Acneea la adolescenti
Dr. Butila Liana Maria
Medic Rezident Pediatrie
Clinica: Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Targu Mures
Ce este acneea
SusAcneea reprezinta o afectiune comuna a pielii care apare in momentul cand foliculii de par de sub piele se infunda. Sebumul si celulele moarte ale pielii astupa porii, ceea ce duce la aparitia unor focare de leziuni, numite in mod obisnuit cosuri sau picaturi. Cel mai adesea, focarele apar pe fata, dar pot aparea si pe spate, piept si umeri.
Cuprins articol
Cum se manifesta
SusIn mod normal, pe masura ce organismul elimina celulele pielii, keratinocitele se ridica la suprafata pielii. Cand o persoana are acnee, parul, sebumul si keratinocitele se lipesc impreuna in interiorul porului. Acest lucru previne eliminarea keratinocitelor si impiedica sebumul sa ajunga la suprafata pielii. Amestecul de ulei si celule permite bacteriilor care traiesc in mod normal pe piele sa creasca in foliculii obturati si sa provoace inflamatii - umflare, roseata, caldura si durere.
Cand peretele foliculului obturat se sparge, acesta varsa bacteriile, celulele pielii si sebumul in pielea din apropiere, creand leziuni sau cosuri.
Semne si simptome
SusIn general, semnele de acnee variaza in functie de severitatea starii pacientului.
Printre manifestari se regasesc:
Puncte albe (pori obturati inchisi)
Puncte negre (pori deschisi infundati)
Pete mici rosii, sensibile (papule)
Cosuri (pustule), care sunt papule cu puroi la varfuri
Noduri mari, solizi, durerosi sub piele (noduli)
Noduli durerosi, plini de puroi sub piele (leziuni chistice)
Acneea apare de obicei pe fata, frunte, piept, partea superioara a spatelui si umeri.
Cauze
SusFoliculii sau porii de par infundati provoaca acnee. Foliculii de par sunt niste tuburi mici care tin o suvita de par. Exista mai multe glande care se varsa in foliculii de par. Cand se afla prea mult material in foliculul de par, apare un por infundat.
Porii se pot infunda cu:
Sebum: o substanta uleioasa care ofera o bariera protectoare pentru pielea ta.
Bacteriile: Pe pielea ta traiesc in mod natural cantitati mici de bacterii. Daca aveti prea multe bacterii, va poate infunda porii.
Celulele moarte ale pielii: Celulele pielii tale se scurg adesea pentru a face loc pentru cresterea mai multor celule. Cand pielea ta elibereaza celule moarte ale pielii, acestea se pot bloca in foliculii tai de par.
Cand porii se infunda, substantele iti blocheaza foliculul de par, creand un cos. Acest lucru declanseaza inflamatia, pe care o simtiti ca durere si umflare. De asemenea, puteti vedea inflamatia prin decolorarea pielii, cum ar fi roseata in jurul unui cos.
Factori care pot influenta
SusExista anumiti factori ce pot contribui sau pot agrava aceasta afectiune.
Printre acestia se regasesc:
Purtarea de imbracaminte si articole pentru acoperirea capului, cum ar fi palarii si casti de sport.
Poluarea aerului si anumite conditii meteorologice, in special umiditatea ridicata.
Folosirea de produse de ingrijire personala uleioase sau grase, cum ar fi lotiuni si creme grele, sau mediul de lucru in contact cu diferite produse uleioase, cum ar fi lucrul la un restaurant cu ulei de prajit.
Stresul, care creste hormonul cortizol.
Un efect secundar al unui medicament.
Consumarea de alimente precum lapte degresat, proteine din zer, zahar in cantitati mari.
Hormonal: de obicei se formeaza acnee in timpul menstruatiei ca urmare a activitatii hormonale. Sensibilitatea la acest hormon, combinata cu bacteriile de suprafata de pe piele si substantele eliberate de glandele corpului, poate duce la acnee.
Diagnostic
SusMedicul va diagnostica acneea in timpul unui examen al pielii. In timpul acestui examen, va examina indeaproape pielea pentru a afla mai multe despre simptomele existente. In plus, el poate intreba si despre factorii de risc pentru acnee, cum ar fi:
Exista vreun stres asociat?
Exista antecedente familiale de acnee?
Exista eruptii specifice in timpul ciclului menstrual?
Ce medicamente se folosesc in prezent?
Nu se vor efectua teste de diagnosticare pentru acnee, dar pot fi facute teste pentru a diagnostica orice afectiuni subiacenta daca exista focare bruste si severe de acnee.
Cand trebuie consultat un medic
SusCererea unei opinii medicale trebuie facuta de indata ce observati cosuri, astfel incat sa puteti incepe tratamentul imediat inainte de aparitia cicatricilor. Daca utilizati un tratament pentru acnee care nu functioneaza pentru a va curata acneea sau provoaca iritarea pielii, cum ar fi mancarime sau decolorarea pielii, vizitati cabinetul medical.
Tratament
SusIn cazul in care aveti acnee, puteti incepe printr-o rutina de ingrijire a pielii la domiciliu pentru a va ajuta acneea sa dispara prin:
Spalati-va pielea cel putin o data pe zi cu apa calda (nu fierbinte) si un demachiant delicat. Demachiantele sunt produse de ingrijire a pielii fara prescriptie medicala care va ajuta sa va curatati pielea.
Spalati-va pielea dupa ce faceti exercitii sau transpirati.
Evitati utilizarea produselor de ingrijire a pielii cu alcool, astringenti, toner si exfolianti, care va pot irita pielea.
Demachiati-va la sfarsitul zilei sau inainte de a merge la culcare.
Alegeti o crema hidratanta fara ulei pe care sa o aplicati pe piele dupa curatare.
Evitati sa va spargeti, sa va strangeti sau sa va stoarceti acneea. Lasati pielea sa se vindece in mod natural pentru a preveni formarea de cicatrici pe piele.
Daca rutina de ingrijire a pielii la domiciliu nu este eficienta in tratarea acneei, se impune un consult medical de specialitate.
Exista mai multe moduri de a trata acneea. Fiecare tip de tratament variaza in functie de varsta pacientului, de tipul de acnee si de severitate.
Un medic specialist ar putea recomanda sa luati medicamente pe cale orala, sa utilizati medicamente topice sau sa utilizati terapii medicamentoase pentru a va trata pielea. Scopul tratamentului pentru acnee este de a opri formarea de noi cosuri si de a vindeca petele existente pe piele.
Se recomanda utilizarea unui medicament topic pentru acnee pentru a va trata pielea. Puteti freca aceste medicamente direct pe piele, asa cum ati face cu o lotiune sau o crema hidratanta. Acestea pot include produse care contin unul dintre urmatoarele ingrediente: peroxid de benzoil, acid salicylic, acid azelaic, retinoizi.
Aceste medicamente nu sunt tratamente la fata locului si trebuie utilizate pe intreaga zona a pielii afectata de acnee pentru a preveni formarea de noi cosuri. De multe ori trebuie sa le utilizati timp de cateva luni inainte de a observa rezultate pozitive.
Medicamentele orale pentru acnee sunt pastile pe care le luati pe cale orala pentru a va curata acneea. Tipurile de medicamente pentru acnee orala ar putea include: antibiotice, izotretinoina, contraceptive, terapie hormonala.
Daca medicamentele topice sau orale nu functioneaza bine pentru acnee sau daca aveti cicatrici de la acnee, medicul poate recomanda diferite tipuri de terapii pentru acnee pentru a va curata pielea, inclusiv: steroizi, lasere, peelinguri chimice.
Preventie
SusNu puteti preveni complet acneea, in special in timpul schimbarilor hormonale, dar se poate reduce riscul de a dezvolta acnee prin cateva sfaturi:
Spalati-va fata zilnic cu apa calda si un demachiant facial.
Folosind o crema hidratanta fara ulei.
Purtarea de produse de machiaj „noncomedogenice” si indepartarea machiajului la sfarsitul fiecarei zile.
Tinand mainile departe de fata.
Concluzii
SusAcneea este o boala a pielii care implica glandele sebacee de la baza foliculilor de par.
Afecteaza 3 din 4 persoane cu varsta cuprinsa intre 11 si 30 de ani.
Nu este periculos, dar poate lasa cicatrici pe piele.
Tratamentul depinde de cat de sever si persistent este.
Factorii de risc includ genetica, ciclul menstrual, anxietatea si stresul, climatul cald si umed, utilizarea machiajului pe baza de ulei si stoarcerea cosurilor.
Bibliografie
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases
https://www.niams.nih.gov/health-topics/acne/diagnosis-treatment-and-steps-to-take
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.
Medici specialisti Dermatologie-Estetica
Articole recomandate
- Prevenirea si tratarea tenului acneic la adolescenti
- Invata sa previi cicatricile lasate de acnee
- Consecintele dezechilibrelor emotionale la adolescenti
- Problemele de sanatate ale adolescentilor
- Rebela acnee
- Tratamente eficiente pentru acnee
- Acneea vulgara
- Tratament naturist pentru acnee
- Acneea rozacee