Metode de tratament a cicatricilor post-acnee
Ce sunt cicatricile post-acneice
SusAcneea este o patologie foarte frecventa in randul adolescentilor, insa se poate extinde si pana la varsta de adult. Acneea are diverse cauze si atunci cand acestea sunt identificate, tratamentul acneei poate fi eficient si cu rezultate foarte bune. Totusi, chiar si dupa ce toate eruptiile au disparut, dupa ce roseata si iritatia nu mai exista, o mare parte dintre pacienti raman cu cicatrici post-acneice. Acestea vin cu acelasi bagaj psiho-emotional precum acneea in sine, fiind uneori foarte dificil de tratat.
In ziua de astazi, cicatricile post-acnee beneficiaza de cateva metode bune de tratament. Acneea si implicit cicatricile post-acneice pot aparea la nivelul fetei, pieptului, umarului si spatelui, cel mai frecvent.
Desi aceste cicatrici nu sunt usor de tratat, fiind nevoie de proceduri combinate, sedinte multiple, nu este niciodata prea tarziu pentru a initia un tratament de minimizare a cicatricilor.
Cuprins articol
Tratament medicamentos
SusCicatricile post-acneice pot fi minimizate si cu ajutorul a catorva ingrediente active, regasite in diverse solutii de uz extern dermatologic, precum cremele sau serurile. Aceste substante, integrate corect in rutina de ingrijire a pielii, pot favoriza procesul de estompare a cicatricilor si regenerare a pielii. Sunt de cele mai multe ori produse ce se elibereaza fara prescriptie medicala, insa recomandarea generala este de a consulta un medic dermatolog inainte de a introduce oricare dintre urmatoarele ingrediente, in rutina dumneavoastra:
• Acizii alfa-hidroxilici
• Acidul lactic
• Acidul salicilic
• Retinoizii
Aceste ingrediente active sunt recomandate de catre medicul dermatolog atat in tratamentul cicatricilor post-acnee, cat si atunci cand exista eruptii acneice active. Cu cat mai putine eruptii apar, si cu cat acestea sunt mai bine controlate, cu atat mai putine cicatrici vor ramane.
Tratament procedural
SusDesi ingredientele enumerate anterior sunt utile si cu siguranta sustin lupta anti-acnee, principalele metode de tratament pentru cicatrici raman cele procedurale, estetice. Acestea nu sunt interventii chirurgicale, ci sunt tratamente speciale, de tehnologii si mecanisme diferite, care actioneaza profund asupra stratului de piele si implicit asupra cicatricilor.
Cele mai utilizate astfel de tratamente dermatologice includ:
1. Laser
Exista lasere speciale, specifice vasculare, ce tintesc vasele de sange de calibru mic de la nivelul pielii, ajutand astfel la netezirea cicatricilor, in special a celor cu relief. Exista mai multe tipuri de laser, precum cel fractional sau laserul cu dioxid de carbon.
2. Peeling chimic
Peeling-ul sau exfolierea chimica consta in aplicarea unei solutii chimice pe suprafata pielii. Solutia respectiva realizeaza o exfoliere in profunzime, facand ca stratul superficial de piele sa fie indepartat. Astfel se regenereaza tegumentul si se imbunatateste aspectul pielii. In urma unor sedinte de peeling chimic, pielea dumneavoastra poate fi rosie si usor tumefiata, in primele cateva zile de la procedura. Spre deosebire de alte tratamente, exfolierea chimica se realizeaza deseori intr-o singura sedinta.
3. Microdermabraziune
Microdermabraziunea este o procedura foarte eficienta ce utilizeaza un dispozitiv sub forma de stilou, dotat la capat cu foarte multe ace extrem de fine. Pacientul nu va simti acele ca atare, acestea fiind de dimensiuni foarte mici. Prin derularea procedurii, acele stimuleaza productia de colagen si astfel imbunatatesc cu totul textura pielii.
Majoritatea pacientilor vor avea nevoie de 4 pana la 6 sedinte de microdermabraziune, pentru rezultate optime. Aceste sedinte se recomanda a fi realizate la interval de 4-6 saptamani, cu evitarea expunerii la soare imediat dupa tratament.
4. Excizie punctuala
Daca aveti o cicatrice ce nu se vindeca prin metodele neinvazive, medicul poate recomanda o excizie a acelei cicatrici. Acest tratament se preteaza mai ales asupra cicatricilor protruzive, in relief pe suprafata pielii. Un mic instrument cu capat rotunjit este utilizat pentru a indeparta complet cicatricia, prin punctia stratului superficial al pielii. La final se realizeaza suturi pentru a inchide regiunea tegumentara.
5. Subcizie
Exista cazuri in care pacientul are cicatrici foarte profunde, ce nu pot fi tratate eficient prin metode cum sunt laserul sau exfolierea. Astfel, prin subcizie aceste cicatrici pot fi aduse la suprafata pielii. Prin aceasta tehnica chirurgicala, cicatricea ce este legata de un muschi sau alt tesut mai profund, este ridicata spre suprafata. Raspunsul acesteia la tratamentele ulterioare va fi mult mai bun.
6. Injectii de umplere
Un tip de injectii frecvent utilizate sunt injectiile cu substante inlocuitoare, de umplere, precum injectiile utilizate in estomparea ridurilor. Acestea pot fi foarte eficiente in estomparea cicatricilor post-acnee, in special in cazul cicatricilor deprimate, in plan mai profund decat restul pielii. Principala substanta utilizata pentru a umple tegumentul este acidul hialuronic, care va netezi si va oferi senzatia de continuitate. O alta substanta este colagenul, care va adauga volum unei zone atrofiate. Pentru toate variantele de injectii de umplere, puteti experimenta tumefieri locale, roseata si o usoara modificare de culoare in locul injectiei, efecte ce dispar in prima saptamana dupa tratament. Veti avea nevoie de multiple sedinte, in functie de nevoile dumneavoastra.
7.Injectii cu steroizi
Un tratament din ce in ce mai utilizat este injectarea de steroizi la nivelul leziunilor. Steroizii se injecteaza intralezional, pe o suprafata cat mai limitata a cicatricilor, si ajuta la netezirea si aplatizarea acestora. Un tip special de cicatrice pentru care se utilizeaza aceste injectii sunt cicatricile cheloide. Rezultatele evidente apar dupa cateva sedinte. In primele zile dupa injectii pot aparea durere, sangerare minora, inflamatie.
Preventie
SusDesi exista aceste variante eficiente de tratament, cicatricile post-acnee sunt de cele mai multe ori minimizate pana la un anumit punct, nefiind complet vindecate. Astfel, preventia cicatricilor ramane principalul instrument pentru o piele sanatoasa.
Principalele lucruri pe care le puteti face pentru a reduce riscul de a face cicatrici sunt:
• Renuntati la fumat/nu incepeti sa fumati. Consumul de tutun intarzie vindecarea
• Nu va atingeti fata. Spargerea/smulgerea cosurilor si a punctelor negre este principalul motiv de aparitie a cicatricilor
• Nu amanati tratamentul acneei. Tratati, cu ajutorul unui medic dermatolog, inca de la primele eruptii
Concluzie
SusCicatricile post-acneice sunt de diverse forme si de severitate variabila, de la pacient la pacient. Acestea beneficiaza in ziua de astazi de cateva proceduri dermatologice eficiente pentru a le minimiza. Rutina de ingrijire cu ingrediente active exfoliante favorizeaza de asemenea estomparea cicatricilor. Discutati cu medicul dermatolog pentru a intocmi un plan adecvat de tratament, intrucat procedurile pot fi combinate intre ele, pe parcursul a mai multor sedinte.
Bibliografie
https://health.clevelandclinic.org/how-to-get-rid-of-acne-scars/
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/expert-answers/acne-scars/faq-20058101
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.