Afla cum poti scapa de acnee
Dr. Ileana Nasui
Medic Rezident - Medicina Interna
Ce este aceea
SusAcneea, medical cunoscuta sub numele de Acne vulgaris, este o boala de piele care implica glandele sebacee de la baza foliculilor de par. Ea apare frecvent in timpul pubertatii, cand glandele sebacee prind viata glandele sunt stimulate de hormoni masculini produsi de catre glandele suprarenale ale ambelor sexe, atat la sexul masculin, cat si la cel feminin.
Acneea nu este periculoasa, dar poate lasa cicatrici la nivelul pielii. Pielea umana are pori (gauri mici), care se conecteaza la glandele sebacee situate sub piele. Glandele sunt conectate la pori prin foliculi canale mici.
Aceste glande produc sebum si lichid uleios. Un fir de par mic creste prin foliculul din piele. Cosurile cresc atunci cand acesti foliculi se blocheaza, rezultand o acumulare de ulei sub piele.
Cuprins articol
Cauzele aparitiei acneei
SusNimeni nu este complet sigur de ce anume cauzeaza acneea. Expertii sunt de parere ca, in general, cauza primara este o crestere a nivelului de androgeni – androgenul este un tip de hormon.
Nivelurile de androgeni cresc atunci cand persoana respectiva incepe sa devina adolescent. Cresterea nivelului de androgeni face ca glandele sebacee de sub piele sa creasca, astfel, glandele fiind marite, produc mai mult ulei. Sebumul in exces poate descompune zidurile celulare in pori, bacteriile care cauzeaza cresterea.
Unele studii indica faptul ca o sensibilitate la acnee ar putea fi si factorul genetic. Unele medicamente care contin androgeni si litiu pot provoca aparitia acneei. Cosmeticele pot cauza acneea la unele persoane sensibile.
Modificarile hormonale din timpul sarcinii pot cauza de asemenea acnee, fie ca se dezvolta pentru prima data, ori acest proces se va mai repeta.
Tipuri de acnee
SusTipurile de acnee ce se pot dezvolta pe suprafata corpului dumneavoastra sunt:
- Punctele albe – raman sub piele si sunt foarte mici. Cand acneea se inflameaza sau se infecteaza, se creeaza o acnee accidentala. Astfel, oamenii dezvolta puncte albe. Aceste puncte albe sunt o reactie a unor globule albe care ajung in zona respectiva pentru a combate infectia. Punctele albe apar ca o pustula (puroi alb intr-un punct pe piele) sau o denivelare (bacterii de sub piele, fara culoare, vizibile la suprafata). Un tratament la fata locului va reduce roseata din jurul acneei. Cea mai rapida cale de a scapa de acest tip de acnee este un tratament pe baza de sulf, care le va usca. Sulful controleaza uleiul care hraneste bacteriile, reducand astfel petele cu totul. Sulful calmeaza prn osmoza umflaturile si aplatizeaza infectia. Daca acneea este aplatizata si infectia a disparut, roseata va incepe sa scada.
- Punctele negre – apar pe suprafata pielii. Retineti ca un punct negru nu este cauzat de murdarie. Spalarea fetei intr-un mod puternic atunci cand vedeti un punctnegru nu va ajuta cu nimic. Producerea acneei se datoreaza faptului ca uleiul natural este prea gros si cu aspect de ceara. In loc sa curga liber sub forma de puroi, acesta se blocheaza si formeaza un dop. Acesti pori pot avea ca rezultat aparitia punctelor negre, desi ei pot semana cu niste pori dilatati pe suprafata pielii. Unii medici recomanda tratamentul combinat. Utilizati un hidratant fara ulei si o masca de compensare a porilor de 2-3 ori pe saptamana. Cel mai simplu mod de a face acest lucru este solutia cu aburi, dar, alternativ, puteti tine pur si simplu capul deasupra unui bol cu apa fierbinte. Pentru a goli porii de puncte negre, cautati produse care contin acid salicilic si extract de scoarta de salcie. Acidul salicilic este un acid hidroxi beta ce exfoliaza, reduce numarul de blocaje ale porilor. Extractul de scoarta de salcie este alternativa naturala a acidului salicilic, ce ajuta eficient la exfolierea porilor.
- Chisturile – sunt vizibile pe suprafata pielii. Ele sunt dureroase si contin foarte mult puroi. Chisturile pot provoca cu usurinta cicatrici la nivelul pielii. Acneea chistica apare atunci cand exista o infectie severa de bacterii ce infunda porii. In cazul in care bacteriile blocheaza porii, aceasta duce la aparitia punctelor albe, pustule si cosuri. Chisturile sunt o extensie mai severa a punctelor albe. De acest tip de acnee se scapa foarte greu, dar se poate trata. Puteti recunoaste chisturile ca fiind mici inflamatii sub piele ce sunt fragede si pot cauza cicatrici. Cel mai adesea, pielea peste un chist este neteda. Cel mai bun tratament pentru chisturi este prevenirea – nu lasati ca aceste glande sebacee sa se blocheze – in primul rand. Multe persoane nu realizeaza ca o pata incepe sa se formeaza cu 2-3 saptamani inainte de a aparea pe suprafata pielii. L-carnitina este un ingredient esential in tratarea acneelor, ce ajuta la prevenirea blocajelor glandelor. Acizii glicolic si lactic ajuta la exfolierea pielii si elimina celulele moarte ale pielii din porii infundati.
- Acneea hormonala – in timp ce eruptiile pot aparea complet aleator, de foarte multe ori acestea sunt programate. Eruptiile hormonale apar in general in jurul gurii, barbiei, si in zona maxilarului. La femei poate aparea inaintea ciclului menstrual cu o saptamana.Curatati, tratati, utilizati un hidratant fara ulei la fata locului. Daca aveti acnee hormonala, luati masurile preventive de zi cu zi. Remediile prescrise pentru acnee pot include anticonceptionalele. De atlfel, pacientul trebuie sa mearga sa faca analize de sange pentru a determina daca medicamentele sunt necesare in reglementarea hormonilor.
- Papulele – sunt vizibile pe suprafata pielii. Ele sunt mici umflaturi, de obicei de culoare roz.
- Pustulele – vizibile pe suprafata pielii. Ele sunt de culoare rosie, la baza lor au un puroi in partea de sus.
- Nodulii – sunt vizibili pe suprafata pielii. Sunt cosuri mari, solide. Acesti noduli sunt foarte durerosi si apar adanc in piele.
Cat de comuna este aceasta conditie a pielii?
SusDermatologii spun ca aproximativ 3 sferturi dintre persoanele de la 11 pana la 30 de ani vor avea acnee la un moment dat in viata lor.
Acneea poate afecta persoanele de toate varstele si rasele. Ea afecteaza cel mai frecvent adolescentii si tinerii adulti, cu toate ca exista oameni cu varsta de 50 de ani care prezinta acnee. Desi acneea afecteaza atat barbatii, cat si femeile, tinerii sufera de acnee pentru mai mult timp – probabil din cauza testosteronului, care este prezent in cantitati mari la barbatii tineri, astfel, acest hormon face acneea sa se inrautateasca si mai tare.
Tratamentul acneei
SusTratarea starilor de acnee usoara
Cea mai mare parte dintre persoane au o acnee usoara. Acest lucru poate fi tratat cu medicamente. Aceste medicamente pot fi cumparate de la farmacii fara prescriptie medicala.
Ele sunt, de obicei, aplicate pe piele. Cele mai multe produse folosite in tratarea acneei usoare pot contine urmatoarele ingrediente active:
-Rezorcinol – rezorcinolul ajuta la descompunerea punctelor albe si negre. Este un fenol cristalin si se gaseste in diverse tipuri de rasini. Rezorcinolul este folosit in tratamentele impotriva matretii, eczemelor si a psoriazisului.
-Peroxidul de benzoil – peroxidul de benzoil ucide bacteriile si incetineste productia glandelor de ulei. Acest ingredient este un peroxid alb cristalin utilizat in procesul de albire ori ca un catalizator pentru reactiile radicalilor liberi. Acesta functioneaza ca un agent de exfoliere, accelerand astfel procesul de imbunatatire a pielii si de compensare al porilor, care, la randul lor, reduc numarul de bacterii din zona afectata.
-Acidul salicilic – acidul salicilic ajuta la descompunerea punctelor albe sau negre. Este eficient in tratarea inflamatiilor si a umflaturilor.
-Sulful – sulful ajuta la descompunerea acelorasi puncte albe si negre. Sulful a fost folosit pentru tratarea acneelor, psoriazisului si a eczemelor. Oamenii de stiinta nu sunt foarte siguri si convinsi cum functioneaza sulful in tratarea bolilor de piele.
-Retin-A – este un ingredient ce ajuta la deconectarea blocarii porilor. Retin-A contine tretinoin, un acid din vitamina A. Tretinoinul este utilizat in tratamentul leucemiei acute promielocitare.
-Acidul azelaic – opreste eruptiile de ulei, reducand cresterea bacteriilor. Este un acid carboxilic saturat gasit in mod natural in grau, secara, orz. Acest acid ajuta si la reducerea inflamatiilor pielii. Este util pentru pacientii cu pielea mai inchisa, care au pete intunecate pe fata sau a caror acnee a lasat urme maro persistente.
Tratarea cazurilor mai severe de acnee
In cazul in care acneea este mai severa, ar trebui sa vizitati un dermatolog. Acesta va poate prescrie un tratament care contine unele dintre ingredientele de mai sus.
Medicamentele prescrise pentru acnee sunt prezentate in mai multe forme, cum ar fi creme, lotiuni. Va poate prescrie un antibiotic pe care orala. Antibioticele pot combate cresterea bacteriilor si reduc inflamtiile. Tetracicilina este un antibiotic prescris ce este utilizat in tratarea acneei.
1.Tratarea unui chist cu injectie de corticosteroizi intralezionali – in cazul in care un chist este grav inflamat, exista un risc ridicat de a se rupe. Un chist rupt poate duce de foarte multe ori la cicatrici. Specialistul poate injecta un corticosteroid diluat pentru a trata chistul inflamat si pentru a preveni cicatricile. Chistul va disparea in termen de cateva zile.
2.Isotretinoinul – acesta este un retinoid puternic, utilizat pentru tratamentul acneei chistice severe, precum acneea severa care nu a raspuns la alte medicamente si tratamente.
3.Antibioticele orale – antibioticele orale sunt mai frecvent prescrise pentru pacientii cu acnee severa si pentru unii pacienti cu acnee moderata. Scopul administrarii unor astfel de medicamente este de a bloca bacteriile des intalnite pe piele, care se vor multiplica rapid in foliculii blocati. Antibioticele nu trebuie sa fie administrate mai mult de 6 luni. Unele studii au aratat faptul ca este cel mai bine sa folositi antibioticele cu spectru larg pe care orala.
4.Contraceptivele orale – majoritatea femeilor cu acnee iau contraceptive pe cale orala pentru a elimina acneea. Contraceptivele orale suprima glanda hiperactiva si sunt utilizate in mod obisnuit ca un tratament pe termen lung pentru acneea la femei. In cazul in care o femeie are o tulburare de coagulare a sangelui, fumeaza, are o istorie de migrene sau varsta este de peste 35 de ani, aceasta nu trebuie sa ia niciun medicament, ci trebuie sa vorbeasca cu un medic ginecolog.
Ce aspecte provoaca inrautatirea acneei?
Susa.Ciclul menstrual – fetele si femeile cu acnee tind sa aiba acnee cu 1 sau 2 saptamani inainte de a avea ciclu mesntrual. Acest lucru se datoreaza modificarilor hormonale.
b.Anxietatea si stresul – stresul mental poate sa afecteze valorile unor hormoni, cum ar fi cortizolul si adrenalina, care la randul lor pot agrava starea acneei.
c.Climatul cald si umed – atunci cand vremea este calda si umeda, transpiram. Acest lucru ii poate dauna foarte mult acneei.
d.Stoarcerea cosurilor – daca incercati sa stoarceti cosurile este mult mai probabil sa le inrautatiti starea, in plus, exista riscul de aparitie si a unor cicatrici.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.