Cauta afectiune/simptom/conditie medicala
Cere sfatul medicului
Cere sfatul
medicului

5 tratamente surprinzatoare pentru acnee

Actualizat la data de: 15 Noiembrie 2024

Generalitati

Sus
5 tratamente surprinzatoare pentru acnee

Desigur ca, daca aveti aceasta afectiune ati aplicat deja o serie de metode in incercarea de a o vindeca, dar poate nu ati luat in calcul si cele 5 tratamente surprinzatoare pentru acnee.

Acneea se poate manifesta oricand de la o varsta frageda pana la batranete.

Afectiunea este mai frecventa si in forme mai pronuntate in perioada adolescentei sau in jurul varstei de 20 de ani.

Explicatia este ca la aceasta varsta nivelul de hormoni este mai ridicat, mai ales cel de testosteron.

Deseori aceasta dispare dar pentru scurt timp, pentru a surprinde cu reaparitia sa periodica.

Tenul nostru este acoperit cu foliculi mici de par.

Transpiratia iese prin acesti foliculi sub forma de sebum.

Sebumul este produs de glandele sebacee care exista in fiecare folicul pilos.

Amestecul de sudoare si sebum formeaza un strat protector al pielii care nu permite bacteriilor sau altor substante nocive sa patrunda la nivelul tegumentelor.

Gradul ridicat de celule moarte sau aplicarea de produse cosmetice (machiaj) blocheaza eliminarea sebumului din foliculi. Astfel se multiplica numarul de bacterii, apare inflamatia si se manifesta acneea.

Exista tratamente uzuale pentru acnee, cum ar fi spalarea fetei in mod regulat, aplicarea de produse care contin peroxid de benzoil pe piele si controlul nivelului de stres prin exercitiu. Cu toate acestea, exista cinci tratamente surprinzatoare pentru acnee - unele cunoscute, cu eficienta dovedita, altele de care, poate, nici n-ati auzit.

Cuprins articol

  1. Generalitati
  2. Terapia la nivel celular cu sare
  3. Remedii la domiciliu contra acneei
  4. Laserul
  5. Caldura
  6. Microdermabraziunea
  7. Citeste pe aceeasi tema

Terapia la nivel celular cu sare

Sus

Terapia celulara cu sare se bazeaza pe o serie de principii formulate de Dr. William H. Scheussler din Germania, in secolul al 19-lea.

In urma experimentelor sale, Scheussler a concluzionat ca pentru tesuturi raman doar 12 compusi minerali (saruri de tesut) care sunt importanti.

El considera ca un organism care prezinta un dezechilibru al acestor compusi se va imbolnavi. In concluzie, medicul recomanda pacientilor sai medicamente care combinau mineralele de care credea ca acestia duceau lipsa.

Cum functioneaza totusi aceasta strategie in beneficiul tenului si al vindecarii acneei?

Adeptii acestei terapii celulare sunt de parere ca acneea este rezultatul unui deficit de sulfat de calciu la nivelul organismului.

Aceasta terapie are cateva asemanari cu practica homeopata:

- tratamentul consta in administrarea de doze reduse de substante pentru a ameliorarea afectiunii;

- dovada eficientei practice a tratamentului nu a fost suficient demonstrata.

Cu toate acestea practicantii sustin in continuare faptul ca simptomele acneei dar si ale altor boli pot fi estompate prin terapia celulara.

Puteti verifica daca tratamentul este benefic, deoarece cantitatea de sulfat de calciu folosita este foarte scazuta.

Ca atare, alegerea acestui tratament nu va implica reactii adverse. Solicitati, totusi, medicului concentratia potrivita de substanta pentru dvs.

Remedii la domiciliu contra acneei

Sus

Putini dermatologi ar recomanda aceste tratamente anti-acnee populare. De asemenea, nu exista studii care sa le demonstreze eficienta.

Si pentru ca ati fost avertizati, ar fi momentul sa aflati care sunt remediile pe care le puteti incerca:

- Ungeti in strat subtire pustulele provocate de acnee cu pasta de dinti si lasati-o sa actioneze peste noapte. Dimineata clatiti bine. Unii spun ca functioneaza;

- Aplicati spuma de albus de ou pe ten. Inlaturati-o dupa 10 minute;

- Puneti pe zona afectata de acnee pasta pe care ati facut-o din cativa catei de usturoi. Indepartati dupa cateva minute;

- Acoperiti fata cu miere, lasati-o sa se usuce si sa actioneze peste noapte. Se spune ca va actiona impotriva bacteriilor, va preveni si va reduce acneea.

Mierea are puternice calitati antibacteriene, dar inca nu se stie sigur care este efectul sau asupra acneei;

- Lamaia contine acid glicolic care este utilizat de dermatologi pentru exfolierea pielii. Picurati suc de lamaie diluat si spalati dupa 15 minute sau stergeti pur si simplu tenul cu o discheta;

- Alte tratamente la domiciliu includ aplicarea unei masti de faina din ovaz fiert, spalarea cu apa in care ati fiert fasole verde sau de solutii cu busuioc.

Laserul

Sus

Oricat de incredibil ar suna, terapia cu laser a devenit un tratament uzual pentru tratarea acneei.

Rezultatele sunt definitive si o sedinta ar putea fi suficienta. Laserul poate fi folosit pentru inlaturarea cicatricilor cu exceptia celor profunde.

Exista diferite tipuri de laser: cu lumina pulsatila, laserele cu unda continua de dioxid de carbon, lasere dioda si laser de mica intensitate cu lumina albastra.

Unele tratamente sunt blande, procedurile fara durere si vindecarea acneei se va face fara a lasa vreo urma la nivelul pielii, in timp ce altele elimina, practic, un strat de piele.

Tratamentul cu laser stimuleaza cresterea de noi fibre de colagen si elastina, oferind pielii un aspect mai tineresc si ferm.

Laserele transmit energia in valuri, care sunt absorbite in piele de apa pe care aceasta o contine.

In timp ce tratamentul cu laser este recomandat pentru anumite afectiuni, pentru altele nu este tocmai indicat.

Si acest tip de terapie, poate provoca roseata sau depigmentare care poate persista chiar si cateva luni sau pot fi permanente. Discutati cu medicul despre aceste efecte nedorite.

Caldura

Sus

Cand este combinata cu tratamente bazate, impulsuri luminoase, terapia prin caldura (administrata de un dermatolog) poate distruge bacteriile care cauzeaza acneea si poate reduce marimea glandelor sebacee care adesea sunt obturate de grasimea pe care o produc.

Odata micsorate, glandele produc mai putin sebum, ceea ce inseamna in mod normal mai putine complicatii.

Nivelul de caldura implicat in procesul de distrugere al bacteriilor prin tratamentul cu lumina pusatila, incalzirea foliculului, stimuleaza reactia chimica care sta la baza acestei forme de terapie.

Persoanele supuse tratamentului termic pot experimenta roseata in zonele tratate, dar aceasta este temporara (in mod normal) si trece de la sine.

Durata terapiei ar putea depasi o luna, dar rezultatele ar putea fi observate dupa doua saptamani.

Aparatele care utlilizeaza energia termica in lupta contra acneei sunt disponibile si in varianta de utilizare la domiciliu, dar sunt ineficiente o data ce s-au format deja comedoane.

Tratamentul poate dura de la cateva secunde la cateva minute. Chiar daca aceste aparate nu ating temperaturi suficient de mari pentru a omori bacteriile, le pot diminua.

La temperaturi mai mari se stimuleaza stabilizarea proteinelor avand loc efectul antiinflamator.

Microdermabraziunea

Sus

Desi pare o procedura invaziva, microdermabraziunea nu e chiar atat de agresiva precum pare.

Scopul acestei tehnici este de a reimprospata tenul, prin indepartarea stratului superficial al pielii cu ajutorul unor mici granule abrazive.

In timp ce dermabraziunea foloseste o perie pentru peelingul pielii, microabraziunea ajuta la reducerea sau chiar eliminarea cicatricilor determinate de acnee prin indepartarea stratului exterior de celule ale pielii.

Procedeul presupune stropirea tenului cu microcristale de oxid de aluminiu si apoi aspirarea pentru a indeparta stratul de celule moarte, cu ajutorul unui dispozitiv de dimensiuni reduse.

Desi suna complicat, procedura este simpla, nedureroasa si dureaza aproximativ o jumatate de ora.

S-a demonstrat ca microdermabraziunea stimuleaza regenerarea pielii. In urma tratamentului, tenul va fi mai fin si orice depigmentare sau modificare cauzata de acnee va fi diminuata.

Probabil ca va fi nevoie sa faceti microdermabraziune de mai multe ori pentru a obtine rezultatele dorite (numarul tratamentelor difera in functie de problemele tenului).

Cicatricile superficiale sunt mai usor de tratat decat cele profunde.

Dupa procedura timp de o zi sau doua pielea ar putea prezenta semene de roseata.


Medici specialisti Dermatologie-Estetica

Urmareste Sfatul Medicului

Aboneaza-te la Newsletter
Inchide recomandarile
Vezi recomandarile noastre
Clinici, Medici si Servicii specializate
Salveaza articolul pentru mai tarziu
Poti accesa articolul oricand, de pe orice dispozitiv, din contul tau sfatulmedicului.ro sau din aplicatia de mobil SfatulMedicului (iOS, Android)
Sterge articolul
Elimina articolul din lista celor salvate