trei ori pe saptamana, timp de 3 pana la 4 ore pe zi, in functie de cat de bine functioneaza rinichii, dar si de cantitatea de lichide acumulata intre sedintele de dializa.
Hemodializa poate fi efectuata intr-un centru special de dializa, intr-un spital sau acasa. Persoanele care efectueaza dializa la domiciliu trebuie sa aiba suportul unui asistent medical. Hemodializa la domiciliu este potrivita pentru persoanele care:
• Au o stare stabila in timpul dializei;
• Nu prezinta alte boli ce ar putea face ca tehnica sa fie nesigura;
• Au vase de sange adecvate pentru introducerea cateterelor;
• Pot fi supravegheate si asistate de un cadru medical;
• Pot asigura un mediu adecvat pentru echipamentele de hemodializa.
Dializa peritoneala
In timp ce hemodializa indeparteaza impuritatile prin filtrarea sangelui, dializa peritoneala functioneaza prin difuzie.
In acest tip de dializa, o solutie sterila de dializat, bogata in minerale si glucoza, este trecuta printr-un tub in cavitatea peritoneala. Aceasta metoda foloseste capacitatea naturala de filtrare a peritoneului pentru a filtra produsele din sange.
Solutia utilizata in dializa este lasata in cavitatea peritoneala pentru o perioada de timp, astfel incat sa poate absorbi produsele reziduale, apoi se scurge printr-un tub si se arunca. Acest procedeu se repeta in mod normal de mai multe ori pe zi si se poate face si peste noapte cu un sistem automat.
Eliminarea substantelor nedorite are loc prin osmoza. Solutia pentru dializa are o concentratie ridicata de glucoza, determinand o presiune osmotica ce face ca lichidele nedorite sa treaca din sange in solutia de dializa.
Ca urmare, mai mult fluid este drenat decat este introdus. Dializa peritoneala este mai putin eficienta decat hemodializa si necesita perioada mai lungi pentru a elimina aceeasi cantitate de produs rezidual total.
Inainte de a incepe dializa peritoneala, pacientul are nevoie de o procedura chirurgicala mica pentru a introduce un cateter in abdomen. Acesta este mentinut inchis daca nu se efectueaza dializa. Exista doua tipuri principale de dializa peritoneala:
Dializa peritoneala continua ambulatorie – nu necesita masini, iar pacientul sau asistentul o pot efectua. Solutia de dializa este lasata in abdomen pana la 8 ore, iar apoi este inlocuita cu o solutie proaspata. Acest lucru se intampla in fiecare zi, de patru sau cinci ori pe zi.
Dializa peritoneala continua ciclica sau dializa peritoneala automata – utilizeaza o masina pentru a schimba fluidele.
In general, acest tip de dializa se face noaptea, in timp ce pacientul doarme. Fiecare sesiune dureaza intre 10 si 12 ore si majoritatea pacientilor pastreaza fluidul de dializa in abdomen pe timpul zilei.
Dializa continua
Acest tip de dializa este conceput pentru a fi utilizat 24 de ore in unitati de terapie intensiva.
Exista diferite tipuri ale acestei modalitati de dializa si poate implica fie filtrarea, fie difuzia.
Este mai bine tolerata decat dializa intermitenta, deoarece substanta dizolvata sau indepartarea lichidului este mai lenta. Acest lucru conduce la mai putine complicatii, de exemplu, o posibilitate mai mica de hipotensiune.
Dializa temporara
Uneori, dializa este administrata pentru o perioada limitata de timp. Dializa temporara poate fi facuta in urmatoarele cazuri:
- Boli acute ale rinichilor;
- In cazul consumarii de substante toxice sau supradoza de droguri;
- Leziuni traumatice la nivel renal;
- Afectiuni cardiace cronice.
Riscurile si complicatiile includ:
- Hipotensiune;
- Crampe;
- Greata si varsaturi;
- Dureri de cap;
- Dureri in piept;
- Dureri de spate;
- Prurit;
- Febra si frisoane.
In unele cazuri, rinichii se recupereaza si nu mai au nevoie de tratament suplimentar.
Simptomele insuficientei renale
SusInsuficienta renala cronica apare treptat. Chiar daca un singur rinichi functioneaza normal sau ambii functioneaza partial, functia renala este inca posibila. Poate fi o lunga perioada de timp inainte de aparitia simptomelor unei afectiuni renale.
Atunci cand simptomele apar, ele variaza adesea intre indivizi, ceea ce face mai dificila diagnosticarea rapida a insuficientei renale. Aceste simptome pot include:
• Fatigabilitate;
• Poliurie si nicturie;
• Prurit;
• Disfunctie erectila;
• Greata;
• Retentie de lichide, cu edem la nivelul membrelor inferioare si superioare;
• Hematurie;
• Proteinurie.
In cazul in care insuficienta renala este provocata de o leziune, simptomele apar rapid si progreseaza mai repede.
Efecte secundare
SusPersoanele care depind de dializa pot prezenta urmatoarele efecte secundare:
- Crampe musculare;
- Prurit;
- Hipotensiune arteriala, in special la persoanele cu diabet zaharat;
- Tulburari de somn;
- Apnee in somn;
- Infectii la locul de acces pentru dializa;
- Depresie si schimbari de dispozitie.
Pot fi inlocuiti rinichii cu dializa?
SusDializa ajuta pacientii in cazul in care rinichii sunt afectati, dar nu este la fel de eficienta ca un rinichi normal. Persoanele care efectueaza dializa trebuie sa fie atente la cantitatea si calitatea alimentelor, dar si la medicamentele consumate.
Multi oameni cu dializa pot duce o viata normala. Aceste persoane pot sa munceasca si sa calatoreasca, atat timp cat dializa poate fi efectuata in aceste conditii.
Femeile cu dializa au dificultati in a ramane insarcinate, deoarece nivelul ridicat de substante toxice din organism interfereaza cu fertilitatea.
Daca o femeie are un transplant renal efectuat cu succes, fertilitatea ei ar trebui sa revina la normal. Fertilitatea masculina este mai putin afectata decat in cazul femeilor cu dializa.
Boala renala este o conditie grava. La persoanele cu insuficienta renala cronica, este putin probabil ca rinichii sa se recupereze, dar dializa poate spori bunastarea si poate prelungi viata cu 20 de ani sau mai mult.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Afectiuni ale tendonului lui Achile
- Infectiile digestive cu Escherichia coli (E. coli)
- Ghid complet pentru gestionarea eficienta a infectiilor fungice ale unghiilor
- Cum afecteaza COVID-19 copiii?
- Tipuri de dializa
- Viata bate filmul! Urmareste "Nephro", un scurtmetraj inspirat din experientele reale ale pacientilor dializati
- Dieta pentru boala polichistica renala sau rinichii polichistici
- Sfaturi pentru sanatatea rinichilor
- Top 15 alimente pentru persoanele cu insuficienta renala