Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Acneea fungica - cauze, simptome, tratament

Actualizat la data de: 26 Martie 2024

Ce este acneea fungica

Sus
Acneea fungica - cauze, simptome, tratament

Acneea fungica este o patologie cutanata comuna, ce apare atunci cand foliculii de par se infecteaza cu o ciuperca sau un fung numita Malassezia. Astfel, acneea fungica se mai numeste si foliculita Malassezia. Precum alte forme de acnee, acneea fungica produce papule rosiatice, mici, numeroase pe suprafata pielii. Pot aparea pustule, pline cu puroi, puncte negre si albe.

Cuprins articol

  1. Ce este acneea fungica
  2. Acneea fungica versus acneea vulgara
  3. Prevalenta
  4. Cauze
  5. Semne si simptome
  6. Diagnostic
  7. Tratament
  8. Preventie
  9. Prognostic
  10. Concluzie
  11. Citeste pe aceeasi tema

Acneea fungica versus acneea vulgara

Sus

Deseori acneea fungica este confundata cu acneea vulgara, acea forma regulata si frecventa de acnee. Ambele cauzeaza macule si papule sau ,,cosuri’’. Diferenta dintre ele este modul de producere: in acneea vulgara, foliculii de par se blocheaza cu bacterii, sebum si celule moarte, in timp ce in acneea fungica, foliculii de par sunt afectati de infectia fungica. Un simptom ce poate face diferenta este mancarimea, prezenta doar in forma fungica.

Diferentierea celor doua este importanta, intrucat tratamentul este diferit.

Prevalenta

Sus

Oricine poate dezvolta acnee fungica, insa este mai frecventa in randul adolescentilor si adultilor tineri de sex masculin. Acestia tind sa aiba tenul mai gras, ceea ce favorizeaza infectiile fungice. Ciupercile cresc rapid si pe suprafata calda, umeda sau transpirata a pielii.

Astfel, acneea fungica apare mai frecvent in randul persoanelor care:
• Locuiesc intr-un mediu cald, umed
• Au un sistem imunitar slabit (din cauza altor patologii sau a unor tratamente medicamentoase)
• Au alte infectii fungice concomitente, precum dermatita seboreica
• Transpira abundent si frecvent (afectiune numita hiperhidroza)
• Utilizeaza multe creme sau solutii cutanate pe baza de ulei, care pot bloca porii
• Utilizeaza antibiotice mai frecvent decat ar trebui

Cauze

Sus

Malassezia este o ciuperca prezenta in mod natural pe pielea oamenilor, fiind intalnita la majoritatea persoanelor. Bacteriile si fungii ce sunt gasite in mod normal pe piele se numesc ,,germeni comensali’’, acestea neproducand neaparat infectia.

Fungii pot insa produce probleme la nivelul foliculilor de par, in prezenta conditiilor favorizante si a factorilor declansatori. Foliculii de par se blocheaza sau se distrug, iar fungul patrunde la acest nivel.

Factorii ce declanseaza afectarea foliculilor de par si declansarea infectiei fungice includ:
• Contactul direct, abraziv, dintre piele si alte suprafete, inclusiv piele-piele
• Pielea umeda si calda, fara sa fie uscata complet
• Epilarea sau pensarea firelor de par
• Atingerea pielii inainte de spalarea mainilor
• Utilizarea jacuzzi-ului si a saunelor umede
• Purtarea hainelor strampte sau umede, care irita pielea

Administrarea de antibiotice distruge flora comensala, inclusiv pe cea de la nivelul pielii, putand astfel activa infectia fungica. Antibioticele vor descreste numarul de bacterii benefice de pe suprafata pielii si vor creste numarul de fungi ce pot cauza infectii.
Daca aveti o afectiune sau va aflati sub un tratament medicamentos ce scade imunitatea, organismului ii va fi mai greu sa controleze si sa opreasca cresterea fungica.

Semne si simptome

Sus

Acneea fungica cauzeaza o eruptie brusca a unor macule de dimensiuni mici, initial avand aspect de iritatie. Aceste macule se conglomereaza, arata similar si au dimensiuni similare. Fiecare macula are un contur rosu, subtire, inelar in jur. Ulterior maculele pot creste si devin papule, care sunt simtite in relief si sunt de dimensiuni mai mari. Se pot asocia puncte negre si albe si colectii mici purulente, aspecte similare cu acneea vulgara.

Pielea afectata poate da senzatii de arsura, poate fi dureroasa si de cele mai multe ori apare mancarimea.

Leziunile pot aparea oriunde pe suprafata pielii, dar sunt mai frecvente pe:
• Piept
• Barbie
• Frunte
• Gat
• Umeri
• Spatele superior
• Brate, portiunea superioara

Diagnostic

Sus

Daca aveti astfel de leziuni, este bine sa mergeti la medicul generalist sau direct la un medic specialist dermatolog. Medicul dermatolog este cel care se ocupa de diagnosticul si tratamentul afectiunilor pielii.

Acesta va stabili diagnosticul de acnee fungica prin:
• Anamneza, o serie de cateva intrebari cu privire la leziunile prezente si la eventualele conditii declansatoare
• Examinarea pielii
• Prelevarea unei probe de piele, numita biopsie cutanata, pentru a fi analizata la microscop
• Examinari speciale precum utilizarea unei lampi fluorescente pentru a identifica fungii pe suprafata pielii

Tratament

Sus

Medicii dermatologi trateaza de obicei foliculita cu Malassezia prin tratament medicamentos antifungic. Acesta poate fi atat topic, aplicat sub forma de creme pe zonele afectate, cat si sistemic sub forma de comprimate.

Tratamentul topic poate fi asociat sau poate fi suficient de unul singur, in functie de severitate. Acesta poate fi prescris sub forma de crema sau gel de curatare si poate fi gasit in numeroase farmacii.

Terapia fotodinamica este un tratament aflat inca in studiu pentru acneea fungica, insa poate fi o varianta in cazurile rezistente la tratament medicamentos. Aceasta terapie utilizeaza o combinatie dintre lumina si un medicament fotosensibilizant pentru a distruge celulele nesanatoase.

Preventie

Sus

Acneea fungica poate fi prevenita prin evitarea factorilor declansatori si/sau a conditiilor favorizante. Astfel, incercati sa:
• Faceti dus si sa va schimbati in haine uscate imediat dupa un antrenament sau efort fizic. Nu mentineti niciodata hainele transpirate, umede, pe piele
• Aveti grija in timpul epilarii sau pensarii firelor de par
• Utilizati doar saune si jacuzzi-uri bine ingrijite, igienizate
• Evitati lenjeria de corp si hainele prea strampte, care nu lasa pielea sa respire
Daca aveti acnee fungica recidivanta, medicul dermatolog poate recomanda administrarea cronica, preventiva, de medicatie antifungica in doza mica.

Prognostic

Sus

Cu ajutorul tratamentului antifungic, majoritatea cazurilor de acnee fungica se vindeca si nu recidiveaza. Totusi, exista cazuri recidivante si forme de infectii fungice rezistente. Modificarile de igiena personala au un rol esential in imbunatatirea prognosticului, astfel incat fungii sa nu mai aiba conditii bune de dezvoltare.

Utilizarea cronica a produselor antifungice, precum gelul de curatare, poate preveni recidivele. Discutati cu medicul dumneavoastra despre orice forma de tratament pe care o puteti face acasa pentru a va imbunatati evolutia.

Concluzie

Sus

Acneea fungica sau foliculita Malassezia este o forma de acnee produsa de infectia foliculilor de par cu fungi. Leziunile pot fi similare cu acneea vulgara, insa modul de evolutie si tratamentul sunt diferite. Astfel este esential sa mergeti la un medic dermatolog pentru a primi diagnosticul si tratamentul corect. Masurile de igiena sunt importante pentru a ajuta vindecarea si pentru a preveni recidivele.

Bibliografie
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/acne/what-is-fungal_acne
https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/24341-fungal-acne


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate