Durerile joase de spate
Dr. Alexe Raluca-Maria
Medic primar Medicina Interna, Competenta Ultrasonografie Generala
Generalitati
SusDurerile de spate pot fi de intenstate foarte variata,, uneori doar sacaitoare, persistente, alteori cu aparitie ocazionala, doar la anumite miscari sau uneori chiar invlidante. Pentru o abordare corecta a tratamentuli, este necesar ca medicul sa stabileasca cu precizie cauza acestora. De multe ori, acest lucru poate fi dificil deoarece sistemul musculoscheletal este foarte complex, iar organele din pelvis pot avea si ele o contributie.
Cuprins articol
Cauze
SusSursa disconfortului poate fi de natura neuro-musculara, cum ar fi spasme/contracturi la nivelul musculaturii spatelui ori intinderea unui muschi, poate fi legata de sistemul osos (variind de la afectiuni ale soldului, ale articulatiilor sacroiliace -pelvine -la alinierea gresita vertebrelor ce compun coloana vertebrala in urma careia sunt presate o serie de tesuturi nervoase). Alteori, durerile joase de spate mai pot fi atribuite, in anumite cazuri, organelor interne, in special in situatii de afectare a rinichilor (de la infectii usoare, pietre la rinichi si insuficienta renala acuta). Alteori pot fi implicate organele genitale interne sau chiar intestinul terminal - rectul si canalul ano-rectal.
Rinichii (organe responsabile de mentinerea unei compozitii sanatoase a sangelui) sunt localizati deasupra zonei pelvine, de fiecare parte a coloanei vertebrale. Atunci cand este implicata o durere de rinichi, aceasta poate iradia inclusiv catre zona inferioara a spatelui, soldurilor sau chiar catre zona inghinala.
Factori cheie in determinarea cauzei durerilor de spate sunt reprezentati de: debutul durerii, durata ei, iradierea, caracterul, manevre care o agraveaza, manevre care o calmeaza si simptomele asociate. In cazul bolilor rinichilor pot sa apara inclusiv febra, tulburari gastrointestinale, urina tulbure, cu sange sau urat mirositoare, urinare frecventa, etc.
Prognostic
SusDurerea provocata de o infectie a rinichilor se resimte in zona spatelui, in locul in care sunt asezati rinichii, de-o parte si de alta a zonei vertebrale, deasupra soldurilor. Durerile de rinichi de multe ori sunt rezultatul afectarii directe a acestora sau a traumatismelor asupra zonei respective.
Durerea din infectia rinichilor provine de la organul inflamat, dar deseori este specificata ca fiind durere in partea inferioara a spatelui. Acest tip de disconfort este destul de neplacut intrucat poate iradia in diverse parti ale corpului, in special catre pelvis si organele genitale, si poate avea un debut rapid si o intensitate foarte mare.
In general, o data cu tratarea cauzei, dispare si durerea, desi in cazul traumatismelor, vindecarea este mai dificila. Durerea ca urmare a unei afectiuni din zona inferioara a spatelui poate sa fie, initial, asemanatoare cu cea a infectiei rinichilor.
Cu toate acestea, in acest al doilea caz, disconfortul este localizat putin mai sus sau mai jos de zona in care se afla rinichii si exista diferente intre tipurile de durere si simptomele asociate.
De exemplu, simptomele infectiei rinichilor pot include dureri la urinare, febra, frisoane, hematurie - manifestari care pot fi vazute cu ochiul liber sau pot fi depistate ca urmare a analizei la laborator a urinei.
Pe de alta parte, durerile acute de spate pot fi rezultatul unui traumatism direct, specific, care depinde de modalitatea in care pacientul a fost accidentat.
In orice caz, specialistii recomanda, mai ales in cazul femeilor tinere, care au un istoric de infectii urinare, ca acestea sa faca investigatii pentru verificarea sanatatii rinichilor, intrucat ar putea fi predispuse la dezvoltarea afectiunilor renale cronice, ce au un impact major asupra stilului de viata sau chiar asupra supravietuirii insasi.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Cauze posibile ale mainilor reci
- Sindromul de intestin iritabil (SII)
- Care sunt cauzele infectiilor urinare frecvente?
- Top 10 mituri din sanatate anulate de stiinta
- Teste auditive (audiometria)
- Probleme (intime) de sanatate de la 20 la 50 de ani
- Presopunctura: localizarea punctelor specifice
- Infectiile tractului urinar la copil
- Infectii renale