Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Acneea, o afectiune fara varsta

Actualizat la data de: 10 Noiembrie 2017

Generalitati

Sus
Acneea, o afectiune fara varsta

Este o afectiune inflamatorie cutanata localizata in zonele seboreice si se caracterizeaza prin productia in exces de sebum. Acneea este una dintre cele mai frecvente boli dermatologice, apare la pubertate, cu grade variabile si regreseaza la adult. Uneori, aceasta poate persista toata viata.

Etiopatogenia acneei este complexa, boala este apanajul varstei tinere, cu aparitie in perioada de pubertate, cand intra in functiune glandele sexuale cu sinteza de hormoni androgeni.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Factori
  3. Manifestari clinice
  4. Tratament
  5. Citeste pe aceeasi tema

Factori

Sus

Factorii implicati in acnee sunt:

- Genetici: Acneea apare mai frecvent la tinerii cu ten seboreic mostenit, ai caror parinti au prezentat leziuni de acnee.

- Productia crescuta de sebum aflata sub controlul testosteronului. Acesta fie se secreta exagerat in perioada pubertatii, fie glandele sebacee au o receptivitate mai crescuta la testosteron.

- Anomalii ale florei microbiene: pielea este populata cu bacterii si fungi dezvoltati pe fond seboreic.

- Tulburari de keratinizare cu tendinta la formarea unor comedoane (puncte negre) sau chisturi. Este impiedicata eliberarea sebumului de la nivelul glandei sebacee, cu acumularea acestuia, avand loc o reactie inflamatorie secundara.

- Anumite stari patologice la femei cu productia in exces de hormoni androgeni de la nivelul ovarelor (in prezenta unor chisturi ovariene) sau de la nivelul glandelor suprarenale (in sindromul Cushing).

Manifestari clinice

Sus

Leziunile de acnee sunt localizate in zonele seboreice, in special pe fata, la nivelul obrajilor, fruntii, barbiei, dar si pe zona toracica superioara atat anterior cat si posterior, pe umeri. Varsta de aparitie este in general intre 13 si 17 ani, mai devreme la sexul feminin dar exista forme de acnee care pot debuta si dupa aceasta perioada.

Debutul mai tardiv al acneei poate fi corelat cu aparitia unor dereglari hormonale in special in sfera genitala, asociat cu dereglari ale ciclurilor menstruale. Evolutia acneei este in pusee, cu perioade de agravari si ameliorari (anotimpul cald amelioreaza eruptia, stresul o poate agrava).
Leziunile se localizeaza astfel: la nivelul fetei 90%, spatelui 60%, toracelui anterior 15%.

Forme clinice (dupa predominanta tipului de leziune):

• Acneea comedoniana: predomina comedoanele, atat comedoanele deschise (punctele negre) cat si comedoanele inchise (punctele albe). Apare la pubertate, poate fi agravata de diverse creme utilizate neadecvat in scop cosmetic si de obicei se asociaza cu seboreea, localizata initial pe nas, apoi frunte, obraji.

• Acneea papulo-pustuloasa: Papulele foliculare sunt mici proeminente rosii, dureroase, superficiale. Pustulele foliculare superficiale provin din evolutia unor papule inflamatorii, luand aspectul clinic de papulo-pustule. Prezinta in varf o colectie purulenta, care dupa 4-5 zile se elimina.

• Acneea nodulo-chistica apare mai frecvent la barbati, cu multiple leziuni profunde localizate pe fata si toracic superior, pe umeri, gat si fese. Este o forma severa de acnee, apar noduli inflamatori mari, durerosi, care devin chistici, elimina o secretie urat mirositoare si se acopera de cruste.

• Acneea tuberoasa: apar nodozitati profunde.

• Acneea furunculoida: apar noduli cu supuratie.

Alte forme clinice de acnee pot fi clasificate in functie de varsta, de aparitie a leziunilor de acnee sau de alti factori favorizanti in aparitia bolii.

- Acneea neonatala apare in primele luni de la nastere si este mai frecventa la sexul masculin.

- Acneea copilariei debuteaza dupa varsta de 2 ani.

- Acneea polimorfa juvenila este cea mai comuna forma de acnee. Debuteaza cu aproximativ un an inainte de instalarea pubertatii, in jurul varstei de 12 ani la baieti, dar exista cazuri in care debutul e cu 2-8 ani mai precoce sau mai tardiv. Initial apare seboreea, pielea este “grasa”, cu aspect uleios, lucios, cu pori dilatati.

- Acneea adultului (tardiva) consta in persistenta sau reaparitia si agravarea leziunilor de acnee dupa varsta pubertatii (chiar peste 30-40 ani). O acnee tardiva pune problema existentei ovarelor polichistice sau a tumorilor ovariene, daca se exclude o cauza exogena (acnee cosmetica sau un factor profesional de intretinere).

- Acneea progestativa apare dupa intreruperea tratamentului cu contraceptive orale.

- Acneea mentoniera apare la femei mature, cu localizare in zona barbiei si este foarte rebela la tratament.

- Acneea necrotica consta in leziuni pustulo-necrotice, dureroase care se localizeaza preferential la nivelul fruntii. Lasa cicatrici profunde.

- Acneea cheloidiana este o forma particulara de acnee inclusa si in grupa afectiunilor de etiologie stafilococica, ce apare mai frecvent la barbati maturi, localizata in zona cefei.

- Acneea endocrina apare in sindromul Cushing si sindromul ovarelor polichistice.

- Acneea indusa de factori externi:

- Acneea cosmetica – prin utilizarea neadecvata tipului de ten a unor produse cosmetice sau dupa tratamente cosmetice agresive ce afecteaza femeile adulte care au avut acnee in adolescenta.

Poate fi indusa de substante grase (apare pe fata si se datoreaza utilizarii excesive a unor creme grase „de noapte”) sau poate aparea la substante detergente (la pacientii cu acnee care se spala des in scopul ameliorarii acneei).

- Acnee profesionala la uleiuri.

- Acnee la clor.

- Eruptii acneiforme induse de medicamente (corticoizi, anticonvulsivante).

- Acnee escoriata – la femei cu leziuni de acnee la care se asociaza leziuni autoprovocate – escoriatii.

Tratament

Sus

Tratamentul preventiv presupune evitarea utilizarii medicamentelor topice (sub forma de crema) sau sistemice (pe cale orala) cu potential acneigen (creme grase, dermatocorticoizi).

Tratamentul curativ poate fi topic si/sau sistemic. Pentru formele usoare este suficient tratamentul topic, iar pentru formele medii si severe este necesara asocierea la tratamentul topic a tratamentului sistemic.

Reducerea seboreei se poate efectua fie prin tratament topic, fie prin tratament sistemic asociat. Ca si tratament topic se recomanda indepartarea sebumului prin spalare frecventa cu apa si sapun antibacterian si utilizarea de lotiuni antiseboreice sau lotiuni si solutii pe baza de acid salicilic/sulf. Tratamentul sistemic consta in administrarea de estrogeni.

In acnee se mai utilizeaza si acidul retinoic (in geluri, creme) sau acidul azelaic cu efect bacteriostatic. Pentru reducerea florei microbiene se administreaza antibioterapie, atat topica, cat si sistemica.

Alte metode folosite pentru tratarea acneei sunt expunerea la ultraviolete, dermabraziunea sau peeling-ul chimic sau laser.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate