Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

Acneea chistica

Actualizat la data de: 17 Iulie 2014

Generalitati

Sus
Acneea chistica

Acneea chistica, numita si acnee nodulochistica, este o forma severa a acneei vulgare, dificil de tratat, care afecteaza tesutul cutanat la un nivel mai profund.

Se manifesta prin eruptii adanci si inflamate aparute pe ten sau alte regiuni corporale si pete extinse, care pot masura si cativa centimetri in diametru.

Chisturile acneice sunt moi la atingere si dureroase, avand aspectul unor umflaturi pline cu lichid.

Este posibila si aparitia nodulilor, cu textura tare si durerosi la atingere, care se dezvolta adanc sub piele si necesita o lunga perioada de vindecare.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Cauze
  3. Simptome
  4. Diagnostic
  5. Tratament
  6. Citeste pe aceeasi tema

Cauze

Sus

Acneea este o afectiune cutanata diagnosticata in special in randul adolescentilor si adultilor tineri. Statisticile arata ca aproximativ 80% din populatia globului cu varste cuprinse intre 11 si 30 de ani este afectata de aceasta problema dermatologica intr-un anumit moment al vietii.

Acneea chistica este cea mai severa forma de acnee, mult mai putin raspandita, fiind diagnosticata la 2 din 1000 de oameni.

Acneea este cauzata de blocarea porilor cutanati cu sebumul produs in exces si de inflamatiile declansate de bacteria Propionibacterium acnes. Porii obturati si neinflamati se numesc comedoame. Cand acestea din urma se inflameaza sau se infecteaza, degenereaza in papule, pustule, noduli sau chisturi.

- Papulele apar cand bacteria P. acnes irita foliculii de par.
- Pustulele sunt produse de foliculii pilari inflamati, care se transforma in umflaturi rosii;
- Chisturile apar cand inflamatia cauzeaza rupturi ale foliculilor pilari (produse de regula prin stoarcerea cosurilor), precedate de secretie de materie care agraveaza inflamatia si severitatea chisturilor.

Cel mai important factor care cauzeaza acneea sunt tulburarile hormonale din perioada adolescentei. In timpul pubertatii, hormonii androgeni stimuleaza productia de sebum, precum si proliferarea celulelor pielii. Acneea chistica are aceleasi cauze precum acneea obisnuita

- hiperactivitatea glandelor sebacee;
- acumularea de celule moarte in pori;
- proliferarea bacteriei Propionibacterium acnes;

Eruptiile acneice inflamate se dezvolta odata ce peretele foliculului se rupe, iar materia infectata se scurge la nivelul dermei. Cu cat aceasta ruptura este mai adanca, cu atat este leziunea mai severa. Nodulii apar cand materialul contaminat infecteaza foliculii adiacenti.

La fel ca nodulii, chisturile incep ca o ruptura adanca in peretele foliculilor, apoi o membrana se formeaza in jurul infectiei, la nivelul dermei. Unele persoane sunt mai predispuse sa dezvolte aceste eruptii decat altele.

Alti factori care contribuie la aparitia acneei chistice pot fi

- tulburarile hormonale premenstruale, din sarcina sau provocate de anticonceptionale;
- cosmeticele, lotiunile si cremele cu textura grasa;
- hainele care obstructioneaza circulatia aerului la nivelul pielii;
- nivelul ridicat de umiditate si temperatura din mediul ambient;
- unele medicamente sau substante (corticosteroizi, litiu, fenitoina sau izoniazida).

Acneea chistica nu este cauzata de

- igiena precara;
- consumul de dulciuri si grasimi;
- masturabare.

Simptome

Sus

Simptomele acneei sunt familiare tuturor, de vreme ce 70%-80% din populatie sufera de aceasta problema cutanata intr-un anumit moment al vietii. Insa acneea chistica este si mai vizibila, deoarece produce chisturi si noduli, pe langa numeroasele papule si pustule inflamate. In plus, sunt usor de observat si cicatricele ramase de pe urma videcarii acestor leziuni severe.

Acneea chistica are si o simptomatologie distincta, ce se refera la senzatiile dureroase resimtite la nivelul chisturilor, in special la atingere. Netratata, aceasta forma grava de acnee vulgara poate produce urmatoarele semne distinctive

- cicatrice mici si adanci (de dimensiunea varfului unei scobitoare);
- portiuni adancite de piele (gropi);
- adancituri superficiale;
- cicatrici hipertrofice (de culoare rosie, proeminente).

Diagnostic

Sus

Acneea chistica este diagnosticata printr-un examen fizic efectuat de un medic dermatolog. Scopul examinarii este diferentierea leziunilor de alte boli cutanate (asa cum este rozaceea), prin evaluarea istoricului medical si eventualele tratamente urmate recent, care pot sa produca leziuni acneice.

Diagnosticul de acnee chistica este pus, de regula, cand cinci sau mai multe chisturi sunt vizibile si exista peste 100 de comedoane la nivelul pielii.

Tratament

Sus

Peroxidul de benzoil este un tratament pe care pacientii cu acnee de orice tip il pot utiliza imediat, pana la interventiile mai complexe sub supravegherea unui specialist. Substanta omoara bacteriile care cauzeaza cosurile (in special P. acnes) si curata porii obturati. Produsele destinate tratarii acneei, precum sapunurile, lotiunile, gelurile si cremele, se aplica o data sau de doua ori pe zi. Cel mai frecvent efect secundar este iritatia, iar reactiile alergice sunt posibile, insa apar mai rar.

Izotretinoinul este un medicament eliberat doar cu prescriptie medicala si destinat tratarii acneei chistice. In ciuda eficacitatii sale ridicate, poate avea efecte secundare neplacute, mai ales in cazul unui fat nenascut (este interzis in timpul sarcinii, intrucat poate sa produca malformatii congenitale, nastere prematura sau chiar moartea fatului). Luat in doze mai mari decat indicatiile medicului, poate provoca uscaciune vaginala, craparea buzelor, dureri articulare, depresie si cresterea nivelului de lipide in organism.

Injectiile cu corticosteroizi, administrate direct in chisturile acneice de catre medicul dermatolog, reduc inflamatiile si previn cicatricele. Pentru femei, un tratament pe termen lung a acneei chistice poate fi cel cu pilule contraceptive, care suprima productia de sebum. Un medicament numit spironolactona poate fi prescris concomitent cu anticonceptionalele, acesta fiind un steroid care inhiba productia de hormoni androgini.

Exista si o serie de recomandari practice pentru persoanele care sufera de acnee chistica

- Nu va spalati pielea prea des. De doua ori pe zi este suficient, cu un sapun bland si apa calduta.
- Nu frecati agresiv pielea. Evitati sapunurile abrazive, lotiunile exfoliante si astringente.
- Nu stoarceti cosurile. Aceste agresiuni agraveaza chisturile si nodulii.
- Nu folositi machiajul abuziv. Demachiati tenul cu lotiuni pe baza de apa.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate