Tratamente eficiente pentru acnee
Dr. Hancu Madalina-Florina
Medic rezident dermatovenerologie
Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Sf. Spiridon Iasi
Ce este acneea vulgara
SusAcneea vulgara reprezinta o afectiune inflamatorie cronica a pielii, care determina aparitia de puncte albe (comedoane inchise), puncte negre (comedoane deschise) si cosuri pustule), in special la nivelul fetei, umerilor, spatelui, gatului, toracelui si bratelor, deoarece aceste zone prezinta cele mai multe glande sebacee.Acneea constituie o problema dermatologica intalnita atat la adolescenti, cat si la adulti.
Cuprins articol
Semne si simptome
SusSimptomele locale ale acneei vulgare pot include durere, sensibilitate sau eritem (roseata). Simptomele sistemice (generale) sunt cel mai adesea absente in acneea vulgara, insa in cazuri rare, dar severe, acneea vulgara poate duce la acneea conglobata si uneori la acneea fulminans care este mai severa decat acneea conglobata, prezentand simptome sistemice precum febra, dureri articulare si stare generala de rau. In plus, acneea vulgara poate avea un impact psihologic asupra oricarui pacient, indiferent de gravitatea sau gradul bolii.
Solutii terapeutice
SusSolutiile terapeutice pentru aceasta afectiune sunt multiple si se adapteaza tipului de leziuni active, gradului de afectare, cat si particularitilor fiziologice (adolescenta, sarcina) si starii de sanatate a pacientului.
Terapia in acneea vulgara are ca obiective:
-reducerea excesului de sebum, a inflamatiei si a infectiei;
-reducerea numarului si severitatii leziunilor acneice existente;
-prevenirea formarii de noi leziuni;
-impiedicarea aparitiei cicatricilor si atenuarea disconfortului psihologic.
In functie de severitatea si gradul acneei, se apeleaza la un tratament topic sau se combina medicamentele administrate sistemic cu cele administrate local.
Tratamente locale (topice) in acnee
Geluri, lotiuni si solutii de curatare cu acid salicilic/acid glicolic
Inlatura celulele moarte ale pielii, ajuta la curatarea porilor blocati si la eliminarea punctelor albe si negre. Tenul trebuie curatat de doua ori pe zi – dimineata si seara, folosindu-se produse de curatare fara alcool si demachiante care nu irita si nu usuca pielea. Pielea uscata are tendinta sa produca si mai mult sebum, crescand astfel riscul de aparitie a cosurilor.
Retinoizi topici
Sunt comedolitici si antiinflamatori, fiind disponibili sub forma de creme sau geluri. Retinoizii topici reduc numarul de microcomedoane, comedoane si leziuni inflamatorii. Retinoizii topici trebuie initiati ca terapie de prima linie atat pentru leziunile acneice comedonale, cat si pentru cele inflamatorii si continuate ca terapie de intretinere pentru a inhiba formarea ulterioara a microcomedoanelor.Cele mai frecvente retinoide topice prescrise pentru acneea vulgara includ adapalena, tazarotenul si tretinoinul.
Retinoizii trebuie aplicati initial o data la 2-3 zile pe pielea curata si uscata,pentru a preveni aparitia iritatiei, ulterior fiind aplicati zilnic. Iritarea pielii cu descuamare si roseata poate fi asociata cu utilizarea timpurie a retinoizilor topici si se rezolva de obicei in primele saptamani de utilizare.Utilizarea unor produse de curatare usoare, care nu irita si a unor creme hidratante noncomedogene pot contribui la reducerea acestei iritatii.Deoarece aceste medicamente cresc sensibilitatea pielii la soare, se vor folosi intotdeauna cu lotiuni cu factor protectie solara (SPF 50).
Antibioticele topice
Sunt utilizate in principal pentru rolul lor impotriva dezvoltarii bacteriilor, dar prezinta si proprietati antiinflamatorii. Ultilizarea pe termen lung a acestor antibiotice trebuie evitata, deoarece determine aparitia rezistentei bacteriene la aceti agenti. Antibioticele topice prescrise in mod obinuit pentru acneea vulgara includ clindamicina, eritromicina i, mai recent, doxiciclina i minociclina. Aceste antibiotice prezinta o buna absorbtie cutanata, au proprietati antiinflamatorii si antibacteriene si s-au dovedit a fi eficiente pentru acneea usoara pana la moderata. Acestea se aplica o data pe zi, pe pielea curata, strict la nivelul leziunilor.
Antibioticele topice pot fi combinate cu un retinoid topic pentru o mai buna curatare a leziunilor sau pot fi utilizate cu peroxidul de benzoil pentru a reduce probabilitatea de aparitie a rezistentei la antibiotice. Utilizarea concomitenta a antibioticelor orale si topice trebuie evitata.
Peroxidul de benzoil
Produsele pe baza de peroxid de benzoil sunt, de asemenea, eficiente pentru tratamentul acneei, iar rezistenta bacteriana la peroxidul de benzoil nu a fost raportata. Produsele cu peroxid de benzoil sunt disponibile intr-o varietate de forme topice, inclusiv lotiuni, creme si geluri si pot fi utilizate o data sau de doua ori pe zi. Peroxidul de benzoil poate provoca uneori o dermatita de contact iritanta sau alergica, mai ales daca este utilizat impreuna cu tretinoin sau cand este insotit de metode de spalare agresive. Inainte de aplicarea produseor cu peroxid de benzoil pe fata, se poata testa produsul pe o suprafata cutanata mica, pentru a evita aparitia unei eventuale dermatite alergice de contact.
Tratamente sistemice in acnee
SusPresupune administrarea de medicamente pe cale orala – izotretinoin, antibiotice antiacneice, tratament hormonal, suplimente alimentare.
Retinoizii orali
Isotretinoinul este un retinoid sistemic care este extrem de eficient in tratamentul acneei vulgare severe. Isotretinoinul reduce secretia de sebum cu 70%, este antiinflamator si reduce prezenta bacteriilor.
Inainte de initierea tratamentului se vor face analize care sa includa o hemoleucograma completa, profilul lipidic (colesterol, trigliceride), functia hepatica, iar consilierea anticonceptionala este obligatorie fiind necesare doua rezultate negative ale testelor de sarcina la femeile aflate la varsta fertila. Analizele trebuie repetate lunar, pana se stabileste o doza fixa de izotretinoin, iar ulterior daca analizele sunt normale, ele pot fi repetate la 3 luni sau 6 luni.
Terapia cu izotretinoin trebuie initiata la o doza de 0,5 mg/kg/zi timp de 4 saptamani si crescuta ulterior daca este tolerat pana se obtine o doza cumulativa de 120-150 mg/kg.
Deoarece acest medicament a fost asociat cu efecte secundare grave, incluzand defecte congenitale, boli inflamatorii intestinale, depresie, dureri de cap severe, scaderea vederii nocturne si dureri musculare, oamenii carora li se administreaza acest medicament trebuie sa fie monitorizati lunar de un dermatolog.Sarcina va trebui evitata pe tot parcursul tratamentului cu isotretinoin.
In timpul utilizarii izotretinoinului, pacientul prezinta un risc crescut de vindecare anormala in urma procedurilor dermatocosmetice, motiv pentru care multi dermatologi intarzie procedurile elective, cum ar fi dermabraziunea sau tratamentul cu laser, timp de pana la 1 an dupa terminarea terapiei.
Antibioticele orale
Antibioticele sistemice sunt utilizate in tratamentul acneei vulgare inflamatorii moderate si severe. Grupul de tetracicline al antibioticelor este prescris in mod obisnuit pentru acnee, avand proprietati antiinflamatorii si antibacteriene. Doxiciclina si minociclina, sunt antibiotice mai noi, ce s-au dovedit mult mai eficiente in tratamentul acneei vulgare comparativ cu tetraciclina.
Utilizarea orala pe termen lung a antibioticelor poate duce la candidoza vaginala, doxiciclina poate induce sensibilitate la lumina (fotosensibilitate), iar minociclina a fost asociata cu depuneri pigmentare la nivelul pielii, mucoaselor si a dintilor.
Terapii hormonale
Anumite anticonceptionale scad nivelul de hormoni androgeni si ajuta la tratarea acneei la femei, iar estrogenul este utilizat intrucat reduce productia de sebum.Sunt utilizate formule medicamentoase care contin etinilestradiol, drospirenona si levomefolat, etinilestradiol si noretindrona, etinilestradiol si norgestimat; etinilestradiol si drospirenona.
Spironolactona poate fi, de asemenea, utilizata in tratamentul acneei vulgare, fiind eficienta in reducerea leziunilor inflamatorii in mai multe zone ale corpului cu efecte adverse minime.
Spironolactona trebuie luata in considerare in acneea care nu a raspuns la alte terapii, in cazul femeile care nu tolereaza sau au contraindicatii la contraceptivele orale, dar si pentru a preveni rezistenta la antibiotice. Efectele adverse ale terapiei cu spironolactona includ ameteli, sensibilitate la san, dismenoree (durere in perioada ciclului menstrual), hiperkaliemie (cresterea concentratiei de potasiu din sange). Spironolactona trebuie evitata in timpul sarcinii din cauza riscului de feminizare a fatului masculine si nu este recomandata barbatilor din cauza potentialului de aparitie a ginecomastiei (marirea de volum a sanului la barbati).
3.Alte terapii adjuvante in acnee
• Microdermoabraziunea – procedura non chirurgicala, minim invaziva ce utilizeaza un dispozitiv cu microcristale si un vacuum ce se aplica pe piele si exfoliaza uor celulele moarte din piele, iar in acelasi timp le si aspira;
• Peelinguri chimice cu acid glicolic/acid salicilic. Rolul peelingului este sa elimine straturilor de celule moarte de la suprafata pielii, iar tenul va beneficia de o curatare in profunzime. Acidul glicolic folosit in tratamentele de peeling este ingredientul care modifica Ph-ul pielii si impiedica inmultirea bacteriilor.
• Extractia comedoanelor se face cu ajutorul unui dispozitiv numit “extractor de comedoane” care exercita o presiune moderata la nivelul porului dilatat si se exprima continutul. In cazul comedoanelor inchise (punctele albe), este necesara crearea unui orificiu de eliminare a continutului, iar in acest scop se va folosi o lama de bisturiu sterila. Daca este necesar, se va aplica crema anestezica pentru a face tratamentul cat mai confortabil, iar la finalul tratamentului se va aplica o crema calmanta noncomedogenica (nu determina formarea de cosuri).
• Terapia cu lumina rosie/albastra. Terapia cu lumina rosie este o metoda de tratament non-invaziva si sigura, care reduce inflamatia, stimuleaza proteinele de collagen si imbunatateste circulatia sangelui, facand ca pielea sa para mai sanatoasa si mai stralucitoare. Terapia cu lumina LED albastra se concentreaza pe glandele sebacee si le face mai putin active. De asemenea, lumina albastra distruge bacteriile de sub piele care provoaca acnee, ceea ce poate ajuta la tratarea acneei severe, inclusiv a chisturilor si nodulilor. Terapia cu lumina albastra este cea mai eficienta metoda de tratament in cazurile de acnee usoara sau moderata, dar poate inregistra rezultate satisfacatoare si in cazurile de acnee chistica. Terapia cu lumina albastra poate fi combinata cu terapia cu lumina LED rosie pentru o tratare mai eficienta a inflamatiei la nivel local si reducerea cicatricilor postacnee;
• Terapia fotodinamica este o terapie non-invaziva, care utilizeaza tratamente cu lumina impreuna cu aplicarea unui agent fotosensibilizant, mai precis acidul 5-aminolevulinic (ALA). Agentul fotosensibilizator este aplicat pe piele, determinand ca aceasta sa fie mult mai receptiva si sensibila la lumina. Dupa indepartarea agentului fotosensibilizator, se administreaza tratamentul cu lumina. Terapia fotodinamica actioneaza prin micsorarea celulelor uleioase din piele, iar cest lucru reduce cantitatea de ulei din pori, reducandu-se astfel si aparitia comedoanelor. Pentru cei ce sufera de acnee moderata sau severa, care nu reactioneaza la tratamentele traditionale, aceasta metoda este o alternativa foarte buna.
• O dieta sanatoasa. De evitat consumul de dulciuri, paste fainoase rafinate, orez alb, lapte si derivate (branzeturi fermentate, frisca, smantana), chipsuri, produse tip fast-food, alimente condimentate, alimente bogate in iod (peste oceanic, fructe de mare, scoici, creveti, fasole verde, soia, sare iodata) sau medicamente care contin iod. Se recomanda consumul zilnic de fructe crude, ceai verde si apa.
Concluzii
SusDaca suferi de acnee si ai incercat diverse tratamente acasa dar acestea nu au dat rezultate, cel mai bine este sa consulti medicul specialist dermatolog. Acesta va gasi tratamentul adecvat problemei si tipului tau de ten. Tratand acneea corect si la timp, se reduce riscul stresului emotional si al cicatricilor definitive. Aderenta la tratament este deasemenea foarte importanta in tratamentul antiacneic, mai ales ca acesta este unul de durata si laborios.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Menta are efecte uimitoare pentru sanatate
- Afla cum poti scapa de acnee
- Sfaturi pentru parul gras si lipsit de volum
- 4 moduri naturale de a scapa de acnee cat mai repede posibil
- Cum se trateaza corect acneea chistica?
- Metode eficiente care elimina cicatricile cauzate de acnee
- Invata sa previi cicatricile lasate de acnee
- Rebela acnee
- Acneea rozacee