4 moduri naturale de a scapa de acnee cat mai repede posibil
Ce este acneea?
SusAcneea este o afectiune comuna a pielii de care sufera aproximativ 85% dintre oameni la un moment dat pe parcursul vietii.
Ea apare datorita hiperactivitatii glandelor sebacee si poate lua diferite forme: puncte negre/albe si binecunoscutele cosuri (pustule).
Acestea pot fi frustrante si dificil de scapat de ele, uneori ramanand chiar cicatrici daca leziunile sunt prea mari si adanci.
De aceea, putem afirma ca acneea nu este o simpla perioada tranzitorie a adolescentei, ci poate lasa urmari atat fizice, cat si psihice (anxietate, depresie, stima de sine scazuta, uneori ducand chiar la tentative autolitice).
Cuprins articol
Cauze
SusCauza principala a aparitiei cosurilor o reprezinta bagajul genetic (cca 80%).
Cu toate ca genetica nu se prea poate schimba, putem ameliora intr-o oarecare masura efectele nedorite ale acestei afectiuni.
Tratamentele conventionale pot fi eficiente in indepartarea cosurilor, acestea sunt adesea asociate cu efecte adverse, precum iritarea si uscaciunea pielii.
Din acest motiv, multe persoane s-au orientat catre alternative naturale.
Remedii
SusExista o multime de remedii naturale pentru acnee, insa doar o mica parte s-a demonstrat stiintific ca ajuta.
In cazul in care prezentati acnee severa, consultati medicul dermatolog.
Ulei de arbore de ceai
SusUleiul de arbore de ceai este extras din frunzele arborelui Melaleuca alternifolia care este nativ din Australia.
Este bine cunoscut pentru capacitatea sa de a lupta impotriva bacteriilor si a reduce inflamatia pielii. In mod specific, uleiul de arbore de ceai ajuta la lupta impotriva P. acnes si S. epidermidis, doua tipuri de bacterii care pot provoca cosuri.
Un studiu a demonstrat ca o concentratie de 5% ulei de arbore de ceai sub forma de gel a fost de aproape patru ori mai eficient in reducerea leziunilor acneei si de aproape sase ori mai eficient in reducerea severitatii acneei decat un produs placebo.
Este important de notat ca uleiul de arbore de ceai este foarte puternic si poate provoca roseata sau iritatie atunci cand este aplicat direct pe piele. Din acest motiv, trebuie diluat cu apa sau cu un ulei purtator.
Uleiuri esentiale
SusPe langa uleiul de arbore de ceai, exista multe alte uleiuri esentiale cu proprietati anibacteriene si anti-inflamatoare care pot ajuta la indepartarea rapida a cosurilor.
O ampla cercetare stiintifica a demonstrat ca uleiurile esentiale de scortisoara, trandafir, lavanda si cuisoare lupta impotriva bacteriilor cauzatoare de acnee, S. epidermidis si P. acnes. S-a demonstrat de asemenea ca rozmarinul si iarba lamaioasa inhiba eficient bacteria P. acnes.
Cum sa folositi uleiurile esentiale pentru tratarea acneei
- Combinati o parte ulei esential cu noua parti apa.
- Imbibati un tampon de bumbac in amestec si aplicati direct pe cosuri.
- Aplicati o crema hidratanta, daca doriti.
- Repetati procesul o data sau de doua ori pe zi, dupa necesitate.
Aplicarea ceaiului verde pe piele
SusMulti oameni consuma ceai verde pentru beneficiile aduse sanatatii, dar acesta poate fi util si aplicat direct pe piele.
Ceaiul verde contine flavonoide si taninuri, care se stie ca lupta impotriva inflamatiei si bacteriilor care pot cauza cosuri.
Este de asemenea bogat in antioxidantul epigallocatechin-3-gallate (EGCG), care a fost demonstrat ca lupta impotriva inflamatiei, reduce productia de sebum si inhiba cresterea bacteriei P. acnes la persoanele cu piele predispusa la acnee.
Studii multiple au aratat ca persoanele cu acnee prezinta o productie semnificativ mai mica de sebum si cosuri atunci cand aplica pe piele un extract de 2-3% ceai verde.
Exista un numar de produse de ingrijire a pielii pe piata care contin ceai verde, dar este foarte simplu si rentabil sa va faceti propriul amestec acasa.
Cum sa folositi ceai verde pentru acnee
- Inmuiati ceai verde in apa fierbinte timp de 3-4 minute.
- Lasati ceaiul sa se raceasca.
- Aplicati pe fata cu un tampon de bumbac sau pulverizati folosind o sticla cu pulverizator.
- Lasati-l timp de 10 minute sau peste noapte, apoi clatiti-va fata cu apa.
- Aplicati de 1-2 ori pe zi, dupa necesitate. Poate fi pastrat in figider pana la doua saptamani.
Hidratarea cu aloe vera
SusAloe vera este o planta tropicala cu frunze care produc un gel transparent.
S-a dovedit ca atunci cand este aplicat pe piele, gelul de aloe vera ajuta in lupta impotiva bacteriilor, reduce inflamatia si favorizeaza vindecarea ranilor.
Din acest motiv, este un tratament popular pentru o varietate de afectiuni ale pielii, inclusiv psoriazis, eruptii cutanate, taieturi si arsuri.
Exista studii limitate privind capacitatea aloei vera de a lupta in mod specific cu cosurile, insa cercetarile existente sunt promitatoare.
Aloe vera contine lupeol, acid salicilic, azot ureic, acid cinamic, fenoli si sulf, toate inhiband bacteriile cauzatoare de acnee.
Intr-un studiu, s-au adaugat diferite concentratii de gel de aloe vera in lotiunea de ulei de busuioc si evaluat proprietatile anti-acneice.
Cu cat concentratia de aloe vera din lotiune este mai mare, cu atat este mai eficace in reducerea cosurilor.
Un alt studiu a constatat ca utilizarea gelului de 50% aloe vera cu crema de tretinoin a fost semnificativ mai eficienta la indepartarea cosurilor decat crema de tretinoin in monoterapie.
Desi gelul de aloe vera nu a fost eficace in tratarea cosurilor de unul singur, acesta a imbunatatit efectele anti-acnee ale uleiului de busuioc si cremei tretinoin.
Desi exista o posibilitate ca gelul de aloe vera sa ajute la indepartarea cosurilor pe cont propriu, poate fi mai eficient atunci cand este combinat cu alte remedii sau medicamente.
Cum sa folositi gelul de aloe vera pentru acnee
- Scoateti gelul din frunzele de aloe vera cu o lingura.
- Aplicati gelul pe piele in acelasi timp cu alte tratamente pentru acnee. Puteti aplica tratamentul inainte si gelul de aloe vera deasupra.
- Repetati de 1-2 ori pe zi sau dupa preferinta.
Puteti cumpara de asemenea gel de aloe vera imbuteliat, insa asigurati-va ca este pur si nu contine alte ingrediente.
Ai o propunere de completare sau neclarități?
In cazul in care articolul nu a acoperit in totalitate un anumit aspect care va intereseaza, va incurajam sa ne trimiteti sugestii pentru completare. Astfel, ne veti ajuta sa completam si sa imbunatatim continutul pentru toti cititorii.