Ce trebuie sa stii despre pietrele la rinichi (calculi renali)
Generalitati
SusMajoritatea oamenilor se gandesc ca pietrele la rinichi provoaca dureri chinuitoare. Totusi exista diverse metode de tratament pentru eliminarea sau distrugerea acestora fara disconfort major.
Persoanelor diagnosticate cu calculi renali de dimensiuni mai mari, medicul le va recomanda un tratament mai agresiv. Indiferent de marimea acestora, oricine are pietre la rinichi ar trebui sa apeleze la medic pentru eliminarea lor: ameliorarea durerii cu ajutorul calmantelor nu rezolva problema.
Cuprins articol
Ce este o piatra la rinichi?
SusPietrele la rinichi sau calculii renali se dezvolta din saruri si minerale care sunt transportate de urina; consistenta pietrelor este tare si pot avea dimensiuni variate de la cativa milimetrii pana la cativa centimetrii in diametru. Desi provin de la rinichi, vor fi eliminate din organism prin tractul urinar (ureter, vezica si uretra) si deseori pot face dificil sau chiar bloca fluxul urinar.
Care sunt semnele si simptomele
Sus
Disconfort
- dureri lombare severe
- durere care se resimte la nivelul pelvisului, zonei genitale si a abdomenului inferior
- senzatie intensa de arsura in timpul urinarii
- febra si frisoane
Alte simptome
- hematurie (urinare cu sange)
- varsaturi
- urina tulbure sau urina urat mirositoare
- pierderea poftei de mancare.
Predispozitie si cauze
SusExista anumite persoane predispuse la aparitia pietrelor la rinichi?
Da, pietrele la rinichi apar mai ales in cazul persoanelor:
- de sex masculin
- care nu beau suficiente lichide
- cu varsta cuprinsa intre 30-60 de ani
- au un istoric familial care includ prezenta calculilor biliari
- locuiesc in zone aride si calduroase.
Cauzele pietrelor la rinichi
Pietrele la rinichi se formeaza cand urina are un continut prea mare de minerale si saruri care se intaresc. Uneori, cand piatra trece din rinichi in ureter, urinarea este dureroasa si se face cu dificultate.
Tipuri si diagnostic
SusCare sunt tipurile de calculi renali?
Exista mai multe tipuri de pietre la rinichi:
- Cele formate din calciu sau oxalat de calciu sunt cel mai des intalnite.
- Pietrele struvitice contin magneziu cristalizat si amoniac. Acestea se formeaza mai ales dupa infectii ale tractului urinar.
- Pietrele din acid uric apar la persoanele care au o aciditate ridicata a urinei.
- Pietrele de cistina sunt destul de rare si de obicei se intalnesc in cadrul acelorasi familii.
Cum sunt diagnosticate pietrele la rinichi?
Testele imagistice, cum ar fi cele cu ultrasunete, ecografia abdominala, pielografia intravenoasa, pielografia retrograda si tomografia computerizata pot fi utilizate pentru a indica dimensiunea si locatia unei pietre renale. Aceste investigatii pot fi extrem de utile pentru a se determina potentialele riscuri presupuse de eliminarea naturala a pietrei, daca este necesara o minima interventie sau un tratament mai agresiv.
Tratament
Sus
Exista mai multe tipuri de tratamente ale calculilor renali. Medicul ar putea prefera o anumita tehnica in defavoarea alteia, in functie de marimea si localizarea pietrei renale, dar si de tratamentul care a fost urmat.
Tratamentul conservator
Pentru ca multe dintre pietrele renale sunt suficient de mici pentru a fi eliminate pe cale naturala in timpul urinarii, medicul poate recomanda bolnavului sa bea cat mai multa apa care va ajuta la indepartarea piatrei. In unele cazuri este necesara administrarea de calmante pentru ca durerea sa fie tolerata.
Atunci cand o persoana elimina o piatra, indicat ar fi ca aceasta sa fie pastrata si dusa la laborator pentru a se analiza continutul. Astfel se poate stabili ce alimente trebuie evitate (cele ce ar putea contribui la formarea pietrelor).
In afara de apa potabila se pot consuma si sucuri naturale de lamaie care au rolul de a stimula eliminarea pietrei.
Alte strategii terapeutice
- Litotripsia (litotritia) extracorporala cu unde de soc
Medicul poate considera ca aceasta tehnica este potrivita in cazul unui bolnav pentru spargerea unui calcul renal. Cu ajutorul unui aparat, unde de soc de la nivelul pielii vor fi orientate spre calcul si il vor sfaramita in fragmente foarte mici care pot fi eliminate in mod natural, prin sistemul urinar.
- Interventia chirurgicala
Nefrolitotomia percutana
Acest procedeu este utilizat atunci cand calculii renale sunt mari si presupune inserarea unui tub prin intermediul unei incizii de mici dimensiuni la nivelul pielii, din spate lateral, spre abdomen si rinichi pentru a ajuta la drenaj. O camera cu fibra optica, numita nefroscop ofera imagini exacte ale locului de amplasare al pietrei. Cu ajutorul unei sonde alimentate cu energie, calculul renal va fi dezintegrat in bucati mici.
Ureteroscopia (retrograda si anterograda)
Ureteroscopul este un instrument optic de mici dimensiuni cu un tub telecopic foarte subtire, o camera de luat vederi si o carcasa de mici dimensiuni; acesta este introdus prin uretra, vezica urinara si ureter, in locul in care se afla piatra.
Exista doua tehnici prin care calculul va fi scos: fie este prins in carcasa si este tras afara fie este sfarmat prin intermediul unui instrument introdus in ureteroscop.
Preventie
SusCe se poate face pentru prevenirea pietrelor la rinichi?
In primul rand, se vor bea multe lichide.
Daca in cadrul familiei au mai existat si alte persoane care sau suferit de calculi renali ar trebui sa acorde o atentie deosebita sanatatii sistemului urinar. Fara apa suficienta, exista mai multe sanse ca sarea si mineralele sa fie prezente in urina si sa se formeze calculi. Nu se va depasi, zilnic, cantitatea de 1-2 cesti de bauturi cofeinizate (ceai, cafea, cola, etc.).
Se va modifica dieta astfel:
- In cazul pietrelor renale formate din oxalati, medicul ar putea recomanda limitarea aportului de suc de citrice, cicolata, bere, cea, suplimente de vitamina C sau legume verzi.
- Pentru calculii alcatuiti din calciu se va limita continutul de sare din dieta.
- Pentru pietrele de acid uric se va reduce carnea rosie, de peste si pui - pentru scaderea aciditatii urinei.
Se va urma tratamentul prescris
Mediucul urolog poate recomanda diuretice, fosfat de celuloza sau citrat de potasiu pentru facilitarea excretiei de calciu in cazul persoanele care au avut pietre renale alcatuite din calciu.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Articole recomandate
- Cum sa va protejati rinichii
- Cum se formeaza pietrele la rinichi
- 6 semne si simptome ale pietrelor la rinichi
- Cum puteti sa preveniti boala cronica de rinichi
- Obiceiuri care iti afecteaza rinichii
- Sfaturi pentru sanatatea rinichilor
- Pietrele la rinichi - cauzele aparitiei, preventie si tratament
- Ai pietre la rinichi? Afla cum pot fi eliminate
- Obiceiuri surprinzatoare care iti pot afecta rinichii