Acneea juvenila
Dr. Stancu Andreea
Medic specialist dermatolog
Clinica: European Hospital
Generalitati
SusAcneea este una dintre cele mai frecvente boli dermatologice. Apare la pubertate la aproape toti indivizii, are gravitate variabila si regreseaza de obicei la adultul tanar.
In unele cazuri insa, acneea poate persista toata viata.
Fiind o dermatoza cu efecte puternic vizibile, frecvent intalnita la tineri, impactul psiho-emotional si social poate fi de multe ori foarte puternic. Aparitia acneei poate avea efecte serioase asupra stimei si afirmarii de sine, precum si asupra acceptarii sociale.
Nu de putine ori, adolescentii care sufera de aceasta boala de piele devin mai retrasi, mai tristi, mai anxiosi, unii dintre ei ajungand chiar sa se simta vinovati din cauza aspectului fizic.
Restul adolescentilor care, de asemenea, au nevoie sa se afirme pe plan social si sa fie populari in randul prietenilor pot fi foarte duri in felul in care ii trateaza pe adolescentii afectati de acnee.
Cuprins articol
Ce este de fapt acneea?
SusEste o afectiune inflamatorie cronica a foliculului pilosebaceu, ce apare in ariile cutanate bogate in foliculi sebacei (fata, gat, piept, spate), caracterizata prin seboree si alterarea keratinizarii in foliculii pilosi.
Leziunile elementare care sunt reprezentate de comedoane (puncte negre), papule inflamatorii (denivelari de culoare rosie la nivelul pielii), pustule (colectii purulente), noduli, pot coexista, cu predominanta unora sau altora.
Acneea juvenila, cea mai frecventa forma de acnee apare la aproximativ 80% din tinerii cu varsta cuprinsa intre 12-20 ani, potrivit studiilor. Dintre acestia 85% prezinta forme minore sau moderate, iar formele severe sunt mai des intalnite la baieti.
Care sunt cauzele aparitiei acneei?
SusIn aparitia ei sunt implicati o serie de factori, printre care :
- Factori genetici - studiile au aratat ca riscul de a face acnee la pubertate ajunge pana la 50% in cazul in care ambii parinti au acnee; atat numarul, cat si activitatea glandelor noastre sebacee, reactivitatea foliculara sunt si ele mostenite de la parinti.
- Secretia de sebum- severitatea acneei se coreleaza cu nivelul secretiei de sebum, care variaza de la o zona la alta, activitatea glandelor sebacee fiind influentata de hormonii sexuali masculini.
- Hipersecretia de keratina si proliferarea bacteriana - care conduc la inflamatie si aparitia leziunilor specifice.
Acneea juvenila apare in urma modificarilor hormonale specifice varstei, si nu din cauza igienei defectuoase, insa aceasta din urma poate fi un factor de intretinere sau chiar de agravare.
Acneea poate fi influentata de o multitudine de factori: perioada premenstruala (la 70% din femei are loc o agravare premenstruala a acneei), expunerea la radiatiile ultraviolete, transpiratia, stresul, expunerea la diversi compusi chimici, caldura, uleiuri minerale, dieta – au fost incriminate consumul excesiv de ciocolata si unele alimente bogate in grasimi de tipul “junk food”.
Exista mai multe tipuri de acnee: in functie de momentul aparitiei leziunilor (acnee neonatala, infantila, a copilariei, juvenila, a adultului), de tipul leziunilor care predomina (comedoniana, papulo-pustuloasa, conglobate), de gravitate, acneea indusa de factori externi (acneea cosmetica, profesionala, mecanica, la clor, la detergent, etc, eruptii acneiforme induse de medicamente, alte forme de acnee severa.
Cum tratam acneea?
SusPrimul pas este consultul la medicul specialist dermatolog. Acesta e in masura sa diagnosticheze corect forma acneei instituind un tratament adecvat in functie de varsta, tipul de ten si gravitatea afectiunii.
In ultimii 20 ani s-au facut progrese mari in tratamentul acneei. Tratamentul curativ este topic (local) si/sau sistemic (general), acesta vizand reducerea seboreei, normalizarea keratinizarii infundibulare si modificarea florei microbiene, cu reducerea inflamatiei foliculare.
Se folosesc de la topice cu retinoizi, benzoil peroxid, acid salicilic, uree, antibiotice topice, pana la tratamente sistemice cu antibiotice, retinoizi, peelinguri chimice cu diversi acizi (salicilic, glicolic, Solutia Jessner etc), microdermabraziunea, dermaroller si altele.
In timp ce la ora actuala exista optiuni terapeutice practic pentru orice forma a acneei, tratamentul trebuie ajustat si personalizat, adecvat fiecarui pacient in parte.
De aceea, este necesar ca pacientii sa fie informati corect asupra naturii afectiunii lor, sa urmeze tratamentul prescris intocmai de medicul dermatolog, tratament care de cele mai multe ori este de lunga durata (luni de zile pana la o ameliorare evidenta).
Leziunile de acnee (papulo-pustule, noduli, comedoanele inchise) nu trebuie stoarse acasa de catre pacient, acesta riscand sa creeze leziuni inflamatorii profunde, agravand acneea si astfel crescand si riscul de cicatrici post-acnee.
Nu in ultimul rand, trebuie acordata atentie atat produselor de igiena a fetei, cat si respectarea indicatiilor privind evitarea utilizarii topicelor si medicamentelor sistemice acneigene (de ex. - diverse produse cosmetice cum ar fi farduri sau fond de ten care astupa porii agravand acneea).
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.